| Autor |
Wiadomość |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 476
Tematy: 27 Skąd: Białystok
|
Wymiana Centralki Wspomagania, silniczka i kolumny.
Witam . Pewnie nie jeden z nas stanął lub stanie, przed koniecznością wymiany, wyżej opisanych elementów. Nie wiem dlaczego, ale najczęściej wspomaganie psuję się latem(to taka ciekawostka, czyżby za słabe chłodzenie )
Diagnoza co się zepsuło nie jest prosta, i nie wierzcie, że Aso powie dokładnie co Padło. U nich może wyświetlić jedynie błąd ogólny, ale nie powiedzą na 100 % ze padł silniczek centralka lub czujnik w kolumnie. Od razu mogę powiedzieć, ze nie polecam wymiany samego czujnika, nowy jest drogi 500zł, z kolei zakup używanego jest bez sensu, tym bardziej, że Różanie to może być po złożeniu kolumny… Jak padnie czujnik to kupujemy „nową” kolumnę, może być oczywiście używana, tylko żeby była w 100% sprawna, i była do naszego modelu, tzn. Punto2 od Punto2, Punto2 FL od Punto2 FL(zwracać uwagę na kolor kabelka czujnika skrętu, w punto2 jest niebieski, w punto2 FL żółty). Co do silniczka, to można go przelutować, i sprawdzić luty. Co do centralki, to tylko wymiana, naprawa kosztuje tyle co nowa. Oczywiście, można kupić nowe lub używane, zwracajmy uwagę do NR. Centralki, np. u mnie Punto2, ma 6971. Silniczek pada przeważnie, tak że na początku, raz działa raz nie… Podobnie czujnik skrętu, raz w ta nie działa raz w tą, czasem się wyłącza i zaraz się włączy(tzn. już się czujnik wyciera i słabo kontaktuje..). Centralka jak pada to pada od razu, cyk i raptownie wspomagania Brak. Oczywiście i z pozostałymi elementami może być podobnie, ale jest przeważnie tak jak to opisałem.
Przed wymianą zakupem, najlepiej poszukać osoby, która ma punto2 jak nasze i podmienić np. centralkę lub silniczek, wymiana tych jest najprostsza. Jeśli nadal nic, to została tylko kolumna z czujnikiem.(zakładam, że ładowanie działa i bezpieczniki są ok…).
Najłatwiej jest wymienić, centralkę i silniczek, ok. 15minut i po robocie . Kolumna to zdecydowanie dłużej. NA spokojnie najlepiej dzień czasu.
Przed wymianą elementów, odłączamy akumulator, ustawiamy kierownicę w położeniu do jazdy na wprost.
Opis.
Krok1. odkręcamy zakrywkę bezpieczników, 2 szare plastikowe, śrubokręt.
DO Wymiany Silniczka i Centralki------ Zestaw kluczy inmbusowych (potrzebna 3,4)- odkręcenie osłony pod kierownicą(osłona stacyjki dolna), śrubokręt TORX4,5-by wyjąć płytkę silniczka w razie byśmy chcieli go przylutować, kluczyk nasadowy 6tka, by odkręcić śrubkę mocującą centralkę do kolumny, kluczyk 10 tka nasadowy by odkręcić 3 śrubki osłony silniczka, i nasadowa 8mka z przedłużka(śrubka z tyłu silniczka najgorszy dostęp) by odkręcić 3 śrubki trzymające silniczek.
GDY Padnie Kolumna ----(należy zdjąć też górną osłonę stacyjki, 2 śrubki imbus 4). Do wymiany kolumny, klucze płaskie oczkowe, 13,14. Cztery śrubki na górze mocujące kolumnę do ramy samochodu i śrubka na dole przy wałku dolnym, by odkręcić kolumnę, wałek od maglownicy. Zostaje nam odkręcenie kierownicy, musimy użyć imbusa 8mki by odkręcic3 śrubki z tyłu kierownicy i wyjąć poduszkę, odłączamy później kabelek od poduchy(akumulator odłączony), lekko szybko wyjdzie. I zostaje duża śruba na wałku kolumny, klucz nasadowy 28/30. Następnie zdejmujemy wyłącznik zespolony, śrubka imbus 6tka, na opasce i wtyczki odpinamy. Pierw odkręcamy kierownicę, czyli poduszka kierownica i przekaźnik, ewentualnie od przekaźnika same wtyczki, możemy wyjąc go po wyjęciu kolumny, śrubę na dolnym wałku, a na końcu 4 śruby trzymające kolumnę, po tym łapiemy kolumnę na kolana( hehe), i ciągniemy do siebie i już jest nasza. Oczywiście silniczek i centralkę pierw odkręcamy(ale to już chyba logiczne).
Poniżej Fotki i co na nich jest
Co do przylutowania silniczka to opis już jest wykonany przez kolegę Edi’ego. Zamieszczę tylko fotki, ja ku mnie to wyglądało, oczywiście okazało się ze silniczek jest ok (ech a mogło być tak pięknie ..). U mnie padła Centralka, po podmianie wspomaganie odżyło.
Po wyjęciu osłon
Wyjęty silniczek osłonki
Wyjęty silniczek, zdjęta nożykiem osłonka, musimy odlutować te 6 grubych przewodów, i okdręcić śrubki trzymające płytkę. Widać przekaźniki
Płytak na wierzchu, u mnie luty były ok, ale i tak przelutowałem
Cyk śrubkę i wyjęta centralka, odpinamy ocz. kabelki i akumulator ma być odłączony(tak dla przypomnienia:D)
Odpinamy
Śrubka od wałka dolnego, odkręcamy, wyjmujemy ją, i wyciągamy kolumnę z wałkiem
A teraz, fotki jak wyglada kolumna, zaznaczone 4 miejsca gdzie są śrubkki. Pozostanie odkręcenie jednej śrubki na wałku dolnym, koło pedału gazu
Kolumna widok z dołu
Ogólnie robota nie jest aż taka trudna, przy wymianie kolumny pamietajmy by koła były ustawione na wprost
Po kupnie nowej nigdy nie używanej centralki konieczne będzie osiowanie czujnika w kolumnie z centralką. Po kupnie używanej ale no sparwnej , wszystko będzie ok bez regulacji.
W razie pytań, piszcie, padło mi wspomaganie i sam kombinowałem ,w ASO to tylko zdziercy są .
Pozdrawiam Adas.  |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
wisniahgt
Sympatyk kropek
Dni na forum: 170
Tematy: 2 Skąd: kielce
|
Witaj kolego , mam pytanie czy nie sprzedal bys starej kolumny bez silniczka, czujnika i centralki?? Czekam na odpowiedz .Pozdro . |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

|
Mam na sprzedaż, całą kompletną kolumnę. Dosłownie Kompletne Wspomaganie, kolumna z czujnikiem, silniczek i centralka, całość nawet nie rozkręcana, w stanie idealnym na 5 z plusem . Cena 700zł, 14 dni gwarancji  |
Moja "Kropka" >>
|
|
|
 |
wisniahgt
Sympatyk kropek
Dni na forum: 170
Tematy: 2 Skąd: kielce
|
widzisz kolego ja szukam samego walka bez elementow wspomagania bo u mnie wszystko dziala ok tylko szukam stukow w kolumnie .pozdro |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

|
Luzy, to albo łożyska sięwybiły..lub trzeba dokręcić na wielowypustach, tam jest śrubka, moze jądokręcić trzeba:). Dużo możliwości to tu nie ma:). No zostaje jeszcze dolny wałek . Wszytsko można wymacać, ale najlepiej rozkręcić, co do wymiany wałka w kolumnie to ja mówię nie:). Kupuje się kolumnę, rozkręcane itp to moim zdaniem same dobite będą, i rozkręcone by ukryć ten fakt, że sporo wychodziło. A później jeszcze mogą wysatwpić problemy wałek-czujnik. Poszukaj kolumny z czujnikiem, za 300 kupisz.. A za taniej nie kupuj, bo gorsza ruina będzie niż Twoja  |
Moja "Kropka" >>
|
|
|
 |
|
|
|