| Autor |
Wiadomość |
zoon
Puntoświr

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 561
Tematy: 21 Skąd: Pszczyna
|
Jeżdżę dość płynnie i mało mam okazji do bardzo ostrego hamowania, ale zdarzyło się ze dwa-trzy razy zimą i wtedy przed zatrzymaniem usłyszałem jakieś zgrzyty z tyłu. Ktoś coś wie na ten temat? Za miesiąc mam rok więc będę w ASO  |
_________________ Grande StarJet
Punto II FL 1.2 16V |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 883
Tematy: 13 Skąd: Częstochowa
|
Nic takiego u siebie nie zauważyłem.
Wiadomo, jeżeli coś się dzieje z autem zgłaszasz to do ASO, zabierasz ich na jazdę próbną, jeśli będziesz miał szczęście/pecha to i serwisant ASO też je usłyszy.
W przeciwnym razie popróbuj takie mocniejsze hamowanie gdzieś na wolnej przestrzeni, dokładniej zapoznasz się z objawami a wtedy uderzysz zdecydowanie do serwisu.
Ważne czy występuje to przy kazdym mocniejszym hamowaniu.
PS a tak wogóle to przypadkiem nie słyszysz tych zgrzytów od działającego ABS ?? Może to tylko takie wrażenie że z tyłu słychać? |
_________________ GP 1.4 77KM ENERGY |
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 299
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
Czasami takie zgrzyty wydają bębny hamulcowe. Też tak mam. Wystarczy parę razy mocniej depnąć i znika. |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
zoon
Puntoświr

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 561
Tematy: 21 Skąd: Pszczyna
|
Też stawiam na bębny. To jest naturalne zjawisko? Coś się z tym robi czy olewa?
garys - wiem jak działa ABS a klientem serwisu jestem chyba od czasów Grunwaldu i znam procedurę, włącznie ze śpiewką TTTM. |
_________________ Grande StarJet
Punto II FL 1.2 16V |
|
|
|
 |
autofan
Puntoświr
Dni na forum: 381
Tematy: 2
|
Zgrzyty są prawdopodobnie od brudu i piasku po zimie. Można parę razy przyhamować, bądź przejechać się kawałek na ręcznym lub przeczyścić bębny, to ostatnie zawsze mi pomagało, ale od czyszczenia przez pierwsze dwa lata jest ASO, podczas przeglądu po roku powinni to zrobić bez pytania w ramach przeglądu.. |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy srebny |
|
|
|
 |
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 437
Tematy: 17 Skąd: Bydgoszcz
|
Miale okazje dwa razy hamowac "awaryjnie" tzn bardzo ostro.
1. dwie mlode panie wtargnely mi na pasy ... predkosc nie byla duza, ale bylo mokro - autko spisalo sie na medal... ABS sie uruchomil, hamowanie pewne, bez sciagania.
2. przy wyprzedzaniu.. troche z mojej winy... probowalem wyprzedzac... ale w ostatniej chwili zauwazylem cos na przeciwleglym poboczu.. musialem sie schowac za auto - predkosc zdecydowanie wieksza niz w pierwszym przypadku... ale i tym razem ABS spisal sie na medal i auto dalo sie opanowac.
Czasem te "dziwne" odglosy sa spowodowane jak juz ktos przede mna napisal zabrudzeniem. Pare razy zahamowac ostrzej i bedzie po sprawie. Jesli nie - odwiedzamy ASO  |
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut |
|
|
|
 |
Grzegorz25
Puntomaniak
Imię: Grzegorz
Dni na forum: 462
Tematy: 9 Skąd: Tychy
|
Dlaczego zawsze piszecie o przegladzie po roku??? przeciez pierwszy przeglad jest po 30000 kilometrach!!! nawet pytalem sie specjalnie w salonie jak to wyglada i powiedzial ze niema koniecznosci po roku skoro przebieg jest mniejszy niz 30 tys. |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v Energy + pakiet Energy Comfort. Rocznik 2006. |
|
|
|
 |
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 426
Tematy: 5 Skąd: Legionowo
|
Grzegorz25 - było to już wielokrotnie wałkowane na forum i dopytywane w różnych ASO i nawet chyba w FAP - po 30 tysiącach km lub po roku - co nastąpi pierwsze.
Nikt Ci nie broni pojechać wcześniej (np. wymiany oleju są sugerowane częściej jeśli eksploatujesz samochód w trudnych warunkach), ani później. Ale w tym ostatnim przypadku ryzykujesz utratę gwarancji - wszystko zależy od dobrej woli serwisanta.
Przy poprzednim autku chcieli mi zerwać gwarancję, bo przyjechałem po roku, a nie po 30 tysiącach km (miałem jakieś 32 tysiące), ale wyjaśniłem, że 30 tysięcy przekroczyłem dokładnie tydzień wcześniej. Zaakceptowali. |
_________________ Michał Jazłowiecki (michalj)
Fiat Grande Punto Dynamic + Komfort (2007), 1.4 8v 77 KM, szary Jungle, 5d |
|
|
|
 |
Grzegorz25
Puntomaniak
Imię: Grzegorz
Dni na forum: 462
Tematy: 9 Skąd: Tychy
|
No ale w ksiazce serwisowej i instrukcji obslugi napisane jest ze co 30 000, nic tam niema o roku! wiec nikt niema prawa tego zakwestionowac!!
wkoncu po cos pisza te instrukcje.... dziwny jest ten swiat hehe,czyzby sie szykowala batalia z fiatem hehe |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v Energy + pakiet Energy Comfort. Rocznik 2006. |
|
|
|
 |
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 883
Tematy: 36 Skąd: Chełm/Sławno
|
| Grzegorz25 napisał: |
| Dlaczego zawsze piszecie o przegladzie po roku??? przeciez pierwszy przeglad jest po 30000 kilometrach!!! nawet pytalem sie specjalnie w salonie jak to wyglada i powiedzial ze niema koniecznosci po roku skoro przebieg jest mniejszy niz 30 tys. |
tak jak wspomniano - po roku lub 30tys
| zoon napisał: |
| Też stawiam na bębny. To jest naturalne zjawisko? Coś się z tym robi czy olewa? |
ja kiedyś pozostawiłem (żonce) autko na kilka dni na hamulcu ręcznym...i niestety bębny nie chciały puscić ...
Moja żonka wezwała Asisstance ...i zabrali bidotę na lawetę...
Jak wspomniano przeczyścili bębny etc itp...no i narazie jest ok...
zresztą powinni to robić na kazdym przeglądzie...
pzdr |
|
 |
Marek
Sympatyk kropek
Dni na forum: 631
Tematy: 3
|
Zgodnie z zapisami w instrukcji użytkownika przegląd jest wymagany co 30000km. Element przeglądu - wymiana oleju co 1 rok przu małych przebiegach lub gdy zdecydowana wiekszość jazdy odbywa się w ruchu miejskim. Tyle o zapisach. Po konsultacji z FAP po 1 roku wymiana oleju i wpis do ksiązki gwarancyjnej o dokonaniu przeglądu nadwozia. Po kolejnym roku wymiana oleju i wpis o dokonaniu przeglądu nadwozia. Sredni przebieg roczny to ok 12000km. Po osiagnieciu 30000 przegląd (pełny) bez wymiany oleju i bez przeglądu nadwozia. Po kolejnym roku (ok 36000km) wymiana oleju i wpis i przegladzie nadwozia. Sądzę że sa to wymagane działania aby zachować gwarancję na samochód i nadwozie. |
|
|
|
|
 |
|
|