Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

czy opłaca się montować gaz w punto II HGT>>??? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Yakoob
Sympatyk kropek

Imię: Jakub
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 397
Tematy: 9

Post #137288 Wysłany: 21 Cze 2008 12:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mam hgt-kę i zastanawiam się czy opłacałoby mi się zakładać gaz??
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
maverick
Puntomaniak

Imię: Marcin
Dni na forum: 235
Tematy: 7

Post #137364 Wysłany: 21 Cze 2008 23:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to juz musisz sam sobie odpowiedziec na to pytanie. Tez mam HGT i tez sie zastanawialem nad wlozeniem gazu. Jednak odnosze wrazenie ze nie warto. przy w miare normalnej jezdzie pali 8.5l. Najgorzej krotkie odcinki, bo wtedy 10l. Na trasie pali malo. A po zalozeniu gazu trza sie liczyc ze spadkiem mocy, bo nawet na sekwencji spadnie, a wiecej rzeczy pod maska to wiecej problemow.

Puntoświr

Imię: Niko
Dni na forum: 467

Post #137365 Wysłany: 22 Cze 2008 00:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Yakoob napisał:

Opłacałoby się, ale to raczej jedyny plus tej inwestycji

Wg mnie gaz w aucie o lekko sportowych aspiracjach to totalna wiocha. No chyba, że ktoś ma naprawdę spore przebiegi i do tego musi liczyć się z każdym groszem, ale w takim wypadku zdecydowalbym sie na nowoczesnego diesla, które łączą rozsądne osiągi z niskim zużyciem paliwa

Na kastrację HGTki za pomocą instalacji gazowej bym się nigdy nie zdecydował. HGT to nie jest auto dla oszczędnych, tylko dla osób kochających auta. A nikt kochający swoje auto nie pakuje w nie LPG Smile Chociaż Polak potrafi Very Happy Osobiście widziałem już takie kwiatki na LPG jak Hummer H2 & H3, Skoda Superb 1.8T, czy ... Lancer EVO VIII Lol

Oczywiście decyzja końcowa należy do Ciebie Smile

Image
Yakoob
Sympatyk kropek

Post #137415 Wysłany: 22 Cze 2008 12:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

maverick to mało ci pali bo mój to pali około 9l...i nie wiem co jest tego przyczyną..??może mi podpowiesz co sprawdzić by zmniejszyć to zużycie..pozdrawiam

[ Dodano: 22 Cze 2008 13:20 ]
może coś musze wymienić by zmniejszyć zużycie...???bo nie jeżdże aż tak agresywnie...(czasami owszem:D) ale nie zawsze
magikgliwice
Sympatyk kropek

Dni na forum: 260
Tematy: 8

Post #137426 Wysłany: 22 Cze 2008 13:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hmm ja co do HGT nie wiem jak tam ze spalaniem gazu by było.. gaz jest rzeczywiscie oplacalny jesli jeździ sie bardzo duzo bo wtedy sporo zostaje w kieszeni .. ja osobiscie mam punto 2 1,2 60 KM i mam w nim zamontowany gaz do silnika 100 KM i na gazie chodzi świetnie Smile obiektywnie lepiej niz na benzynie przy spalaniu 8,5 w miescie i 7,5 na trasie Smile
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 581
Tematy: 35

Post #137429 Wysłany: 22 Cze 2008 13:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja tez mam Punto 2 1.2 8v. I powiem tak na Gazie samochód ma lepszego buta, jest elastyczniejszy.. I z tego co wiem, w Punta po prostu dobrze znoszą gaz, w końcu w Aso go montowali, wręcz zachęcali..

I do HGT też będzie ok, i nie koniecznie musi być gorzej, moze być lepiej Smile

A sekwencja tylko i wyłącznie, najlepiej Tartarini...

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maverick
Puntomaniak

Post #137478 Wysłany: 22 Cze 2008 20:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

powiem Ci ze nic nie robie. testowalem auto z roznymi opcjami dociskania gazu. Najmniej auto mi pali, gdy go krece do 4tys. obr, jak krecilem go do 3tys, to palil wiecej. Grunt to nie wkrecac auta non stop na obroty, bo przy przyspieszaniu czuc spalanie. w miare stala predkosc, plus minus 20km/h i pali tyle ile Ci pisalem. Dzis bylem w gorach i przy jezdzie gorskiej z wlaczona klima, auto spalilo niecale 9l/100km. wiec jak dla mnie spoko.

a do gazu, to co Ci ma serwis fiata powiedziec- nie zakladaj gazu, skoro dla nich to dodatkowa kasa, bo na przeglad musisz sie stawic, samo zalozenie gazu to tez pieniadz. Ale oby Ci chodzil ten gaz. Bo rozne opinie slyszalem o Fiacie i o tym jak gaz toleruja:)

Sympatyk kropek

Post #137527 Wysłany: 22 Cze 2008 21:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to ja nie wiem może mój komputerek coś źle wskazuje...zobacze za 1tydzień jade nad morze to zobacze ile mi spali...tej benzynki:) hehe ale bardzo lubie moje auto nie powiem w końcu 1... dzięki za rady pozdrawiam
maverick
Puntomaniak

Post #137575 Wysłany: 22 Cze 2008 23:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

na trasie to mi pali 6.5 litra:) ale przy predkosci do 120km/h. takze szerokiej drogi Ci zycze:)

Forumowicz

Dni na forum: 154
Tematy: 0

Post #141141 Wysłany: 02 Lip 2008 23:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Według mnie warto, moj kolega ma punto 1.8 hgt ma gaz (tylko nie wiem jaki) i jest zadowolony... i jeździ znacznie taniej.
Nicks0n
Puntoświr

Imię: Niko
Dni na forum: 467

Post #142127 Wysłany: 05 Lip 2008 18:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mysle, ze koledze Yakoobowi bardziej pomocne okazalyby sie informacje z pierwszej reki Smile Smile

z kolegami, kolegami kolegow i kolegami kolegow znajomych roznie to bywa Very Happy

Image
raqu84
Sympatyk kropek

Imię: Rafał
Dni na forum: 50
Tematy: 1

Post #180797 Wysłany: 17 Paź 2008 21:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wiec z 1 reki mozesz cos uslyszec odemnie, bo moja HGT-a jest zagazowana i bynajmniej nie uwazam tego za zadna "wioche" wlew gazu miesci sie idealnie przy wlewie od paliwa wiec nawet go nie widac, przy zalozonej sekwencyjnej instalacji nie ma wielkiej roznicy, jest troche ospaly ale nieoszukujmy sie to auto ma taki nadmiar mocy ze mozna go troche zmniejszyc ( chodzi mi o trasy bo spooooroooo ich u mnie) a w miare potrzeby zawsze jednym ruchem reki mozna wrocic do benzynki, mam butle w kole 34 litry wiec realnie wchodzi okolo 27l i na tym robie srednio okolo 250 km (a moja noga lekka nie jest)

Puntomaniak

Post #180942 Wysłany: 18 Paź 2008 14:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no to nawet niezle spalanie. tylko kwestia ile kto kilometrow robi. przy mojej sredniej rocznej niezbyt mi sie oplaca. ale kazdy powinien wziasc sobie kalkulator i policzyc. a ile wlewasz benzyny na 1000km przejechanych na gazie?

Sympatyk kropek

Post #180958 Wysłany: 18 Paź 2008 14:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja robię miesięcznie 2tyś km. i to lekko więc nie wiem. a założenie gazu w nagazie 3800zł a u innych 2500zł. już sam nie wiem teraz aktualnie zastanawiam się nad jego sprzedażą.;/
tolst
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 244
Tematy: 22

Post #180990 Wysłany: 18 Paź 2008 16:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n napisał:
Yakoob napisał:

Opłacałoby się, ale to raczej jedyny plus tej inwestycji

Wg mnie gaz w aucie o lekko sportowych aspiracjach to totalna wiocha. No chyba, że ktoś ma naprawdę spore przebiegi i do tego musi liczyć się z każdym groszem, ale w takim wypadku zdecydowalbym sie na nowoczesnego diesla, które łączą rozsądne osiągi z niskim zużyciem paliwa

Na kastrację HGTki za pomocą instalacji gazowej bym się nigdy nie zdecydował. HGT to nie jest auto dla oszczędnych, tylko dla osób kochających auta. A nikt kochający swoje auto nie pakuje w nie LPG Smile Chociaż Polak potrafi Very Happy Osobiście widziałem już takie kwiatki na LPG jak Hummer H2 & H3, Skoda Superb 1.8T, czy ... Lancer EVO VIII Lol

Oczywiście decyzja końcowa należy do Ciebie Smile

zgadzam sie Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat