Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Chicane
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 283
Tematy: 6

Post #153607 Wysłany: 06 Sie 2008 20:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

co do ciśnienia to na tej drugiej dyszy oryginalnej( przed pasazerem) jest minimalnie mniejsze ale i tak jest ok-powtarzam -MINIMALNIE,plyn doprowadziełem wlaśnie z tej drugiej dyszy,w sumie jest ok-niezle pryska Very Happy .niedługo zacznie sie jesień i ciągłe opady i błoto,nie chciałem już patrzeć jak wycieraczka szoruje po suchej szybie.

Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 566
Tematy: 3

Post #153720 Wysłany: 07 Sie 2008 07:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Miałeś dobry pomysł Chicane z tą trzecią dyszą. Wygląd nie jest najważniejszy jeśli tylko dysza spełnia swoje zadanie. Prosiliście mnie jakiś czas temu o zdjęcie moich spryskiwaczy "w akcji" więc zamieszczam:
Image
Jak widać jest to fotka zrobiona w czasie postoju ale jadąc nawet szybko wygląda to prawie tak samo (nie udokumentowane ale musicie mi uwierzyć na słowo Wink - nie miałem kierowcy żeby zrobić zdjęcia w czasie jazdy).

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mars32
Sympatyk kropek

Imię: marcin
Dni na forum: 159
Tematy: 0

Post #168018 Wysłany: 11 Wrz 2008 18:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wydaje mi się, że rozwiązałem problem nisko psikających spryskiwaczy, jedynie, co trzeba zrobić to
lekko pchnąć wąskim śrubokrętem dysze i pojawi się szparka między podstawą spryskiwacza a listwą podszybia, w którą należy wsunąć kawałek wąskiej czarnej gumy, co zmieni kąt dyszy i płyn zacznie psikać wyżej aż pod sam dach z taką siłą, że podczas postoju na światłach można spryskać szyby z tylu stojącego samochodu.
Proste i 100% skuteczne. Very Happy

Sympatyk kropek

Dni na forum: 641
Tematy: 4

Post #192569 Wysłany: 22 Lis 2008 14:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Do tematu (dawno jak widzę zapomnianego Very Happy ) W instrukcji GP jest informacja o tym, ze za pomoca malego śrubokręta można regulować dysze spryskiwaczy. Więc jak to jest - mozna czy nie można? W ASO oczywiście w ogóle NIE WIEDZĄ o takich problemach Razz Obecnie psikają czymś w rodzaju zraszacza (nie widać osobnych strumieni wody) na ok. 1/3 wysokości szyby.
Chicane
Puntoświr

Post #192651 Wysłany: 22 Lis 2008 18:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dave nie mozna regulować bo spryskiwacze w GP nie mają dysz regulowanych tylko na stałe zamocowane po jednej dyszy na spryskiwacz.a tak na marginesie- co to za regulacja poprzez podkładanie czegokolwiek pod dysze?? Szczerbol

Dave
Sympatyk kropek

Post #192804 Wysłany: 22 Lis 2008 23:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z moich obserwacji wynika właśnie to co napisałeś Laughing No ale cytuję instrukcję: "Spryskiwacze szyby przedniej reguluje się poprzez pochylenie dysz". Czyli taka zmyłka Very Happy Jest też fragment o sprawdzaniu drożności za pomocą szpileczki. A może po prostu tak ma być. Mam tu na myśli "rozdrobnioną" wodę, która dostaje się na szybę. Może to nie muszą być strugi wody. Przecież każda dysza kształtuje to inaczej. Przy zatrzymanym samochodzie pryska może drobno ale za połową szyby.
jogurt
Puntomaniak

Imię: Kuba
Dni na forum: 115

Post #192844 Wysłany: 23 Lis 2008 08:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja w Doblo miałem fajne sikajki. Dawały konkretnie, ale były za daleko od szyby, bo na masce. Trzy strużki. A nie można by sobie założyć na podszybie innych niż oryginalne?? Niekoniecznie z Linei?? To chyba najgorsze, co w Grande może być, te sikawki Smile W służbowym mnie tylny spryskiwacz denerwuje, bo płyn nie zdąży dolecieć do dolnej części szyby i hic! już go wycieraczka drapnęła. A ktoś pisał, że dużo płynu idzie. Napisałbym, że baaaaaaaardzo dużo...

Podtlenek Ekonomii Very Happy
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 103
Tematy: 7

Post #194012 Wysłany: 25 Lis 2008 23:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cholera u mnie to samo ze spryskiwaczami, powyżej 80km/h już psikaja prawie pod wycieraczke Ekhm...

Sympatyk kropek

Post #194579 Wysłany: 27 Lis 2008 08:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wiec jak to w końcu rozwiązali (lub też nie)? Warto jechać do ASO i wymienić listwę czy pozostaje tylko zdać się na ich podkładki, wałeczki czy też wyginanie dyszy na siłę lub męczyć się we własnym zakresie? (co jak dla mnie jest wręcz okrutnie zabawne przy nowym samochodzie)

Czy jest oficjalny i jedynie słuszny oraz skuteczny sposób podniesienia spryskiwaczy w GP?

Pozdrawiam
Chicane
Puntoświr

Post #194614 Wysłany: 27 Lis 2008 11:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dave ale czy podniesenie coś daje skoro i tak spryskiwacze na środek szyby tam gdzie sie kończy ta długa wycieraczka nie podają płynu??? czemu nie zamontowali trzech spryskiwaczy>? szyba jest dość duża i powinny być 3 a nie 2 spryskiwacze,bo inaczej długa wycieraczka szoruje po suchym ,nie zauwazyliscie tego? Shocked ,ja już zapomniałem o kłopocie ze spryskiwaczami Szczerbol

Dave
Sympatyk kropek

Post #194690 Wysłany: 27 Lis 2008 16:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Podniesienie daje chyba tylko (a może aż) tyle, że płyn dostaje się na wyższą część szyby i jest trochę szerzej rozpryskiwany (później styka się z szybą) ale... faktem jest, że trzeci spryskiwacz byłby bardzo na miejscu! Tym bardziej, że z tego co widzę na listwie jest trzeci wytłok do środkowej dyszy, tylko... pozostał pusty! Co to za patent, nie mam pojecia Rolling Eyes

Czyli z tego co zrozumiałem nadal nie ma oficjalnego i skutecznego sposobu poprawienia sytuacji? Mozna wymieniac listwe w ASO i to albo cos minimalnie poprawi albo pogorszy (taka loteria)... Czy tak?

Pozdrawiam
Dave
Wełniacz
Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 17
Tematy: 1

Post #195534 Wysłany: 30 Lis 2008 21:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Oczywiscie Fiat dalej nic nie zrobil... odebrałem tydzien temu GP MY08 i powyzej 60km/h spryskiwaczy nie mam a i na postoju ledwo co daja rade Evil or Very Mad

Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 566

Post #195638 Wysłany: 01 Gru 2008 08:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Po 4 miesiącach testów szczerze polecam dysze z Linei. Już zapomniałem, że były jakieś problemy ze spryskiwaniem szyby Cool

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat