Witam,
Od tygodnia posiadam kropka - rocznik 2002. Na przeglądzie w ASO przed zakupem powiedzieli mi że do wymiany jest "tulejka wahacza lewego przedniego (tylna)".
Dzwoniłem do 4 ASO i w dwóch z nich powiedzieli mi że części + wymiana + zbieżność to koszt ok 310-350 zł a w dwóch pozostałych, że w Punto II nie wymienia się tulejek tylko całe wahacze?! Wtedy koszt rośnie do ok 600-900 zł (w zależności w którym ASO).
Czytałem forum i z tego co zrozumiałem nie trzeba wymieniać od razu całego wahacza. Dodam, że od razu chciałbym wymienić tulejki/wahacze z obu stron (także z prawej) żeby było wszystko symetrycznie
Proszę o opinię, jak to dokładnie jest, czy trzeba wymieniać wahacz, czy wystarczy tulejkę i czy da się to zrobić w jakoś taniej. Zaznaczam że jestem jak na razie laikiem w sprawach części i ogólnie mechaniki samochodów
Dzięki za odpowiedź,
Michał
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 933
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
Ja też się przymierzałem do zestawu naprawczego ale:
- nigdy nie wprasujesz tulejek symetrycznie i z takim rozstawem jak firmowo
- zawsze trochę skaleczysz gumę przy wprasowywaniu
- urobisz się nie 2h ale 8 h
- sworzeń jak zaczniesz wbijać to mu pozagniatasz teflon ew go uszkodzisz
- różnica w częściach ok 30 zl na wahaczu
- jak masz windę i 2 dobre łapy to wymienisz to za 250 zł i w 3h - na moment możesz potrzebować drugiej osoby do napięcia drążka kasującego luzy...
_________________ Punto MK2 2000r 1,2 8V ELX... wszytsko co instalowali wtedy...
ipIV
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 933
Tematy: 156 Skąd: Ruda Śląska
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach