| Autor |
Wiadomość |
misiu_k
Puntoświr

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 418
Tematy: 3 Skąd: Poznań
|
Mam problem z moim Grande 1.4 8v. Powyżej 120km/h zaczyna drżeć całe nadwozie przyczym najbardziej czuć to na fotelu kierowcy. Nie jest to problem kół ponieważ jest tak na kołach letnich, zimowych i pożyczonych z innego Grande. Tarcze są proste i generalnie auto jest sprawne -ma przejechane 6000km i od nowości występuje ten problem. ASO rozkłada ręce - może ktoś ma albo miał w swoim kropku coś podobnego i co było tego przyczyną? |
_________________ Grande Punto 1.4 8v Dynamic Pol-Car Poznań |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Mekl
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Dni na forum: 501
Tematy: 0 Skąd: Gdynia
|
Kolego może byc kilka przyczyn drżenia. Jeśli wykluczyłeś już temat kół to w następnej kolejności należałoby sprawdzić półosie napędowe. Jeśli jedna będzie skrzywiona może przenosić wibracje na całe auto. Moim zdaniem to najrozsądniejsze wytłumaczenie. Raczej elementy typu tuleje wahaczy nie powinny sie rozlecieć przy tak małym przebiegu. |
_________________ FIAT Grande Punto 1,4 8V Energy |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 444
Tematy: 24 Skąd: Katowice
|
misiu_k a sprawdzałeś na różnych nawierzchniach? Ja miałe podobnie jak leciałem na autostradzie, to miejscami coś się tak działo, ale potem wyczaiłem że tam gdzie jest pozornie gładko czasami występuje taka "pralka", szczególnie jak sie jedzie prawym pasem pod górkę (chyba TIRY fundują nam takie wrażenia). Na lewym pasie dużo rzadziej to wystepowało, albo wogóle. |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
uzziah
Puntoświr

Dni na forum: 450
Tematy: 18 Skąd: Bydgoszcz
|
Ciekawy temat Ostatnio jechalem na szosie i zauwazylem zblizony efekt, ale mam podobne spostrzezenia jak Grzegorz1976. Wydaje mi sie ze to kwestia nawiezchni. Sa takie miejsca gdzie nawiezchnia wydaje sie byc rowna, ale przy duzych predkosciach to co jest niezauwazalne podczas zwyklej jazdy, staje sie uciazliowe i bardzo odczuwalne. Ja nawet poprosilem zaniepokojony takim objawem o ogledziny auta. Bylem w ASO, podniesli auto i dokladnie sprawdzili stan zawieszenia i wszystkie czesci ktore przenosza naped na kola. Pozniej jeszcze odwiedzilem stacje diagnostyczna. Nie wykazalo absolutnie zadnych problemow. Wszystko w normie, stad wydaje mi sie ze to poprosty sprawa nawierzchni. |
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut |
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 312
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
Również ja mam takie odczucia jak uzziah czy Grzegorz1976. Szczególnie jadąc DTS na wysokości Castoramy - tam można jechać tylko lewym pasem, środkowy już trzęsie a na prawym myślalem że auto mi się zepsuło  |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
| misiu_k napisał: |
| Mam problem z moim Grande 1.4 8v. Powyżej 120km/h zaczyna drżeć całe nadwozie |
Problem może być trywialny: dodatkowe śruby zabezpieczające koła. |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
misiu_k
Puntoświr

|
| daras napisał: |
| misiu_k napisał: |
| Mam problem z moim Grande 1.4 8v. Powyżej 120km/h zaczyna drżeć całe nadwozie |
Problem może być trywialny: dodatkowe śruby zabezpieczające koła. |
Co masz na myśli? Faktycznie mam śruby zabezpieczające alufelgi. Myślisz że mogą one powodować drżenie nadwozia? |
|
|
|
 |
MatiGP
Puntoświr
Imię: Mateusz
Dni na forum: 258
Tematy: 10 Skąd: Sosnowiec
|
Mam Seicento i też mam ten problem.. |
_________________ Fiat Seicento 1.1 MPI 54 Km 2004 rok  |
|
|
|
 |
grandevito
Puntoświr

Imię: Witek
Dni na forum: 598
Tematy: 10 Skąd: Oświecim/Tychy
|
|
|
|
 |
misiu_k
Puntoświr

|
Problem rozwiązany Przyczyną drżenia było uszkodzone czoło opony. |
|
|
|
 |
Dzidek
Puntomaniak

Imię: Krzysztof
Dni na forum: 380
Tematy: 1 Skąd: Gdańsk
|
Po przekroczeniu bariery dźwięku drżenie ustaje samo
Ale widać spóźniłem się z diagnozą hyhy |
|
|
|
|
 |
LeszekR
Puntoświr
Imię: Leszek
Dni na forum: 650
Tematy: 7
|
U mojego brata w grande tez zauważylem takie wibracje. Zawieszenie zachowuje się tak jakby walczyło z następującymi po sobie garbami na jezdni. Dodam że to wszystko bez jakiegokolwiek drżenia na kierownicy, mogę w tym momencie puścic kierownicę a auto sunie pewnie i do przodu Wibracje występują przy rożnych prędkościach. Czasami jadąc 90 daje się odczuć tę niedogodność po to by za kilka kilometrów przy tej samej prędkości jest wszystko dobrze. Co ciekawe tak jak pisal Grzegorz na asfalcie gładkim zjawisko się nasila i to gdzies w okolicach 120 km/h???Dziwna sprawa?Ciekawi mnie jak będzie na zimówkach.Może to rzeczywiście kwestia nawierzchni ale w PII takiego czegoś nie doświadczyłem  |
_________________ 2 x Fiat Punto w garażu |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 645
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
LeszekR
A sprawdź wyważenie kół oraz czy te felgi są proste
Czasem takie zjawisko występuje też przez stan opon, ale zakładam, że jest OK  |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
LeszekR
Puntoświr
Imię: Leszek
Dni na forum: 650
Tematy: 7
|
| Jaco napisał: |
LeszekR
A sprawdź wyważenie kół oraz czy te felgi są proste
Czasem takie zjawisko występuje też przez stan opon, ale zakładam, że jest OK  |
Zastanawiam sie tylko czy przy uszkodzonej oponie czy tez krzywej feldze kierownica nie powinna się zachowywać nerwowo. Tutaj nic nie wystepuje. Wszystko się okaże po założeniu nowych zimówek z nowymi felgami  |
_________________ 2 x Fiat Punto w garażu |
|
|
|
 |
|
|