ostatnio wykręcałem pompę w związku z zółtą kontrolką na desce wiec moge ci powiedziec jak to zrobić.
1.unosisz siedzenia, odkręcasz 3 śrubki i zdejmujesz dekielek kryjący pompę
2.odłączasz wtyczkę zasilającą i wężyk z paliwem(tu jesteś)
3.aby wyciągnąć pompę należy odkręcić biały pierścień, nakrętkę z wypustkami(w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek)--patrz foto--zaznaczyłem ci to tam miedzy czerownymi kreskami. u mnie pierścień tak się zassał że nie mogłem go ruszyć ręką więc pomogłem sobie przecinakiem i młotkiem i stukałem w wypustki(delikatnie)---zaznaczyłem ci to strzałką gdzie stukałem
4.po zdjęciu pierścienia(nakrętki) cała pompa wraz z pływakiem wychodzi do góry(pływak będzie na takim metalowym zagiętym drucie)
Uwaga:zapamiętaj dokładne położenie pompy bo wraz z pływakiem musisz ją później identycznie włożyć
5.po wyciągnieciu całego ustrojstwa odczepiasz jego dolną plastkikową część(jest na 3 zatrzaskach)--tam właśnie zbiera się cały syf--czyścisz--przedmuchujesz siateczkę od dołu i pakujesz w odwrotnej kolejności---nie wiem czy to zrozumiałeś ale prościej nie umiem
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Pacek Puntomaniak
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 641
Tematy: 14 Skąd: Warszawa/Piaseczno
ostatnio wykręcałem pompę w związku z zółtą kontrolką na desce wiec moge ci powiedziec jak to zrobić.
1.unosisz siedzenia, odkręcasz 3 śrubki i zdejmujesz dekielek kryjący pompę
2.odłączasz wtyczkę zasilającą i wężyk z paliwem(tu jesteś)
3.aby wyciągnąć pompę należy odkręcić biały pierścień, nakrętkę z wypustkami(w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek)--patrz foto--zaznaczyłem ci to tam miedzy czerownymi kreskami. u mnie pierścień tak się zassał że nie mogłem go ruszyć ręką więc pomogłem sobie przecinakiem i młotkiem i stukałem w wypustki(delikatnie)---zaznaczyłem ci to strzałką gdzie stukałem
4.po zdjęciu pierścienia(nakrętki) cała pompa wraz z pływakiem wychodzi do góry(pływak będzie na takim metalowym zagiętym drucie)
Uwaga:zapamiętaj dokładne położenie pompy bo wraz z pływakiem musisz ją później identycznie włożyć
5.po wyciągnieciu całego ustrojstwa odczepiasz jego dolną plastkikową część(jest na 3 zatrzaskach)--tam właśnie zbiera się cały syf--czyścisz--przedmuchujesz siateczkę od dołu i pakujesz w odwrotnej kolejności---nie wiem czy to zrozumiałeś ale prościej nie umiem
Super dzięki wielkie
_________________ PuntoGO!
kazaa Puntoświr
Dni na forum: 279
Tematy: 3 Skąd: Brodnica
może ktoś mi szybko pomoze bo wymiekam z tym pierscieniem ... niedlugo od przecinaka mi wypustki odpadną ,a pierscien będzie w miejscu.... naprawde zastanawiam sie czy moj dziwak ma jak wszystkie odkrecana odwrotnie do wskazowek zegara ...
_________________ punto mk2 sx 1.2 8v poprawiony
866 inside club
bossboss Puntoświr
Imię: Piotr
Dni na forum: 487
Tematy: 10 Skąd: Legnica
no ten pierscien zasysa sie z uszczelka i dla tego tek trudno go odkręcić--i mało tam miejsca. są też takie klucze opaskowe(coś jak do filtrów oleju)--można tym spróbować.a co do przecinaka to zrób to w 2 osoby.jedna niech trzym pierścień a ty bij aby rezonasu nie było--łatwiej idzie
Gus_Petch Sympatyk kropek
Dni na forum: 430
Tematy: 5 Skąd: Łódź
Witam
Ostatnio przeczytałem wasze posty i stwierdziłem, że spróbuje samemu wyczyścić pompe paliwa. Niestety doszedłem do białego pierścienia i oczywiście to było na tyle. 2 godziny waliłem przecinakiem i to wcale nie tak słabo, powoli zaczynałem sie obawiać czy ta pompa zaraz mi się nie rozpadnie znacie jakiś sposób którym na pewno uda mi się to odkręcić, bo sam montarz i demontarz kanapy jest czasochłonny więc rozbierać to po to żeby zaraz złożyć to już mi się nie chce. Pozdrawiam
Amonek Forumowicz
Dni na forum: 98
Tematy: 0
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach