§3. Ogólne zasady
5. Na forum oraz na PW zabrania się omawiania tematów oraz zagadnień nie związanych z naszym forum pod względem merytorycznym, a w szczególności omawiania i przytaczania spraw innych for - przewinienie surowo karane patrz §7, pkt 2 wyłączając upomnienia!
przepraszam, ale czy to znaczy, że ktokolwiek poza nadawcą i odbiorcą PW ma wgląd w jej treść?
i jeśli w treści PW napiszę przykładowo: "przeczytałam na forum gazeta.pl to i tamto" i jeśli jakiś admin, mod wściubi nos w MOJĄ prywatną wiadomość, to dostanę bana?
ipIV
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 933
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
§3. Ogólne zasady
5. Na forum oraz na PW zabrania się omawiania tematów oraz zagadnień nie związanych z naszym forum pod względem merytorycznym, a w szczególności omawiania i przytaczania spraw innych for - przewinienie surowo karane patrz §7, pkt 2 wyłączając upomnienia!
przepraszam, ale czy to znaczy, że ktokolwiek poza nadawcą i odbiorcą PW ma wgląd w jej treść?
i jeśli w treści PW napiszę przykładowo: "przeczytałam na forum gazeta.pl to i tamto" i jeśli jakiś admin, mod wściubi nos w MOJĄ prywatną wiadomość, to dostanę bana?
Tak, w ACP jest opcja podglądu wszystkich wiadomości PW.
Nie wiem skąd te zdziwienie... Jak ktoś ma dostęp do serwera nie ważne czy to jest serwer lan, czy pocztowy ma wgląd do wszystkiego. Wiem, że nie jest to w porządku... ale z tego co mi wiadomo (np. mój znajomy admin sieci lokalnej... jak mu się nudzi to patrzy na jakie strony ludzie wchodzą... )
Jeśli chodzi o punkt regulaminu on daje wysokie pole manewru i naprawdę jak ktoś zacznie przeginać np. zapraszać naszych userów na spot z jakiegoś innego forum o podobnej tematyce, to może się spodziewać upomnienia, pod warunkiem, że komuś się będzie nudzić, a jesli chodzi o mnie to rzadko nudzi mi się.
Dni na forum: 694
Tematy: 0 Skąd: Zawiercie
Tak, w ACP jest opcja podglądu wszystkich wiadomości PW.
Nie wiem skąd te zdziwienie... Jak ktoś ma dostęp do serwera nie ważne czy to jest serwer lan, czy pocztowy ma wgląd do wszystkiego. Wiem, że nie jest to w porządku... ale z tego co mi wiadomo (np. mój znajomy admin sieci lokalnej... jak mu się nudzi to patrzy na jakie strony ludzie wchodzą... )
Jeśli chodzi o punkt regulaminu on daje wysokie pole manewru i naprawdę jak ktoś zacznie przeginać np. zapraszać naszych userów na spot z jakiegoś innego forum o podobnej tematyce, to może się spodziewać upomnienia, pod warunkiem, że komuś się będzie nudzić, a jesli chodzi o mnie to rzadko nudzi mi się.
zdziwienie stąd, że PW to prywatna korespondencja - kierunek adresat/odbiorca.
Cytat:
Tajemnica korespondencji, oznacza, iż wszystko, co jest przedmiotem przekazu od nadawcy do adresata, należy wyłącznie do tych osób, z wyjątkiem sytuacji, gdy wyrażą one zgodę na udostępnienie również innym informacji, które między sobą przekazują.
Tajemnica korespondencji jest istotną częścią składową prawa do poszanowania życia prywatnego, w tym również do poszanowania jej tajemnicy. Naruszenie tajemnicy korespondencji podlega karze z mocy prawa. W sytuacjach szczególnych (np. związanych ze ściganiem poważnych przestępstw) przepisy zezwalają na naruszenie tajemnicy korespondencji.
źródlo: portalwiedzy.onet.pl
Cytat:
Konstytucja RP Art. 49.
Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się.
Art. 267. § 1. KK
Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
M lub A czytając jakąkolwiek PW, której nie jest adresatem lub odbiorcą, łamie prawo! i tylko stąd to moje zdziwienie.
więc jeśli poprzez PW zaproszę ja, lub ktokolwiek inny, jakąś osobę z tego forum na spot dajmy na to "Klubu Przyjacieli Punto" i jeśli dostanę za to bana (bo upomnienia są wyłączone w tym przypadku), to gdybym miała ułańską fantazję, chęci oraz czas, mogłabym się trochę o to pokłócić.
rozumiem, że skrypt forum czy też uprawnienia M lub A dają Wam możliwość wglądu w PW. proponuję jednak zmienić zapis w regulaminie forum na następujący:
Cytat:
§3. Ogólne zasady
5. Na forum zabrania się omawiania tematów oraz zagadnień nie związanych z naszym forum pod względem merytorycznym, a w szczególności omawiania i przytaczania spraw innych for - przewinienie surowo karane patrz §7, pkt 2 wyłączając upomnienia!
hawk :]
ipIV
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 933
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
Udostępnianie oraz prośba o udostępnianie nielegalnych materiałów objętych ochroną praw autorskich (muzyka, filmy, książki, gry itp..) jest zabronione. Dostęp do źródła takich informacji będzie kasowany, a użytkownik notorycznie łamiący ten punkt regulaminu i propagujšcy tego typu informacje podlega procedurze ostrzeżeń i banów.
Dni na forum: 466
Tematy: 26
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach