| Autor |
Wiadomość |
ptysiornia
Sympatyk kropek

Imię: JarekK
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 252
Tematy: 3 Skąd: Warszawa
|
Witam!
Moi drodzy! Zdarzył mi się następujący przypadek:
Mój sport ma przejechane już prawie 8 000 km i do dziś ani razu nie dolewałem mu oleju. Nieco mnie to dziwiło, ale zawsze sprawdzam poziom oliwy kilka razy w tygodniu i na bagnecie cały czas widniała połowa stanu. Nie widziałem zatem potrzeby dolewania. Aż do dzisiaj.
Po przejechaniu ok 400 km trasy, postawiłem samochód na jakieś 4 godziny w pełnym słońcu, następnie uruchomiłem go i ruszyłem i po ok 3 minutach jazdy zapaliła mi się kontrolka poziomu (nie ciśnienia) oleju i wyświetlił komunikat, żeby sprawdzić poziom oliwy.
Natychmiast zgasiłem silnik i zjechałem na pobocze. Po odczekaniu ok 5 min, aż olej spłynie na dno miski wyjąłem bagnet i z przerażeniem stwierdziłem, że jego koniec ledwo jest zamoczony w oleju.
Oczywiście zaraz kupiłem i wlałem do silnika 1 litr Castrola.
Czy mieliście podobne zjawisko w Waszych silnikach (pytanie dotyczy oczywiście posiadaczy 1.9 M-Jet)???
Dodam także, że olej zawsze sprawdzałem na zimnym silniku, wyjmując bagnet i wycierając go do sucha papierem a następnie wsuwając do rurki i jeszcze raz sprawdzając.
Mam wrażenie, iż bagnet mocno nieprecyzyjnie oddaje poziom oleju w misce olejowej. |
_________________ --
JarekK
GP 1.9 M-Jet Sport '08 "Lucyperek"
Panda 1.3 M-Jet Dynamic '05
Yamaha XJR 1300 '07 "Sikorka" |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
ppawel
Puntoświr
Dni na forum: 539
Tematy: 3
|
standard - nie wiem jak to jest ale zawsze znika niespodziewanie
nie wiem tylko czy do tego typu silnika dobre jest mieszanie oleju? chyba ze wymienileś na starcie na castrola?
Jak Ci sie sprawuje sport? widze, że też sporo jeździsz - ja już mam 50 tys - mam zalegla regulacje zaworów i filtr powietrza - poza tym nie ma na co narzekać.
No może poza klockami przednimi które wymianiełem jakies 15 tys temu. |
|
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 566
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
ppawel, nie chce mi się wierzyć, że ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji zaworów (mój 1,3 multijet ma).
ptysiornia, poziom oleju sprawdzamy właśnie tak jak zrobileś to w trasie czyli ciepły silnik i odczekać ok.3-5min. aż olej spłynie do miski. Wtedy poziom na bagnecie ma być w okolicach połowy skali. Na zimnym silniku zawsze pokazuje odrobinę wiecej. Poza tym nowoczesne turbo diesle lubią pobrać trochę oleju podczas ostrej jazdy  |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
ppawel
Puntoświr
|
Tomo w sporcie jest 1,9 8v niestety nie ten sam który jest w bravo... a co za tym idzie, trzeba reguowac zawory - co 40 tys. w moim przypadku co pol roku... |
|
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

|
To tak jak w moim Seju. Silnik 1,1 wymaga regulacji podczas gdy mniejszy 900cm3 miał regulację hydrauliczną  |
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
|
|
|
 |
ppawel
Puntoświr
|
każde ASO mówi inaczej, hydrauliczne - mechaniczne
Czy ktoś z 1,9 130 KM regulował już zawory?
Ile kosztuje filtr powietrza? |
|
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 713
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
| ppawel napisał: |
| w sporcie jest 1,9 8v niestety nie ten sam który jest w bravo |
Jest dokładnie ten sam.
Wg książki wymaga regulacji zaworów co 60 tyś. km.
| Tomo napisał: |
| (mój 1,3 multijet ma) |
Będąc w ASO widziałem luzem głowicę od 1.3 JTD.
To jest taka zabawka, że od razu pomyślałem o innym oleju niż Selenia WR.
Tak na wszelki wypadek leję teraz Mobila1. |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

|
| daras napisał: |
...pomyślałem o innym oleju niż Selenia WR.
Tak na wszelki wypadek leję teraz Mobila1. |
He,he, już to dawno sugerowałem. Ja na Selenii przejechałem tylko pierwsze 10tys.km. Z tym, że ja przeszedłem na Castrola Edge Sport bodajże 0W40 jeśli dobrze pamiętam. |
|
|
|
 |
ptysiornia
Sympatyk kropek

|
nie wiem tylko czy do tego typu silnika dobre jest mieszanie oleju? chyba ze wymienileś na starcie na castrola?
Jak Ci sie sprawuje sport? widze, że też sporo jeździsz - ja już mam 50 tys - mam zalegla regulacje zaworów i filtr powietrza - poza tym nie ma na co narzekać.
No może poza klockami przednimi które wymianiełem jakies 15 tys temu. |
Witam!
Wlałem olej o dokładnie takich samych parametrach, jak seryjny, więc nie powinno być problemu.
Co do sprawowania się, to nie mam zastrzeżeń. Auto spełnia moje oczekiwania. Byłem 1 raz w ASO, aby wyregulować zamek w drzwiach kierowcy, który skrzypiał na nierównościach.
Aaaa, jedna rzecz, to dość wysokie spalanie - w trasie nigdy nie udało mi się zejść poniżej 6l/100 km, nawet przy bardzo spokojnej jeździe. W związku z tym jeżdżę "po swojemu" i pali 8-8,5 litra  |
_________________ --
JarekK
|
|
|
 |
ppawel
Puntoświr
|
haha powinno Ci spaść spalanie do ok 7,5 - 8
mam pytanie do innych userów 1,9 - na jaki olej sie zdecydowaliście? mam przed sobą drugą wymane oleju i dość seleni której nigdzie poza fiatem nie można kupić na dolewkę  |
|
|
|
|
 |
Kicia i Mysz
Sympatyk kropek

Imię: Dawid i Ewelinka
Dni na forum: 213
Tematy: 2 Skąd: Toruń
|
witam posiadaczy 1.9 130km ja mam juz przejechane 16 i ani grama niedolałem a po drugie nieuda ci się zejśc ponizej 6 litrów na 100 bo masz zapewne felgi 17 ja na zimówkach miałem spalanie z torunia do warszawy 4.7 zaznaczam długa trasa felgi 15 a na 17 to jest w granicach 6.2 ale jesteś mistrzem jak pali tobie 8 na 100 i sory ale niedziwie się ze pali tobie olej bo pamiętaj że jest coś takiego jak dotarcie ale zaznaczam spokojna jazda a nie 8 na 100 bo go przetrzesz i po GP bedzie jak juz niejest pozdrawiam kicia i mysz |
_________________ Fiat GrandePunto 1.9 |
|
|
|
 |
ptysiornia
Sympatyk kropek

|
| Kicia i Mysz napisał: |
| ...niedziwie się ze pali tobie olej bo pamiętaj że jest coś takiego jak dotarcie ale zaznaczam spokojna jazda a nie 8 na 100 bo go przetrzesz i po GP bedzie jak juz niejest pozdrawiam kicia i mysz |
Eeee, nie przesadzaj. Silnik jest już dotarty fabrycznie i nie ma potrzeby docierania go po zakupie. Najważniejsze, to silnik dobrze nagrzać przed ostrą jazdą. Piszę to na podstawie swoich własnych doświadczeń z silnikami JTD.
Kilka lat temu miałem od nowości Punto II 1.9 JTD, od początku nie żałowałem go, ale w związku z dość ostrym traktowaniem częściej niż zaleca producent wymieniałem olej. Auto bez najmniejszej awarii przejechało ponad 80 tys km. Sprzedałem go znajomemu, który jeździ do dzisiaj i jest zadowolony.
PS
Używaj proszę znaków interpunkcyjnych. To ułatwi czytanie Ciebie. |
_________________ --
JarekK
|
|
|
 |
ppawel
Puntoświr
|
Kicia i Mysz bez przesady, dla tego silnika jazda przy predkości 180-200 na godzine to zaden problem, po co ma palic 6 litrów, nie wiem... było trzeba wybrac inny oszczędny silnik! |
|
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

|
| ...dla tego silnika jazda przy predkości 180-200 na godzine to zaden problem... |
200km/h to z tego co pamiętam V max dla tego silnika. |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 645
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
| Tomo napisał: |