Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

[Punto II] Wymiana Centralki Wspomagania, silniczka i kolumny Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 476
Tematy: 27

Post #146910 Wysłany: 20 Lip 2008 22:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wymiana Centralki Wspomagania, silniczka i kolumny.

Witam Smile . Pewnie nie jeden z nas stanął lub stanie, przed koniecznością wymiany, wyżej opisanych elementów. Nie wiem dlaczego, ale najczęściej wspomaganie psuję się latem(to taka ciekawostka, czyżby za słabe chłodzenie Very Happy)

Diagnoza co się zepsuło nie jest prosta, i nie wierzcie, że Aso powie dokładnie co Padło. U nich może wyświetlić jedynie błąd ogólny, ale nie powiedzą na 100 % ze padł silniczek centralka lub czujnik w kolumnie. Od razu mogę powiedzieć, ze nie polecam wymiany samego czujnika, nowy jest drogi 500zł, z kolei zakup używanego jest bez sensu, tym bardziej, że Różanie to może być po złożeniu kolumny… Jak padnie czujnik to kupujemy „nową” kolumnę, może być oczywiście używana, tylko żeby była w 100% sprawna, i była do naszego modelu, tzn. Punto2 od Punto2, Punto2 FL od Punto2 FL(zwracać uwagę na kolor kabelka czujnika skrętu, w punto2 jest niebieski, w punto2 FL żółty). Co do silniczka, to można go przelutować, i sprawdzić luty. Co do centralki, to tylko wymiana, naprawa kosztuje tyle co nowa. Oczywiście, można kupić nowe lub używane, zwracajmy uwagę do NR. Centralki, np. u mnie Punto2, ma 6971. Silniczek pada przeważnie, tak że na początku, raz działa raz nie… Podobnie czujnik skrętu, raz w ta nie działa raz w tą, czasem się wyłącza i zaraz się włączy(tzn. już się czujnik wyciera i słabo kontaktuje..). Centralka jak pada to pada od razu, cyk i raptownie wspomagania Brak. Oczywiście i z pozostałymi elementami może być podobnie, ale jest przeważnie tak jak to opisałem.

Przed wymianą zakupem, najlepiej poszukać osoby, która ma punto2 jak nasze i podmienić np. centralkę lub silniczek, wymiana tych jest najprostsza. Jeśli nadal nic, to została tylko kolumna z czujnikiem.(zakładam, że ładowanie działa i bezpieczniki są ok…).

Najłatwiej jest wymienić, centralkę i silniczek, ok. 15minut i po robocie Smile. Kolumna to zdecydowanie dłużej. NA spokojnie najlepiej dzień czasu.

Przed wymianą elementów, odłączamy akumulator, ustawiamy kierownicę w położeniu do jazdy na wprost.

Opis.

Krok1. odkręcamy zakrywkę bezpieczników, 2 szare plastikowe, śrubokręt.

DO Wymiany Silniczka i Centralki------ Zestaw kluczy inmbusowych (potrzebna 3,4)- odkręcenie osłony pod kierownicą(osłona stacyjki dolna), śrubokręt TORX4,5-by wyjąć płytkę silniczka w razie byśmy chcieli go przylutować, kluczyk nasadowy 6tka, by odkręcić śrubkę mocującą centralkę do kolumny, kluczyk 10 tka nasadowy by odkręcić 3 śrubki osłony silniczka, i nasadowa 8mka z przedłużka(śrubka z tyłu silniczka najgorszy dostęp) by odkręcić 3 śrubki trzymające silniczek.

GDY Padnie Kolumna ----(należy zdjąć też górną osłonę stacyjki, 2 śrubki imbus 4). Do wymiany kolumny, klucze płaskie oczkowe, 13,14. Cztery śrubki na górze mocujące kolumnę do ramy samochodu i śrubka na dole przy wałku dolnym, by odkręcić kolumnę, wałek od maglownicy. Zostaje nam odkręcenie kierownicy, musimy użyć imbusa 8mki by odkręcic3 śrubki z tyłu kierownicy i wyjąć poduszkę, odłączamy później kabelek od poduchy(akumulator odłączony), lekko szybko wyjdzie. I zostaje duża śruba na wałku kolumny, klucz nasadowy 28/30. Następnie zdejmujemy wyłącznik zespolony, śrubka imbus 6tka, na opasce i wtyczki odpinamy. Pierw odkręcamy kierownicę, czyli poduszka kierownica i przekaźnik, ewentualnie od przekaźnika same wtyczki, możemy wyjąc go po wyjęciu kolumny, śrubę na dolnym wałku, a na końcu 4 śruby trzymające kolumnę, po tym łapiemy kolumnę na kolana( hehe), i ciągniemy do siebie i już jest nasza. Oczywiście silniczek i centralkę pierw odkręcamy(ale to już chyba logiczne).

Poniżej Fotki i co na nich jest Smile

Co do przylutowania silniczka to opis już jest wykonany przez kolegę Edi’ego. Zamieszczę tylko fotki, ja ku mnie to wyglądało, oczywiście okazało się ze silniczek jest ok (ech a mogło być tak pięknie ..). U mnie padła Centralka, po podmianie wspomaganie odżyło.

Po wyjęciu osłon

Image

Wyjęty silniczek osłonki

Image

Wyjęty silniczek, zdjęta nożykiem osłonka, musimy odlutować te 6 grubych przewodów, i okdręcić śrubki trzymające płytkę. Widać przekaźniki

Image

Płytak na wierzchu, u mnie luty były ok, ale i tak przelutowałem

Image

Cyk śrubkę i wyjęta centralka, odpinamy ocz. kabelki i akumulator ma być odłączony(tak dla przypomnienia:D)

Image

Odpinamy

Image

Śrubka od wałka dolnego, odkręcamy, wyjmujemy ją, i wyciągamy kolumnę z wałkiem Smile

Image

A teraz, fotki jak wyglada kolumna, zaznaczone 4 miejsca gdzie są śrubkki. Pozostanie odkręcenie jednej śrubki na wałku dolnym, koło pedału gazu Smile

Image

Kolumna widok z dołu

Image

Image

Ogólnie robota nie jest aż taka trudna, przy wymianie kolumny pamietajmy by koła były ustawione na wprost

Po kupnie nowej nigdy nie używanej centralki konieczne będzie osiowanie czujnika w kolumnie z centralką. Po kupnie używanej ale no sparwnej Very Happy, wszystko będzie ok bez regulacji.

W razie pytań, piszcie, padło mi wspomaganie i sam kombinowałem ,w ASO to tylko zdziercy są Smile.

Pozdrawiam Adas. Mr. Green

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
wisniahgt
Sympatyk kropek

Dni na forum: 170
Tematy: 2

Post #149109 Wysłany: 24 Lip 2008 18:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witaj kolego , mam pytanie czy nie sprzedal bys starej kolumny bez silniczka, czujnika i centralki?? Czekam na odpowiedz .Pozdro .
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Adas
Puntoświr

Post #149157 Wysłany: 24 Lip 2008 20:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam na sprzedaż, całą kompletną kolumnę. Dosłownie Kompletne Wspomaganie, kolumna z czujnikiem, silniczek i centralka, całość nawet nie rozkręcana, w stanie idealnym na 5 z plusem Smile. Cena 700zł, 14 dni gwarancji Smile

wisniahgt
Sympatyk kropek

Dni na forum: 170
Tematy: 2

Post #150107 Wysłany: 27 Lip 2008 11:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

widzisz kolego ja szukam samego walka bez elementow wspomagania bo u mnie wszystko dziala ok tylko szukam stukow w kolumnie .pozdro
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Adas
Puntoświr

Post #150139 Wysłany: 27 Lip 2008 12:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Luzy, to albo łożyska sięwybiły..lub trzeba dokręcić na wielowypustach, tam jest śrubka, moze jądokręcić trzeba:). Dużo możliwości to tu nie ma:). No zostaje jeszcze dolny wałek Smile. Wszytsko można wymacać, ale najlepiej rozkręcić, co do wymiany wałka w kolumnie to ja mówię nie:). Kupuje się kolumnę, rozkręcane itp to moim zdaniem same dobite będą, i rozkręcone by ukryć ten fakt, że sporo wychodziło. A później jeszcze mogą wysatwpić problemy wałek-czujnik. Poszukaj kolumny z czujnikiem, za 300 kupisz.. A za taniej nie kupuj, bo gorsza ruina będzie niż Twoja Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat