Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Skrzypiące zawieszenie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
missyogi
Sympatyk kropek

Imię: Bartek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 552
Tematy: 2

Post #26327 Wysłany: 31 Maj 2007 10:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie też skrzypi zawieszenie z przodu i to jest problem z wytłuczonymi tulejami gumowymi na wachaczach z przodu (to jest jedyna rzecz co może skrzypieć poza gumami na stabilizatorze) koszt takich tulej to 12zl tuleja przednia i 25tuleja tylnia i te gumy razem z gumą od stabilizatora wymienia sie co ok 70tys(przy jezdize dosyc szybkiej po MIEŚCIE a dokładniej po DZIURAWYCH ulicach miast) i zawieszenie spisuje sie jak z nowiutkiego autka:) . A co do skrzypiącego tyłu to w moim punto tak piłowało, że nie szło wytrzymać przy nawet najmniejszej prędkości i w warsztacie okazało sie, że nie skrzypiało zawieszenie tylko gumy klapy tylnej ktore są w narożnikach i reguliją docisk klapy - nalezy je co jakis czas delikatnie wykręcić (te gumy mają gwint jak śruba) bo z biegiem czasu sie ugniatają
PS. nie smarujcie gum WD-40 bo on powoduje szbsze twardnięcie gumy i jej lasowanie sie!!! problem zwłaszcza dotyczy popsikanych kabli

Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
niedziu
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 434
Tematy: 25

Post #55486 Wysłany: 19 Paź 2007 08:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja od pewnego czasu słysze w czasie przejazdu np. przez progi zwalniające taki metaliczy dźwięk pocieranych przez siebie metali. Sychać to tylko w lewym przednim kole. a wszytko zaczęło sie od wizyty diagnostycznej po zakupie kropka. być może wo wina szarpaków, może jakaś część mocno zużyta w końcu puściła Question

PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D ARANCIO CALIPSO VR.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sławu
Puntoświr

Imię: Sławek
Dni na forum: 338
Tematy: 10

Post #107480 Wysłany: 25 Mar 2008 11:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W temacie byla mowa o przednim stabilizatorze to dołączę swoją wypowiedz tutaj.
Niestety przy swapie, ukręciliśmy jedną śrubkę od stabilizatora wachaczy przednich (jedną z tych które przykręcane są do wachacza), stabilizator został zdjęty i narazie jeżdzę bez niego.
Jakie mogą być tego skutki? Szybsze zużycie amorków, nieprawidłowe zachowanie się samochodu podczas skrętów, na dziurach or sth?
Podczas jazdy na zakrętach nie odczułem generalnie żadnych zmian, no chyba że za wolno jeździłem;/
Pzdr

Puntoświr

Imię: Norbert
Dni na forum: 428
Tematy: 20

Post #171780 Wysłany: 21 Wrz 2008 20:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam takie samo skrzypienie z przodu (z przodu, bo słychać to po przejechaniu progu przednimi kołami). Co dziwne, zazwyczaj rano, po całonocnym postoju. I wiem, że mam do wymiany tuleje w wahaczach. Jak wymienię dam znać czy są jakieś zmiany.

A przy okazji - mam jeszcze jedno piszczenie Smile . Jakby coś od klocków - jadąc prosto skrzypi, wystarczy, że delikatnie przycisnę hamulec albo skręcę kierownicę i przestaje na chwilę. Dzieje się to przy prędkościach od ok 60 km/h w zwyż. Macie jakiś pomysł co za cholera? Ekhm...

Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 581
Tematy: 35

Post #180798 Wysłany: 17 Paź 2008 22:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tulei w wahaczach nie wymieniaj. Kup wahacz firmy QAP, ja mogę polecić bo sam kupiłem jakiś czas temu i dziś go sprawdzałem(wymieniłem dziś, dużo w kropku: rura środkowa-nowa, obie półosie i jeden wahacz-używane, ale w stanie jak nowe...).. ok83zł na allegro i 14zł wysyłka. Naprawdę jest ok, i myślę ze pochodzi sporo.. Gumy jako tako nie siadają, musisz zdjąć piastę z przodu i zobaczyć w jakim stanie jest sworzeń, bo u nas to tylko on pada, a te dwie gumy to nie do zajechania. Jak stuka przy najeźd0żaniu przez śpiącego policjanta, i coś czasem strzeli puknie, lub stuka na kostcce to przeważnie to to. Nie drogi zakup, a sporo może wyjaśnić, a przy okazji sprawdzimy przy wymianie, gumy stabilizatora, oraz końcówkę drążka kierowniczego, czy sworzeń ciężko chodzi(czy nie jest wybity). U mnie w jak wahacz bił, to sworzeń latał jak przysłowiowa szmata, to w te to we wte. Mało sam już nie wypadał z wahacza!.

Image

Stary Oryginał i nowy Qap

[ Dodano: 17 Paź 2008 23:07 ]
A co do piszczenia, to może poczyść prowadnice w których są klocki... i po obu stronach tarczę nożykiem.. zjedź rant..

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LAU1976
Puntoświr

Imię: Norbert
Dni na forum: 428
Tematy: 20

Post #180869 Wysłany: 18 Paź 2008 09:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Adas czekam niecierpliwie na Twoją pierwszą ASO - Adasiowa Stacja Obsługi Very Happy i jak się doczekam to zostaję stałym klintem Smile .

Dzięki za informacje Exclamation

Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 581
Tematy: 35

Post #180878 Wysłany: 18 Paź 2008 10:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Może kiedyś.. ale póki co muszę na innej Branży się skupić.. ale postaram się później rozwinąć, na co najmniej 2 Fronty...

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat