Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Kontrolka CheckEngine Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
mek07
Puntomaniak

Imię: Szymon
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 214
Tematy: 6

Post #153434 Wysłany: 06 Sie 2008 13:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, mam problem.

Przy cofaniu (niewielka prędkość) zostałem zmuszony przez przebiegające dziecko do awaryjnego hamowania bez wciśnięcia sprzęgła Sad bo nie zdążyłem. Po ponownym zapaleniu silnika nie zgasła mi kontrolka od silnika.

Przy normalnych okolicznościach pojechał bym do ASO, ale jestem na urlopie, książkę gwarancyjna mam ponad 200km stad a do najbliższego ASO przynajmniej z 60km.

Zastanawiam sie czy to może być coś poważnego i wytrzyma jeszcze ten tydzień aż wrócę czy raczej nie ryzykować i od razu podjechać do serwisu.

Dodam ze silnik chodzi jak chodził, żadnego przerywania, żadnych falujących obrotów, wszystko OK.

---------------------------
http://www.maxaudio.boo.pl/grande.html <---mojeeee
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Yoka
Moderator

Dni na forum: 645
Tematy: 22

Post #153435 Wysłany: 06 Sie 2008 13:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czasem tak jest....że się zapala ta lampka. Uruchomisz silnik jeszcze z 4 razy i zgaśnie lampka ;-)

Sonda Lambda zmierzy nie właściwy skład spalin bo akurat benzyna o gorszych parametrach lub obroty zbyt spadły ...no i komp na podstawie jej wskazania uruchomi check engine Smile

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jaco
Moderator

Tematy: 12

Post #153464 Wysłany: 06 Sie 2008 16:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mek07

Jeśli w takich okolicznościach Ci się zapaliła, to sądzę, że możesz spokojnie urlop dokończyć Smile

Jak nie zniknie to podjedziesz do ASO i wykasują Ci błąd.

Puntomaniak

Imię: Szymon
Dni na forum: 214
Tematy: 6

Post #153467 Wysłany: 06 Sie 2008 16:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ufff alarm odwołany...samo zgasło... a już myślałem ze coś zrobiłem swojej ropusi... nigdy bym sobie tego nie wybaczył... SzczerbolSzczerbolSzczerbol

dzięki chłopaki Smile

---------------------------
http://www.maxaudio.boo.pl/grande.html <---mojeeee
Yoka
Moderator

Tematy: 22

Post #153673 Wysłany: 06 Sie 2008 22:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mek07 no widzisz Smile nie taki check engin straszny jak go na cyferblacie malowali ;-)

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #153682 Wysłany: 07 Sie 2008 00:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ta kontrolka nie jest taka groźna jak wszyscy mówią. Gdy ona się zapali to znaczy że silnik korzysta z obecnych ustawień ale dodatkowo emuluje uszkodzony czujnik. Po prostu gdy podczas samodiagnostyki napotka na błąd któregoś z czujników to zapala się kontrolka "check engine" i silnik omijając wadliwy czujnik zbiera informacje z pozostałych czujników i odpowiednio adoptuje się do nowej sytuacji próbując wyliczać parametry które normalnie czyta z tego czujnika.
Ogólnie rzecz biorąc to kontrolki czerwone są bardziej groźne (np. oil czy ładowanie) niż żółte.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 443
Tematy: 24

Post #153784 Wysłany: 07 Sie 2008 09:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mrider napisał:
Ogólnie rzecz biorąc to kontrolki czerwone są bardziej groźne (np. oil czy ładowanie) niż żółte.

Dla mnie jednak najgroźniejsza jest pomarańczowa kontrolka u dołu wskaźnika poziomu paliwa. Oznacza: "Oj będą wydatki" Szczerbol Szczerbol Szczerbol

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Jaco
Moderator

Tematy: 12

Post #153785 Wysłany: 07 Sie 2008 09:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 napisał:
Dla mnie jednak najgroźniejsza jest pomarańczowa kontrolka u dołu wskaźnika poziomu paliwa. Oznacza: "Oj będą wydatki" Szczerbol Szczerbol Szczerbol

Zgadza się, mi też się to pojawia, i nie wiem czemu Confused

Chyba pojadę do ASO Rolling Eyes

Laughing

W tym temacie już sprawa rozwiązana, koledze znikła kontrolka problem wyjaśniony Smile

Nie OFTopować Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat