| Autor |
Wiadomość |
paweell
Forumowicz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 280
Tematy: 1
|
Od niedawna jestem posiadaczem Fiata Punto II 1,2 8V z 2000r. i od czasu zakupu przy przejeżdżaniu po dużych nierównościach słychać we wnętrzu stukanie, które dochodzi wg. mnie spod kierownicy jakby z silnika wspomagania, albo jakiejś przekładni która łączy ten silnik z kolumną kierowniczą. Dodam że sprawdzałem całe zawieszenie na stacji diagnostycznej i "od dołu" wszystko jest ok. Czy ktoś może mi pomóc co to stuka? |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
vojt
Puntomaniak

Imię: Wojtek
Dni na forum: 327
Tematy: 16 Skąd: Grudziądz
|
Mam coś podobnego, dzisiaj doszedłem do wniosku że to jakiś element układu kierowniczego ponieważ jak skręcam kierownicą (na zakręcie),stukanie ustępuje, jak jadę prosto powraca. Może się mylę, sprawdź. |
_________________ Życie jest zbyt piękne i krótkie żeby się przejmować pierdołami! |
|
|
|
 |
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
|
Też tak mam, ale nie zawsze..... na kocichłbach tego nie ma, na takim nierównym asfalcie jest.... sam nie wiem.... |
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
to jest kolumna kierownicy ... znaczy sie w tej listwie w srodku jest luz miedzy zebami ... miedzy listwa a zebatka i to tak stuka... mozna to zmniejszyc ... jest regulacja tego.... jest sruba ktora dociska listwe do zebatki ale trzeba pamietac ze im bardziej dokrecimy tym ciezej kierownica bedzie chodzic.... tak wiec umiar byc musi  |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
paweell
Forumowicz
|
|
|
|
 |
punto1,9jtd
Forumowicz

Dni na forum: 271
Tematy: 0
|
co do tego walka to mysle ze to nie to ci stuka chyba ze twoje auto mialo powazny wypadek przy takiej opcji moze to tez byc kolumna ktora jest przkrecona czteroma nakretkami do deski moze ktos ich niedokrecil
ale watpie w taka opcje bo kierownica latala by gora dul tak jak przy luznej srubce regulacji
tak po srodku za silnikiem stukaja najczesciej drazki kierownicze te przy przekladni przypomina to dzwiek wydobywajacy sie gdzies w srodku auta ale niby nadole wszystko ok to moze to ten walek z allegro
podstawa to dobrze posluchaj a prawde ci powie
napisz dokladniej gdzie ci puka w aucie czy gdzies pod maska czy puka na postoju jak skrecasz kierownica w lewo i w prawo czy tylko jak jedziesz a i czy kierownica jest luzna?  |
|
|
|
|
 |
widmofpcs
Puntomaniak
Imię: Bartek
Dni na forum: 469
Tematy: 3 Skąd: Łódź
|
Mam ten sam problem. U mnie na postuju jak krece kierownica nic nie puka,nie wyczuwam tez luzu na kierownicy(a to chyba objaw drazkow prawda?) Stukanie dochodzi jakbym dokladnie z silnika wspomagania i objawia sie gdy jedzie sie po niewielkich dziurach z kierownica na wprost.Gdy zaczynam skręcać to stukanie ustępuje(tzn podczas skręcania ustępuje, gdy jade ze skręconą kierownicą to też stuka) Ma ktos jakiś pomysł? i jak to naprawic ew? |
|
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
poszukajcie luzu na listwie.... niech ktos zejdzie pod samochod na kanale najlepiej zlapie za listwe a drugi niech szybkie ruchy kiera wykonuje takie krotkie i mozna wyczuc co to jest jak bedzie czuc takie lekkie minimalne luzy to jest taka sruba regulacyjna listwy... ale trzeba pamietac zeby nie za mocno gdyz wtedy ciezko kiera bedzie chodzila .... tam wlasnie od tego wysteuja glownie takie stuki.... |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
paweell
Forumowicz
|
Co do luzów na listwie to wykasowałem je właśnie tą śrubą regulacyjną, mimo to przy jeździe po dużych dziurach słychać takie stukanie, jak łapałem ręką za ten drążek teleskopowy, to wydawało mi się, że to właśnie on. Nic nie stuka na postoju, a tylko w czasie jazdy po dużych nierównościach i też ustępuje na momencik jak ruszę kierownicą. Według mnie odgłos dobiega ze środka. |
|
|
|
|
 |
bysy
Forumowicz
Dni na forum: 362
|
U mnie też stuki dochodzą spod kierownicy na nierównościach, jak sie skręci kierownicą to tego nie ma.
Pod koniec tygdnia bede w serwisie to bede wiedział co i jak, chce to usunąć bo mnie denerwuje  |
|
|
|
|
 |
widmofpcs
Puntomaniak
Imię: Bartek
Dni na forum: 469
Tematy: 3 Skąd: Łódź
|
bysy daj znać koniecznie co to jest.. bardzo mi na tym zalezy... |
|
|
|
|
 |
AsKier
Sympatyk kropek

Dni na forum: 340
Tematy: 3 Skąd: Księstwo Zgierskie
|
ja u siebie wymieniłem właśnie wałek kierowniczy i stuka puka zdecydowanie mniej... czasami coś tam jeszcze słychać ale to rzadkość...
ewentualnie wina leży po stronie silnika wspomagania to czerwone ustrojstwo należy zdemontować i element, na którym jest osadzone nasilikonować, zostawić aby silikon stwardniał (24 h) i tyle..
jak nie pomoże to wymiana tegoż elementu lub wymiana kolumny or silnika wspom.
 |
|
|
|
|
 |
punto1,9jtd
Forumowicz

Dni na forum: 271
|