| Autor |
Wiadomość |
sobek171
Sympatyk kropek

Imię: Sebastian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 154
Tematy: 7 Skąd: Chełmno
|
Witam, zakupiłem nowy licznik do punto na linkę, myslałem ze w moim kropku jest linka wytarta bo wskazówka mi wariowała skakała w czasie jazdy do 200 a czasem sie zawiesila w miejscu . Po wykreceniu mojego licznika okazało sie ze jest to licznik bez linki tylko elektryczny co może byc przyczyną tak zachowującej sie wskazówki? Gdzie mogę kupić sam prędkościomierz? Z góry dzięki. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
U mnie za to licznik w czasie jazdy lubił nagle pokazać zero. WD40 i do dzieła Przeczyściłem cały mechanizm prędkościomierza, styki trzech przewodów wychodzących z prędkościomierza i przykręconych do styków obudowy oraz wszystkie styki na kostkach podpinanych do licznika. Działa teraz idealnie. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 379
Tematy: 18 Skąd: okolice Słupska
|
Moim zdaniem masz problem z linka lub gniazdem w liczniku lub samym ślimakiem . Na początek możesz wyciągnąć licznik wsadzić sama linkę do prędkościomierza i sprawdzić luz. Mozę być on minimalny ale nie zadłuży. Następnie przyjrzyj sie dobrze lince czy nigdzie nie jest pęknięta lub nadwyrężona. U mnie właśnie tak było i było to powodem ze licznik drgał. Ostatnim miejscem będzie odkręcenie ślimaka i sprawdzenie stanu zębów . Jak będzie dobry możesz go przeczyścić i nasmarować. |
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r. |
|
|
|
 |
dario76
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 197
Tematy: 5 Skąd: Zgierz
|
ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty.
Zarówno sobek171 jak i mrider piszą w swoich postach że mają liczniki elektryczne, a ty piszesz o problemie z linką, gniazdem lub ślimakiem. U nich te podzespoły nie występują. |
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

|
Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika. |
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
sobek171
Sympatyk kropek

|
| mrider napisał: |
Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika. |
.
Może wrzucił bys jakieś foto w którym miejscu to się znajduję? |
|
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

|
Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić. |
Fiat 500 Nuova
|
|
|
 |
sobek171
Sympatyk kropek

|
| mrider napisał: |
| Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić. |
Wielkie dzieki. |
|
|
|
|
 |
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 379
Tematy: 18 Skąd: okolice Słupska
|
| dario76 napisał: |
| ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty. |
Sory koledzy bo jakoś mi sie przeczytało i zrozumiałem ze on kupił elektroniczny licznik a w swoim ma na linkę. Elektroniczny to już inna bajka.  |
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r. |
|
|
|
 |
dario76
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 197
Tematy: 5 Skąd: Zgierz
|
Zgonimy to na czas wakacyjnego rozkojarzenia . Liczy się to że chciałeś pomóc.
A swoją drogą to cenie ludzi którzy potrafią się przyznać do błędu (pomyłki) na forum.
Bo na forum już znalazłem kilka kwiatków, którzy klepią posty z kosmosu lub poprostu piszą o tym o czym nie mają pojęcia (widocznie idą na ilość, nie na jakość)
[ Dodano: 11 Sie 2008 21:36 ]
Chodzi mi o to że w temacie w którym najprawdopodobniej zauważyli że nie mają racji (brak dalszej dyskusji na dany temat ) omijają ten temat, choć na forum są nadal aktywni. |
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

|
sobek171 niestety fotki zbyt dobrej nie mam, bo nie znalazłem wolnego kanału... Zrobiłem fotkę od góry, być może to w jakiś sposób Ci pomoże.
Impulsator znajduje się w zaznaczonym miejscu, pod prętem łączącym mechanizm wybierania biegów z kabiną. Jest to taka jakby tulejka wystająca ze skrzyni, zakończona czapką z wtyczką, z podpiętymi kabelkami. Od góry dojście jest bardzo słabe. |
Fiat 500 Nuova
|
|
|
 |
|
|