| Autor |
Wiadomość |
charlie
Puntoświr

Imię: Don Bartolomeo
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 145
Tematy: 8 Skąd: Wlkp
|
Przeczytałem ten temat i cieszę się z jednego, że można w takim wypadku wyłączyć wspomaganie w ogóle. Jeździłem autami bez wspomagania i dawałem radę, a teraz coś sie popsuło i normalnie tyyyyyyyyle siły potrzeba, żeby zawrócić na parkingu, ale co najdziwniejsze, nie świeci sie wcale kontrolka od wspomagania. Ciągle mi się swieci kontrolka od ładowania, jakby alternator nie ładował. Ale czy to na pewno alternator, okaze sie w poniedziałek, bo będzie to naprawiane.
Mam prośbe: może mi ktoś powiedzięć co i gdzie odpiąć, żeby wyłączyć wspomaganie?
Egal ile płaciłaś za silnik? Jak mi poda elektryk koszty naprawy, to mialbym porównanie.
| Lastek napisał: |
| egal to nie wina Fiata samego w sobie, a sprzedawcy któremu musiały dziać się już cyrki z wspomaganiem , może właśnie dlatego go sprzedał. |
To wina fiata, że zastosował taką idiotyczną konstrukcję, wadliwą, nierozbieralną, w kilkoma rodzajami czujników - problem z doborem. Ją jezdziłem 126p, cinquecento 700, teraz punto i mimo całej symaptii do fiata, gdy będe szukał w przyszłości innego auta to moim kryterium będzie wspomaganie kieorwnicy mechaniczne (w razie awarii wymienia sie pompe wspomagania i ok), a nie żeby mnostwo problemów ze wspomaganiem miało aż tylu kierowców punto. |
_________________ fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
italian job
 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
sławu
Puntoświr

Imię: Sławek
Dni na forum: 338
Tematy: 10 Skąd: Warszawa
|
| charlie napisał: |
| Mam prośbe: może mi ktoś powiedzięć co i gdzie odpiąć, żeby wyłączyć wspomaganie? |
Jak pościągasz te plastiki, zlokalizujesz silniczek wspomagania - od niego idą 2 kabelki do centralki wspomagania, odpinasz jeden i drugi i juz.
Widzialem silniczki na allegro od 250zl +, za nówkę chcą ponad 500 chyba.
Ja swój silniczek rozkręciłem, wylutowałem przekaźniki- jeden z nich się spalił, kupiłem jakieś zamienniki, wlutowałem i wspomaganie działa - niestety dałem za dużo lutu od spodu i troszeczke mi trze przy skrętach, są delikatne opory- to niedługo poprawię i będzie śmigało. Ciekaw jestem ile ten elektry będzie chciał za naprawę.
Pozdrawiam
[ Dodano: 11 Lip 2008 08:49 ]
egal a gdzie kupiłaś ten silniczek?
Ja swój robiłem sam, aktualnie kierownica jakby skacze- ma opory statyczne przy przekręcaniu kierownicy o małe kąty obrotowe, ale jak przekręcam w jedną stronę o cały zakres obrotu jest dobrze. Na szczęście wiem gdzie popełniłem błąd i sam sobie to naprawię.
Najprawdopodobniej silniczek który nabyłaś jest "robiony" i ktoś dał przy czymś ciała - taka moja wersja. |
_________________ Pierwsza i najlepsza: 1.2 8v LPG |
|
|
|
 |
charlie
Puntoświr

|
|
|
|
 |
egal
Sympatyk kropek

Dni na forum: 179
Tematy: 3
|
Tak, dokładnie to te dwa kable.
Byłam u elektryka, sprawdził silnik exminerem (kosztowało mnie to 60 zł ), stwierdził, że jest uszkodzony. Kierownica kręci lżej, ale silnik już dogorywa, więc pożytku z niego nie będzie zbytnio. Generalnie chodziło o to, że spala się od środka. Nagrzewa się tak bardzo, że nie można go dotknąć.
Silnik został wyjęty z auta powypadkowego, który jednak nie miał uszkodzonego przodu, więc sama nie wiem... Elektryk powiedział, że mogę na własne ryzyko wymienić znów sam silnik, ale nie daje gwarancji, że zadziała właściwie. Zapytałam, czy to możliwe, że np. podłączę inny silnik, który załóżmy w innym samochodzie by działał, a w moim mógłby nie zadziałać, a on powiedział, że to możliwe i radziłby wymienić całą kolumnę! (a ASO ponad 2000 zł...). Mój tata ma jeszcze pomysł, żeby zamienić płytki z silników, ponieważ w jednym (moim oryginalnym) uszkodzony jest przekaźnik, a w drugim (zakupionym) sam silnik, a przekaźniki w porządku. Może zadziała... Gdyby nie, to mam zaklepaną tę kolumnę u Adasia
sławu, czy mógłbyś mi powiedzieć, gdzie można kupić zamienniki przekaźników do silnika? Pierwszy elektryk powiedział mi, że nie da się kupić samego przekaźnika (nie w Polsce) tylko trzeba cały silnik (u niego z robocizną miało to być 850 zł, drugi elektryk powiedział, że w katalogu Fiata silnik kosztuje 1080 zł - kosmos, na allegro nowe - 500 zł - skąd taka rozpiętość cen?). Bardzo mi na tym zależy, ponieważ z tego co powiedział elektryk nr 1, uszkodzony jest TYLKO przekaźnik, a silnik w porządku.
Co do jazdy bez wspomagania, to nie jest aż tak źle. Słyszałam, że w autach fabrycznie nie posiadających wspomagania, kierownica chodzi lżej, ale ja jeżdżę bez już 6 tygodni i można się przyzwyczaić do tego, że nie kręci się stojąc w miejscu, tylko trzeba samochód wprawić w ruch U mnie niestety kontrolka się świeci. Po ostatniej wymianie (na ten uszkodzony silnik) zgasła lampka CITY (która też się świeciła non stop), a teraz po wizycie u elektryka znów się świeci, ale już mi się nie chciało gadać z tym naciągaczem, żeby to przywrócił do stanu sprzed oddania auta w jego ręce...
| To wina fiata, że zastosował taką idiotyczną konstrukcję, wadliwą, nierozbieralną, w kilkoma rodzajami czujników - problem z doborem. Ją jezdziłem 126p, cinquecento 700, teraz punto i mimo całej symaptii do fiata, gdy będe szukał w przyszłości innego auta to moim kryterium będzie wspomaganie kieorwnicy mechaniczne (w razie awarii wymienia sie pompe wspomagania i ok), a nie żeby mnostwo problemów ze wspomaganiem miało aż tylu kierowców punto. |
Dokładnie myślę to samo. Mimo tego, że autko bardzo mi się podoba, to na moim celowniku jest obecnie Toyota Yaris ze wspomaganiem hydraulicznym, ponieważ auta typu Corsa C czy Citroen C2, które by mnie jeszcze interesowały, podobnie jak Punto II mają elektryczne i generalnie czy jest ono podobne w działaniu do fiatowskiego, czy nie, nie zdecyduję się więcej na zakup auta z elektrycznym. Poza tym, Toyota to Toyota, japończyki zawsze mają dobrą opinię jeśli chodzi o awaryjność. Musze jeszcze tylko poczekać 4 miesiące, żeby móc sprzedać Kropkę. Tak sobie nagrabiła... Gdyby nie to, nie sprzedałabym jej, bo jest super. Przy moim 16 zaworowym silniczku, spaliła mi w trasie ostatnio średnio nieco ponad 5 litrów benzyny - jak dla mnie rewelacja  |
_________________ FIAT PUNTO II SX 1.2 16V 80 KM |
|
|
|
 |
henias75
Puntoświr

Imię: heniek
Ostrzeżenia: 2/3
Dni na forum: 432
Tematy: 39 Skąd: torun
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 581
Tematy: 35 Skąd: Białystok
|
Co do Toyot... Tak samochody Toyoty się nie psują. Ale tylko te stare. Te już na wielopunktowym wtrysku paliwa, psują się. Nie myślcie ze takie Volvo nowe się nie psują, mój kolega z technikum mech..Pracował w Reno a teraz w Volvo. I zgodnie twierdzi, ze stare nie psuły się, normalne zużycia części mechanicznych. a W nowych elektronika non stop pada. Ja już swego kropka doprowadziłem do stanu...Nie wiem czy nowy byłby lepszy, sporo błędów popełnionych przez Konstruktorów, zostały poprawione. Sporo własnych patentów. Co do elektronicznych spraw w kropkach, a elektronika jest w nich najsłabszym ogniwem.. Unikać wyjmowania aku, jak coś naprawiamy zakładamy, dbajmy o dobre połączenia kabelków, nie na skrętkę tylko dobry lut i pancerzyk by zwarcia nie zrobić, gdy zauważymy przewody narażone na wode, pod maska silnika, pomyśleć jak je zaizolować, wszelkie kostki w reflektorach, przeczyścić śrubokrętem poskrobać, by był dobry styk. Właśnie skoki napięcia, itp, niszczą centralki elektroniczne. Centralka wtrysków, centralka wspomagania. Wiadomo krótkie Cyk, i elektronika pada. Ja u siebie po kupnie miałem sporo roboty, ale teraz to już nie sprzedałbym swego za żadne skarby . BO ten co by kupił to by miał, za dobrze... Nie wczuł by się w klimat cudownych naszych Kropków . Co do moich awarii...można przeczytać tu:
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
W sumie pomniejszych nie wymieniałem, np wymiana żarówek w 3 świetle stopu, itp. Jeszcze by nie weszło Było... |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html |
|
|
|
 |
egal
Sympatyk kropek

|
Zgadzam się z Tobą, że w ogóle starsze samochody były dużo lepsze, chociażby z uwagi na to, że nie posiadały podatnych na psucie gadżetów Wiadomo - każdy samochód ma prawo się psuć, czy to będzie Volvo czy Lexus, tylko, że akurat Fiaty mają nieciekawą opinię, mimo iż wiele z nich jest np. fajnych stylistycznie. A ja na przekór wszystkim znajomym, którzy odradzali mi kupno Fiata, chciałam pokazać, że nie mają racji, ale niestety...
Być może, jeśli naprawię to wspomaganie i wszystko będzie działać sprawnie, to zmienię zdanie i ja
Adaś, jeżeli ktoś jest pasjonatem, ma czas i lubi majsterkować, to czemu nie naprawiać samemu. Gorzej jeśli ktoś jest dziewczyną i pojęcia zielonego nie ma co do czego
| henias75 napisał: |
| http://forum.myaygo.pl/ |
daruj sobie nadgorliwość... |
|
|
|
 |
Artec_kie
Sympatyk kropek
Dni na forum: 260
|
(...) gdy będe szukał w przyszłości innego auta to moim kryterium będzie wspomaganie kieorwnicy mechaniczne (w razie awarii wymienia sie pompe wspomagania i ok), a nie żeby mnostwo problemów ze wspomaganiem miało aż tylu kierowców punto. |
No to będziesz miał z czasem coraz mniejszy wybór, bo elektryczne wspomaganie prawdopodobnie wyprze mechaniczne - jest prostsze w konstrukcji i nie zużywa energii, gdy nie pracuje.
Pozdrawiam, Artur |
|
|
|
|
 |
egal
Sympatyk kropek

|
| Artec_kie napisał: |
(...) gdy będe szukał w przyszłości innego auta to moim kryterium będzie wspomaganie kieorwnicy mechaniczne (w razie awarii wymienia sie pompe wspomagania i ok), a nie żeby mnostwo problemów ze wspomaganiem miało aż tylu kierowców punto. |
No to będziesz miał z czasem coraz mniejszy wybór, bo elektryczne wspomaganie prawdopodobnie wyprze mechaniczne - jest prostsze w konstrukcji i nie zużywa energii, gdy nie pracuje.
Pozdrawiam, Artur |
i o to właśnie chodzi mniej do psucia  |
|
|
|
 |
sławu
Puntoświr

Imię: Sławek
Dni na forum: 338
Tematy: 10 Skąd: Warszawa
|
| egal napisał: |
| sławu, czy mógłbyś mi powiedzieć, gdzie można kupić zamienniki przekaźników do silnika? Pierwszy elektryk powiedział mi, że nie da się kupić samego przekaźnika (nie w Polsce) tylko trzeba cały silnik (u niego z robocizną miało to być 850 zł, drugi elektryk powiedział, że w katalogu Fiata silnik kosztuje 1080 zł - kosmos, na allegro nowe - 500 zł - skąd taka rozpiętość cen?). Bardzo mi na tym zależy, ponieważ z tego co powiedział elektryk nr 1, uszkodzony jest TYLKO przekaźnik, a silnik w porządku. |
Oryginalne przekaźniki można kupić tylko na eBay`u, kosztują bodajże 80zł. Ja wykorzystałem polskie firmy RelPol- kupiłem w elektronicznym w Warszawie na giełdzie .
Mam jeden oryginalny sprawny przekaźnik- jeśli ktoś sobie zyczy, ale podobno te polskie są bardziej wytrzymałe (20A, Trwałość mechaniczna : 100 000 000), no i napewno nowy bedzie lepszy. Jeśli ktoś ma ochotę jestem w stanie za drobną opłatą naprawić silniczek (nowe przekaźniki + przelutowanie)- pod warunkiem, że uzwojenie silniczka jest okay.
Moj silniczek po wymianie przekaźników pracuje doskonale. |
_________________ Pierwsza i najlepsza: 1.2 8v LPG |
|
|
|
 |
henias75
Puntoświr

Imię: heniek
Ostrzeżenia: 2/3
Dni na forum: 432
Tematy: 39 Skąd: torun
|
egal nadgorliwość troche cie ponioslo znalazlem forum o toyocie wiec Ci dalem zebys poczytala i nie rozumiem do czego mam przyczepic to co napisalas '' daruj sobie nadgorliwość..."" |
_________________ DEMON PRĘDKOŚCI  |
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

|
silniczki na allegro mozna kupic od 120-150zł.. Jak padna przekaźniki, to raczej nie opłaca się naprawiać.. Jedyna sensowa naprawa to przelutowanie, jak to nic nie da to.. Allegro:) |
Moja "Kropka" >>
|
|
|
 |
charlie
Puntoświr

|
Dzis odlaczylem te 2 kable od silniczka i mam wylaczone wspomaganie. Chcialem tez odkrecic silniczek, ale nie moge odkrecic tych 3 srub mocujacych silnik - jakies sa dziwne, czym to odkrecacie?, plaski, imbus nie pasuje. Te sruby na foto http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_4842fbb9e57ff4558.jpg leza obok silnika na wycieraczce ( to foto z forum, nie moje, zeby nie bylo ze sie pytam, a juz odkrecilem hehe).
Swieci mi sie caly czas kontrolka wspomagania - mozna wylaczyc tą kontrolke, zeby przy rozlaczonym wspomaganiu ona sie nie swiecila? |
_________________ fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
italian job
 |
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

|
Nasadowa 8mka, lub 10tka. Odkręcało sie super . Śrube z tyłu silniczka, to nasadowy, plus przedłużka, plys trzeszczotka  |
Moja "Kropka" >>
|
|
|
 |
dan
Puntomaniak

Dni na forum: 424
Tematy: 1
|
Zdecydowanie do śrub mocujących silniczek nasadowa 8 A 10 też się przyda do zdjęcia metalowej osłony złącz przy centralce. Przelutowanie styków nie zawsze wystarcza, z czasem nie da się uniknąć wymiany przekaźników. Koszt to ok. 150 zł. Elektronika to chyba jedyny element tego silniczka, który zawodzi. Moim zdaniem lepiej naprawić silniczek z własnego auta niż kupować używany który nie wiadomo jak długo podziała. |
_________________ Punto II SX 1.2 8V, 2000 r. "Stealth"
Piszę poprawnie po polsku |
|
|
|
 |
|
|
|
[ Strona wygenerowana w: 1.03859 sekund ] :: [ 75
zapytań SQL ] :: [ Kompresja GZIP wyłączona ]
|