Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Od czego zacząć tuning? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
kuker195
Puntomaniak

Imię: Paweł
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 331
Tematy: 7

Post #117168 Wysłany: 20 Kwi 2008 22:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A co do Turbo jeszcze podwójnego?
Duże doładowanie wymaga przebudowy silnika. Można oczywiście eksperymentować: metalowa uszczelka pod głowicę- zmniejszająca sprężanie, intercooler, świnka do sterowania, może dodatkowy wtrysk paliwa, sonda szerokopasmowa i odpowiednio dobrana mała turbina. Moment i moc podskoczą (po strojeniu ustrojstwa) wystarczająco żeby mieć problemy z trakcją ale nie wiem jak żywotność silnika.
Dwie turbiny to podwójnie podgrzane powietrze myślę, że to wiele nie da poza tym trudność wykonania do kwadratu i koszty też. Są dostępne turbiny elektryczne ale to wydatek ze 4500zł i w europie mało popularne.

[ Dodano: 20 Kwi 2008 22:43 ]
O poprawka tu jest wiele dokładniej

http://fiatpunto.com.pl/topic7411.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 590
Tematy: 15

Post #117184 Wysłany: 20 Kwi 2008 22:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Od czego zacząć tuning?

Od CA Mr. Green Najprzyjemniej Mr. Green

..:: Cicho(?)ciemniak E60 ::..

Sprzedam suba na głośniku JBL GT4 1000WMAX & głośnik BM SYLB 10" ceny baaardzo atrakcyjne Mr. Green
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #117198 Wysłany: 20 Kwi 2008 23:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kuker195: ale np gdyby zamiast jedne sprężarki 0,8 bara dać dwie po 0,4? Moc podobna, nagrzewanie się podobne a turbodziura mniejsza... chyba Szczerbol

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
DaRoN
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 672
Tematy: 8

Post #117245 Wysłany: 21 Kwi 2008 08:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dajesz jedną mniejszą, drugą większą (z tego co wiem). Nie dwie takie same, bo to nie zlikwiduje dziurska.

Puntoświr

Dni na forum: 596

Post #117262 Wysłany: 21 Kwi 2008 09:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Luuudzie. Układy z dwiema sprężarkami stosuje sie w dużych silnikach, albo silnikach w układzie V. Nie róbice z Punto Toyoty Supry(3.0 litrowa rzedówka z dwiema turbinami), czy Audi S4(2.7 V6 biturbo), bo się nie da. Takie coś wogóle nie bedzie działać, bo silnik nie wyrobi na napędzenie dwóch turbin i nie bedzie to działac wcale.

Przemas
Puntomaniak

Imię: Przemek
Dni na forum: 292
Tematy: 12

Post #117308 Wysłany: 21 Kwi 2008 11:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jako świeżak spytam.. co to jest turbodziura? Smile

Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 672

Post #117310 Wysłany: 21 Kwi 2008 11:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To jest moment, w którym silnik pcha turbinę, a ta wciąż nie ładuje powietrza.

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #117314 Wysłany: 21 Kwi 2008 11:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Des: nie byłbym aż takim pesymistą, wszystkiego trzeba spróbować Szczerbol

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #117317 Wysłany: 21 Kwi 2008 11:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czermar napisał:
Dzięki wszystkim za odpowiedz. Trochę się rozejrzałem i stwierdzam jedno - ten silniczek nie jest do tuningu (na chama by można ale po co katować kropka). Jedynie co trzeba to zadbać o dobrą eksploatację silniczka. A wygląd to swoja drogą Smile (w przyszłości może lekki design edit Razz). Wszystkie formy tuningu "zrób to sam" nie mają sensu. Jedyna rzeczą którą można by się zainteresować to "Wersja GT" silnika - mam na myśli ofertę Chojnackiego, bo akurat o tym póki co negatywnych opinii nie słyszałem, a wręcz przeciwnie.

Alleluja!!! Wybieram twoją auto-odpowiedż najrozsądniejszym postem miesiąca Szczerbol

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #117321 Wysłany: 21 Kwi 2008 11:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Luuudzie. Układy z dwiema sprężarkami stosuje sie w dużych silnikach, albo silnikach w układzie V. Nie róbice z Punto Toyoty Supry(3.0 litrowa rzedówka z dwiema turbinami), czy Audi S4(2.7 V6 biturbo), bo się nie da. Takie coś wogóle nie bedzie działać, bo silnik nie wyrobi na napędzenie dwóch turbin i nie bedzie to działac wcale.

Czytałem na CM, że do silnika 1.4 spokojnie można dać 2 małe turbiny, a efekt jest taki, ze można osiągnąć większą moc, przy mniejszym ciśnieniu doładowania, oraz jest mniejszy efekt turbo dziury.

Puntomaniak

Dni na forum: 331
Tematy: 7

Post #124458 Wysłany: 12 Maj 2008 01:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Halo to już nie czasy gdzie zakładało się turbo od MANa i jazda; po to robią różne rozmiary sprężarek żeby je dobrać do pojemności silnika, mocy którą się chce osiągnąć itd. A poboczny temat to taki, że jest kilka aut na rynku z ładną mocą ale jest marnowana przez źle dobrane przełożenia, a żeby nie tracić na t-dziurze cennych 0,001 skrzynia musi być idealnie dobrana do właściwości silnika.
Des
Puntoświr

Dni na forum: 596

Post #124612 Wysłany: 12 Maj 2008 15:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:

Czytałem na CM, że do silnika 1.4 spokojnie można dać 2 małe turbiny, a efekt jest taki, ze można osiągnąć większą moc, przy mniejszym ciśnieniu doładowania, oraz jest mniejszy efekt turbo dziury.

A zrobił to ktoś i czy to działa, czy ktoś sobie tak powiedział po prostu??

Enricco
Sympatyk kropek

Dni na forum: 266
Tematy: 0

Post #141131 Wysłany: 02 Lip 2008 22:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
4.8 l na 100 km przy 110 km/h bez gwaltownych przyspieszeń Smile Instrukcja podaje ekonomiczną jazde przy V 90 - 120 km/h i to sie zgadza Razz Wiecie jak zaszaleje na trasie po biegach 140 - 150 km/h albo po mieście małolatowską jazdą to spalanie skiknie do 7 l spokojnie jak nie wiecej Very Happy Ale przy spokojnej jezdzie 4.8 l zgodnie z instrukcją i to jest sprawdzone Razz Najogólniej Punciak średnio pali 6 litrów Wink Mam wersje 1.2 8v 60 000km przebiegu, z salonu Smile A 1.2 16v chla jak szalony Ekhm... Na trasie przy 110 km/h łyknie napewno z 6 l Very Happy Pozdro

Ja też mam 1.2 8V rok 1999 i również mi pali na trasie nie więcej jak 5 litrów. Po mieście tak ok. 6,1 literka. Dodam tylko, że ma już na liczniku lekko ponad 160 tys.
Pe
Forumowicz

Imię: Piotrek
Dni na forum: 152
Tematy: 0

Post #175009 Wysłany: 29 Wrz 2008 09:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niewielkim kosztem to proponuje sobie zrobić glebe i wsadzić troszke szersze oponki. Autko zawsze bardziej stabilne na zakrętach no i będzie lepiej wyglądało.

Reszta przy w tym aucie z tym silnikiem to chyba już dbanie o jego stan aby był jak najlepszy. Ja osobiście nie widzę sensu robienia w punto potwora z 60 na 70 konny heh ;-) - i tak nie jedzie Smile - chyba że turbo - ale tu już naprawdę trzeba kochać punto Smile W grę wchodzi jedyny i słuszny SWAP który też sporo kosztuje - i tu znów kłania się miłość i zasobność portfela dla punto Smile

Pozdrawiam i życzę szerokości na drogach!
maverick
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 273

Post #175075 Wysłany: 29 Wrz 2008 12:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Thomas napisał:
najlepiej to zmienic slinik Very Happy na cos lepszego np. 1.8 z HGT i do tego zalozyc turbo wtedy bedzie smigac Very Happy

Do tego jeszcze zawieszenie przerobić, bo przód "siądzie" pod ciężarem silnika... Smile
Z tego co wiem 1.8 16V jest awaryjny, a jeszcze dodać mu turbo, to będzie jeszcze bardziej Razz

Czy 1.8 16V jest awaryjny? z przykroscia musze sie z Toba nie zgodzic. Jezdze takim i jedyny mankament tego silnika to jego spalanie. Ale cos kosztem czegos. Jak narazie nie zainwestowalem w niego nic. Wszystko dziala bez zarzutu.

A od czego zaczac tuning? ja zaczalbym od zawieszenia i hamulcow, a dopiero pozniej inwestowal w przerobke silnika i skrzyni biegow. Bo znam takich co podrasowywali swe "fury" a potem nie wiedzieli jak sie zatrzymac, bo o hamulcach to zaden z nich juz nie pomyslal.

http://fiatpunto.com.pl/topic7358.html

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat