Mam pytanko, czy wie może ktoś jak wygląda spalanie w takim modelu ?? Chodzi o średnie spalanie na 100 KM
A może ktoś się pochwali jak wychodzi spalanie w przypadku takiego
fiacika na długich dystansach, około 400 km ??
Styl jazdy, obciążenie samochodu... pamiętam , że w poprzednim daewoo tico była notka, że każde 100kg to spalanie wzrasta o 0,2 L, i cos było o ciśnieniu w kołach, że jak za mało o 0,2 atm to spalanie o 0,1 na setke więcej. No ale samochód ważył 612kg i był dynamiczny bardzo gdy jechała 1 osoba, odczuwałem różnice gdy brałem 1 pasażera, robił się od razu muł. W pojedynkę szedł lepiej niż obecny punto2. Ale przy 4 osobach, to już punto lepiej ciągnie
A także, stan ogólny silnika, podobno i olej ma różnicę, jak dobry silnik to pełen syntetyc, selenia lub shell. Ja polecam, co jakiś czas kupić ,dodatek STP do benzyny, zeby nagary wypaliło.. Sam tak robię i nie narzekam, ostatnio gdy odkręcilem 1 swiece, widziałem tłok, a przed tym była smoła
Może Was zaskoczę ale dzisiaj po tankowaniu i przeliczeniu spalania wyszło mi w miejskim cyklu 6.2L (komp wskazywał 5.8, częściowo używana klima) !!!!!!! Oczywiście stosowane przeze mnie wszelkie metody eco drivingu dały efekt ale jazda jak najmniej dynamiczna. Przy normalnej jeździe miejskiej latem spala ok 7L / 100
Heh to troche dziwnie macie bo ja mam sportinga...zrobilem nim w ciagu 2 tyg urlopu 2 tys km...i spalil mi srednio na tym dystansie zaladowany bagazami plus dwie osoby w cyklu mieszanym chodz z przewaga trasy 5,2 l...na trasie srednio 100-120 km/h
Jezdze caly czas na biegu...nie uzywam biegu jalowego staram sie wyprzedzac fakty...krece maks do 3 tys obrotów...wskazania kompa w kropku to 20,2km/l....
Dla przykladu..przyjechalem spowrotem z nad morza..615 km..na miejscu zrobilem juz okolo 100..
i jeszcze nie zapalila mi sie rezerwa...
_________________ Moc jest Bogiem, Prędkość nałogiem, Nitro zabawą a Turbo podstawą...
Aktualizacja:) na trasie 1500km wziął 5,1 i 5,4 ale z powrotem nie oszczędzałem go, gdzie się dało 130-140km/h myślę że zszedłbym poniżej 5 gdyby nie ułańska fantazja od czasu do czasu
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach