| Autor |
Wiadomość |
daras
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 751
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
40 tyś. i naturalne zużycie?
To trochę za krótko.
Ale problem i tak kończy się po 2 latach (teraz już 3) - bo kończy się gwarancja na pojazd
Dlatego 5 lat gwary Hyundaia i Kii (jak to się pisze???) to bardzo dobra sprawa. |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 604
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
Daras, od zawsze tak było, że na amorki jest krótsza gwarancja. To są części które ulegają szybszemu zużyciu "naturalnemu". Zalecane jest sprawdzać stan amortyzatorów co 20 tys.km. szczególnie u nas w Polsce. Myślę, że nie powinno Cię to dziwić. A to, że nie słyszałeś o takich ograniczeniach w gwarancji Skody czy Toyoty to pewnie dlatego, że nie musiałeś korzystać z ich serwisów przy takiej awarii. Mój ojciec 2 miechy temu kupił Fabię więc sprawdzę wieczorem w karcie gwarancyjnej ale jestem na 100% przekonany, że też gwarancja na amorki jest ograniczona przebiegiem. (40 tys.km. to wcale nie jest źle.) |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 349
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
daras to że nie słyszałeś to nie znaczy że nie ma. Ograniczenie przebiegu jest w każdym samochodzie na materiałach eksploatacyjnych - a tym są amortyzatory. |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
gustaw
Sympatyk kropek
Imię: Tomek
Dni na forum: 402
Tematy: 0 Skąd: Mrągowo
|
Witam szanowne koleżanki i kolegów.
Oto moje doświadczenie ze stukaniem z tyłu , ale przy zajetych miejscach przez pasazerów jak moje dzieci. Jazda samemu lub z boku z pasażerem cisza. Załadowanie do tyłu dzieci i niesamowity stuk typu gumo-metal.
Koledzy po 1 roku doszedłem. To osłony amortyzatorów a konkretnie są one za długie o 1 wybrzuszenie. Konkretnie
należy odciąć 1 wybrzuszenie na tzw "bałwanku" jak ktoś miał malucha to wie o co chodzi. z tyły w maluchu były tzw. gumowe bałwanki. Wracajac na osłonach amortyzatorów jest taki"bałwanek" składajacy się z 4 wybrzuszeń. Odcinamy po jednym z kazdej strony . Miedzy pozostałym 1 a 2 wybrzuszeniem zakładamy opaske zaciskową i szerokiej drogi. Nie straszne nam wyboje ani obciązenie z tyłu. Mamy błoga ciszę i możemy zapomnieć że kiedykolwiek cos stukało
Poydrawiam[/list] |
_________________ Tomek GP 1,4 8V 5-drzwi |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
gustaw
To też jest wyjście
 |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
s6pro1
Puntomaniak

Dni na forum: 653
Tematy: 13 Skąd: Śląsk
|
Witam,
tak jak w temacie - w czasie jazdy słyszę jakieś stuki z tyłu, po prawej str pod boczkiem. Mam 3drzwiową wersję. Czy ktoś z forumowiczów rozbierał tylne boczki?? jakieś rady??
pzdr |
_________________ Grande Punto Sport 1.9 JTD 130KM  |
|
|
|
 |
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37 Skąd: Chełm/Sławno
|
może w tym wątku znajdziesz odp.  |
|
 |
mars32
Sympatyk kropek
Imię: marcin
Dni na forum: 197
Tematy: 0 Skąd: Warszawa
|
Witam
Mam pytanie czy ktoś spotkał się z stukaniem z tyłu tylko podczas wolnej jazdy na nierównościach typu kurze doły, podczas normalnej jazdy po miejskich drogach i przez nierówności porzeczne nic się nie dzieje. Proszę o pomoc w lokalizacji przyczyny tego zjawiska. |
_________________ GP 1/4-5D |
|
|
|
 |
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37 Skąd: Chełm/Sławno
|
|
|
|
 |
Kubi
Puntoświr
Dni na forum: 752
Tematy: 9 Skąd: Sosnowiec
|
| adrian napisał: |
| Cytat: |
adrian a dlaczego placiles za wymiane amora, juz po gwarancji masz?
|
Gwarancja na amorki do 40 tys (wiedza co robia), a u mnie zaraz 60 stuknie. |
jakie 40 tysi? ja nic nie wiem, ostatnio byłem w ASO, facet mi mówi, że łączniki stabilizatora do wymiany, ale że zawieszenie jest objęte gwarancją do 40 tysi, a ja mu na to, Pan pokaże gdzie to jest zapisane, i na tym koniec tematu - zrobione na gwarancji |
_________________ GP szary chemik 1.4 77KM Estiva Blue&Me 12.2008 - przebieg 1440 km |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
Kubi
To są takie ustalenia wewnętrzne danych ASO. Ciekawe jakby ktoś do Ciebie przyszedł i powiedział wymień mi Pan Amor bo się wylał przy np. 65 kkm... śmieszne troche...
I tak dobrze, że dają 40 tys |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
|
|