Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Od czego zacząć tuning? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
zalk
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 659
Tematy: 0

Post #14815 Wysłany: 23 Mar 2007 15:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

citymatic napisał:

Wydaje mi sie i pewnie nie tylko mnie ze słowo"małym kosztem"nie istnieje gdyż Punto 8V zmodyfikowac mechanicznie sie nie da!!!za małą kasę ale mozna o niego zadbac za koszt ok 1kzł doprowadzisz go do stanu lepszego niż dała fabryka=amorki,sprezyny,alternator,osłony,zarówki

Mam Punto od 4 miesiecy, czy możesz coś więcej powiedzieć na temat wymiany powyższych części, co proponujesz? Dokladniej chodzi mi o ulepszenie zawieszenia. Jeżdżąc po mieście mam wrażenie że autko jest troche za miękkie. Niedawno wymienialem tylne amortyzatory i jest ciut lepiej. Czytałem gdzieś kiedyś ze w Punto jakies gumy się wyrabiają przez co pojawiaja sie przeciwne stuki i dźwięki.

Odrazu nadmienie ze jeśli chodzi o samochody to jetem laikiem, ale chętnie rozszerze swoje wiadomości na temat Punto.

Pozdrawiam.

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
meti
Puntoświr

Dni na forum: 669
Tematy: 8

Post #14896 Wysłany: 23 Mar 2007 23:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam Smile

zalk napisał:
Mam Punto od 4 miesiecy, czy możesz coś więcej powiedzieć na temat wymiany powyższych części, co proponujesz? Dokladniej chodzi mi o ulepszenie zawieszenia. Jeżdżąc po mieście mam wrażenie że autko jest troche za miękkie. Niedawno wymienialem tylne amortyzatory i jest ciut lepiej. Czytałem gdzieś kiedyś ze w Punto jakies gumy się wyrabiają przez co pojawiaja sie przeciwne stuki i dźwięki.

Odrazu nadmienie ze jeśli chodzi o samochody to jetem laikiem, ale chętnie rozszerze swoje wiadomości na temat Punto.

Pozdrawiam.

Wybijają sie gumy na wahaczach, możesz je wymienić, ok 15-20 PLN Very Happy Stukoty i luzy masz też od końcówek drążków - sam je wymieniałem dałem na jedną 42 PLN, czyli za dwie 84 PLN + 50 PLN zbieżnosć Smile Czyli jeżeli chodzi o przód, to sprawdz gumy na wahaczach i końcówki drązków Wink Pozdrawiam Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
AZOK
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 597
Tematy: 4

Post #27282 Wysłany: 06 Cze 2007 11:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

misieq79 napisał:
czermar napisał:
Trochę się rozejrzałem i stwierdzam jedno - ten silniczek nie jest do tuningu

Być to jest. Od mocniejszego o 20KM 16v różni się tylko głowicą i układem zapłonowym, stopień sprężania tylko 9,4 - technicznie dałoby się z niego wyciągnąć ze 100 koni bez turbo i bez nadwerężenia. Technicznie nie znaczy finansowo Very Happy

hm.. 1,2 8v od 16v różni się tylko głowicą i układem zapłonowym?? Czyli wymieniajac te dwie czesci w moje kropce uzyskam 16v i wiecej Kucyków?? Dobrze Cie rozumuje kolego?? A koszty tej modernizacji jakie??

Pozdro600, Dużo900 Wink

..::PoznańPuntoTeam::..
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misieq79
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 669
Tematy: 14

Post #27314 Wysłany: 06 Cze 2007 16:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

AZOK napisał:
8v od 16v różni się tylko głowicą i układem zapłonowym?? Czyli wymieniajac te dwie czesci w moje kropce uzyskam 16v i wiecej Kucyków??

Teoretycznie wystarczy głowicę... Układ zapłonowy moznaby pozostawić, tylko wymagałby zmiany mapy paliwa. Ale...

Głowice z wszystkim co do niej jest przymocowane. Rozrząd z napędem, kolektor wydechowy 100% (inny układ śrub), ssący pewnie też, nie wiem jak wtryskiwacze - teoretycznie seryjne powinny wystarczyc (158cc/min)

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
zajob
Sympatyk kropek

Imię: Krzysiek
Dni na forum: 267
Tematy: 3

Post #116221 Wysłany: 17 Kwi 2008 22:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
4.8 l na 100 km przy 110 km/h bez gwaltownych przyspieszeń Smile Instrukcja podaje ekonomiczną jazde przy V 90 - 120 km/h i to sie zgadza Razz Wiecie jak zaszaleje na trasie po biegach 140 - 150 km/h albo po mieście małolatowską jazdą to spalanie skiknie do 7 l spokojnie jak nie wiecej Very Happy Ale przy spokojnej jezdzie 4.8 l zgodnie z instrukcją i to jest sprawdzone Razz Najogólniej Punciak średnio pali 6 litrów Wink Mam wersje 1.2 8v 60 000km przebiegu, z salonu Smile A 1.2 16v chla jak szalony Ekhm... Na trasie przy 110 km/h łyknie napewno z 6 l Very Happy Pozdro

I tu sie mylisz!
Wzielem od zony Punto 1.2 16V poniewarz jej komp pokazywal ceregiele..
Pojezdzilem dzionek do pracy i z powrotem, troche po miescie i do domu.
Okazalo sie, ze moja zona nieczytala odpowiednio kompa 100 km/l tylko 100 l/km i to autko pali srednio 4,8 L na 100 km. Tankowalem do pelna przed wyjazdem i po powrocie. Zrobilem 106 km, nie przekraczalem 3.000 obr i nie probowalem superecko.
Wiec jak mysle to i w 4,2 sie zmiesci Very Happy
kazaa
Puntoświr

Dni na forum: 279

Post #116224 Wysłany: 17 Kwi 2008 22:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
4.8 l na 100 km przy 110 km/h bez gwaltownych przyspieszeń Smile Instrukcja podaje ekonomiczną jazde przy V 90 - 120 km/h i to sie zgadza Razz Wiecie jak zaszaleje na trasie po biegach 140 - 150 km/h albo po mieście małolatowską jazdą to spalanie skiknie do 7 l spokojnie jak nie wiecej Very Happy Ale przy spokojnej jezdzie 4.8 l zgodnie z instrukcją i to jest sprawdzone Razz Najogólniej Punciak średnio pali 6 litrów Wink Mam wersje 1.2 8v 60 000km przebiegu, z salonu Smile A 1.2 16v chla jak szalony Ekhm... Na trasie przy 110 km/h łyknie napewno z 6 l Very Happy Pozdro

chodzi o to właśnie ,że 16v dużo więcej nie chla jak piszesz ,a osiągi ma dużo lepsze

[ Dodano: 17 Kwi 2008 23:35 ]
czermar napisał:
Witam, posiadam Punto II 1,2 8v i chciałbym zmodyfikować mechanikę pojazdu. Chciałbym poprosić o radę od czego najlepiej zacząć, ale po niewielkich kosztach. Wszelkie własne spostrzeżenia i rady mile widziane. Proszę o konkrety.

nie ma niewielkich kosztów ,żeby zwiększyć moc ... chyba ,że kupisz magnetyzer i będzie dobrą siłe woli ... na początek dłubanie w głowicy + wałek 866 , do tego przepustnica od 75 , kolektor 4-2-1 od 75 z przelotowym katem

Image
kuker195
Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 331
Tematy: 7

Post #116236 Wysłany: 18 Kwi 2008 00:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dlaczego na tym forum jak ktoś pyta o konkrety to zawsze dostaje parę głupich postów na temat, że to nie BMW albo będzie dużo palić. Gdyby nie istniał tuning Abarty nie wygrywały by na rajdowych trasach. Nie było by Fiata 500 Abart itd. Nie wiem, może trzeba by zacząć usuwać takie brednie i dawać ostrzeżenia! Jakoś kolegom z BMW opłaca się kupić starego rzęcha za 5000zł a następnie do niego włożyć 10000zł i coś z tego wyczarować.
Odpisujcie na posty! Nie piszcie głupot!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #116270 Wysłany: 18 Kwi 2008 08:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wg mnie nie warto zaczynać tuningu od "czegoś", tylko poczekać, uzbierać kasę i zrobić coś bardziej kompleksowego: dolot (myślę, że w miarę dobry można do 500 zł zmieścić), wydech (tu już raczej 1-2 tys zł razem z kolektorem), wałek, przepustnica, planowanie głowicy itd (min 2 tys zł) i dopiero wtedy warto robić.

[ Dodano: 18 Kwi 2008 08:11 ]
Ew. turbo, ale to już naprawdę dla ekstremistów, którzy mają przynajmniej 10tys zł, albo 5tys i duże umiejętności oraz warsztat w garażu.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
kuker195
Puntomaniak

Post #116858 Wysłany: 19 Kwi 2008 22:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tuning a spalanie dajcie spokój z takimi postami albo idźcie do innego działu. Faktycznie 1,2 8V jest słabe. Mam dwa Puntaki 1,2 8V i Sportinga różnica jest ogromna we wszystkim od wyposażenia po osiągi (oba rok 2000). Nie wiem może faktycznie doskładać i kupić Spotringa lub HLX-a z 16V. Z tanich metod: może skrzynia na 6-cio biegową coś poprawi nikt o tym nie pisze, dobrze splanowana głowica, jakieś poprawki w dolocie ale przemyslane. Pamiętaj, szukać mocy trzeba wszędzie każde 0,5 "konia" jest ważne. Wałek to cały problem tego silnika, nim też można się zająć dołączając do niego "świnkę" albo remap. Ewentualnie dostroić do orginalnego wydech i power rurę ale nie wiem ile to da.
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #116863 Wysłany: 19 Kwi 2008 22:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja się cały czas zastanawiam, czy możliwe było by włożenie do punto (tak 1.1 jak i 1.2) podwójnego turbo (dwie małe sprężarki, żeby mieć moc i uniknąć turbodziury) ale z możliwością jego włączania i wyłączania... (zwłaszcza o tym wyłączaniu myślę).

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
kazaa
Puntoświr

Post #116877 Wysłany: 19 Kwi 2008 22:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kuker195 napisał:
Tuning a spalanie dajcie spokój z takimi postami albo idźcie do innego działu. Faktycznie 1,2 8V jest słabe. Mam dwa Puntaki 1,2 8V i Sportinga różnica jest ogromna we wszystkim od wyposażenia po osiągi (oba rok 2000). Nie wiem może faktycznie doskładać i kupić Spotringa lub HLX-a z 16V. Z tanich metod: może skrzynia na 6-cio biegową coś poprawi nikt o tym nie pisze, dobrze splanowana głowica, jakieś poprawki w dolocie ale przemyslane. Pamiętaj, szukać mocy trzeba wszędzie każde 0,5 "konia" jest ważne. Wałek to cały problem tego silnika, nim też można się zająć dołączając do niego "świnkę" albo remap. Ewentualnie dostroić do orginalnego wydech i power rurę ale nie wiem ile to da.

z 6 biegowa jest za duzo roboty , po drugie nie jest duzo krotsza od seryjnej , tylko ma krotsza piatke i dluzsza szostke , jak ma sie bujac szybciej w miescie to trzeba dac od sc sporting , jak trasa to eskowa od sc

Image
DaRoN
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 672

Post #116930 Wysłany: 20 Kwi 2008 09:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wałek 866++

Puntomaniak

Dni na forum: 345

Post #116957 Wysłany: 20 Kwi 2008 11:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a nie wiecie czy do mojego hgt podejdzie skrzynia VI?
od sportinga? pewno jest za slaba u=i tylko tak pytam
kuker195
Puntomaniak

Post #117154 Wysłany: 20 Kwi 2008 22:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co znaczy z 6 biegową jest za dużo roboty?
Na papierze może niewiele krótsza, pierwsze biegi też są znacznie krótsze. Mam dwa Puńciaki z 6 i 5 biegów w Sportingu aż ręka boli od zmiany biegów.

Może ktoś wstawić tablę przełożeń w obu skrzyniach i wykresy mocy/momentu silników 8 i 16V
kazaa
Puntoświr

Post #117156 Wysłany: 20 Kwi 2008 22:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

PshemoHGT napisał:
a nie wiecie czy do mojego hgt podejdzie skrzynia VI?
od sportinga? pewno jest za slaba u=i tylko tak pytam

bez sensu , za krotka w stosunku do mocy hgt , tylko sie namachasz ,a stracisz czas na zmiane biegow przy przyspieszaniu

Image

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat