| Autor |
Wiadomość |
paweell
Forumowicz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 281
Tematy: 1
|
| AsKier napisał: |
ja u siebie wymieniłem właśnie wałek kierowniczy i stuka puka zdecydowanie mniej... czasami coś tam jeszcze słychać ale to rzadkość...
|
A ile cię kosztował ten wałek? |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
AsKier
Sympatyk kropek

Dni na forum: 341
Tematy: 3 Skąd: Księstwo Zgierskie
|
249,- allegro nick: tanifiat
[ Dodano: 23 Kwi 2008 17:46 ]
| punto1,9jtd napisał: |
77tys km tak?
[ Dodano: 23 Kwi 2008 01:51 ]
jesli 77tys to dziwne zeby pukal ci ten drazek a bite bylo auto?  |
nie bite...od 8 lat moje...wystarczy że przenosił drgania...teraz jest lepiej i to ważne... |
|
|
|
|
 |
michas0312
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Dni na forum: 285
Tematy: 3 Skąd: Trzebielino
|
witam mam identyczny problem a moze to krzyzaki ta tej przekladni??? sprawdzal ktos?? |
|
|
|
|
 |
bysy
Forumowicz
Dni na forum: 362
Tematy: 0
|
Byłem w aso i sprawdzili mi to stukanie. Niestety to są luzy w środku tego wspomagania.
Mechanik powiedział, że jedynie wspomaganie trzeba wymienić żeby było dobrze.
Powiedział, że nie ma co się bawić w składanie tego wspomagania z kilku bo pożniej są problemy (a to czujniki nie działaja a to coś innego).
Jest jeden sposób aby przestało stukać !!!!!!
Trzeba przestawić o 2 ząbki nie bedzie stukać ale kierownica nie będzie prosto!!!!! |
|
|
|
|
 |
widmofpcs
Puntomaniak
Imię: Bartek
Dni na forum: 470
Tematy: 3 Skąd: Łódź
|
no to lipa moje podejrzenia tez padają na silniczek wspomagania ale nie wiesz dokladnie czy to wina silnika czy wielowpustu który go łączy z układem kierowniczym (taki wystający z ośki silnika) |
|
|
|
|
 |
michas0312
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Dni na forum: 285
Tematy: 3 Skąd: Trzebielino
|
W ktorym miejscu trzeba przestawic o te 2 zabki?? |
|
|
|
|
 |
sławu
Puntoświr

Imię: Sławek
Dni na forum: 376
Tematy: 10 Skąd: Warszawa
|
u mnie tez to puka- na prostej nie, ale na mazurkich dziurawych drogach strasznie, rozebrałem co mogłem i jezdzilem nasłuchując- ewidentnie stuki dochodzą spod jakiegoś elementu na drążku kierowniczym. Może silniczek od wspomagania a może nie, napewno coś między kierownicą a przegubem drążka kierowniczego.
Thomas czy możesz wskazać gdzie jest ta śruba regulacyjna listwy? |
_________________ Pierwsza i najlepsza: 1.2 8v LPG |
|
|
|
 |
patataj
Forumowicz
Dni na forum: 217
|
Ja też miałem stuki nawet przy sprawdzaniu luzu na kierownicy okazało się, że miałem luz na wieloklinie pomiędzy drążkiem od kierownicy a kolumną ( w okolicy pedałów)- wystarczyło dokręcić śrubę (jeździłem z tym rok czasu aż znalazł się spec który znalazł usterkę bo wcześniej mówiono, że to luz na maglownicy)  |
|
|
|
|
 |
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 416
Tematy: 18 Skąd: okolice Słupska
|
Moim zdaniem może pukać właśnie dolny wałek kierowniczy ,ale mogą być to również drążki kierownicze. Warto skasować luz na maglownicy. Trzeba wjechać na kanał i obadać od przodu maglownice. Każdy sobie poradzi. Nie wiem jak u was ,bo macie wspomaganie ale ja u siebie W PuntoI miałem podobne stukanie . W końcu się do tego zabrałem i wymieniłem maglownice na nowa. Stuki jak by ustały ,ale okazuje się ,że krzyżaki na wałku dość mocno potrafią się wyrobić. Więc 90 tysięcy i wałek będzie do wymiany.  |
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r. |
|
|
|
 |
widmofpcs
Puntomaniak
Imię: Bartek
Dni na forum: 470
Tematy: 3 Skąd: Łódź
|
ja wczoraj zabrałem sie zeby to zobaczyc, wyciągnąłem silnik wspomagania(zaraz przy nim jest take gumowy przegubik to tez go wyciagnałem) i do dalszych elementów bałem się juz dobierac, zresztą był kiepski dostęp. Ale przejechałem sie troszke autkiem bez wspomagania zeby sprawdzic czy nie ma stuków, i po złożeniu potem wszystkiego stukanie ustalo przypadek?? sam nie wiem. Moze tylko chwilowo przestało. zobaczymy pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
rafał79
Puntoświr

Dni na forum: 168
Tematy: 13 Skąd: Warmia
|
a ja koledzy ma takie stuki tylko podczas manewrowania na parkingu....co to moze byc??? .....objawia się takim głuchym puknięciem odczuwalnym przez moment na kierownicy.....można z tym jeździć bez obaw? |
|
|
|
|
 |
PshemoHGT
Puntomaniak

Dni na forum: 345
Tematy: 8 Skąd: Niepołomice
|
| rafał79 napisał: |
a ja koledzy ma takie stuki tylko podczas manewrowania na parkingu....co to moze byc??? .....objawia się takim głuchym puknięciem odczuwalnym przez moment na kierownicy.....można z tym jeździć bez obaw? |
ja mam jak kolega napisał. próbowałem zlokalizować tą śrubę żeby dokręcić tą listwę ale nici!!! |
|
|
|
|
 |
rafał79
Puntoświr

Dni na forum: 168
Tematy: 13 Skąd: Warmia
|
może ktoś z kolegów ma pomysł na te luzy...gdzie jest ta owa sruba pod kierownicą co można ją dokrecici??? |
|
|
|
|
 |
vojt
Puntomaniak

Imię: Wojtek
Dni na forum: 327
Tematy: 16 Skąd: Grudziądz
|
no tak, mechanik w ASO naświetlił mi trochę sprawę. Stukanie powoduje (prawdopodobnie!) wyrobiona tuleja we wspomaganiu kierownicy. Ale powiedział że wymiana tulei wcale nie musi zlikwidować tych stuków (200zł). |
_________________ Życie jest zbyt piękne i krótkie żeby się przejmować pierdołami! |
|
|
|
 |
rch1976
Forumowicz
Imię: rafal
Dni na forum: 112
|
witam dolacze sie do dyskusji u mnie stuka na postoju jak krece w lewo i w prawo to slychac stuki jakby spod kierownicy .sruby na krzyzakach sa dokrecone wiec zostaje chyba tyko maglownica .a moze ktos ma jakies inne sugestie .pozdro . |
|
|
|
|
 |
|
|