Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Buczenie podczas jazdy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
mrider
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #153846 Wysłany: 07 Sie 2008 11:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wyjmij bezpiecznik od wspomagania i pojeździj trochę. Jeśli nie będzie buczeć to już wiesz co go boli...

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Frantz
Sympatyk kropek

Dni na forum: 123
Tematy: 1

Post #153881 Wysłany: 07 Sie 2008 12:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

...samochód nadal u mechanika, robie się coraz bardziej nerwowy - jutro wieczorem wyjazd...

Ale jedno jest pewne, że nie jest to:
- wentylator
- alternator
- łozysko
- wspomaganie

Jak tylko będę cos wiedział to napisze.
cyklista
Sympatyk kropek

Dni na forum: 119
Tematy: 6

Post #154040 Wysłany: 07 Sie 2008 20:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja jednak nadal upieram sie przy tym ze to buczy sucha linka licznika Smile Moze sie myle ale sprawdzaliscie to?A zeby sprawdzic wentylator wystarczy spinacz biurowy zagiety w podkowe i piec minut Wink Wyjac wtyczke z czujnika i zewrzec ja spinaczem.Tylko uwaga na palce.W poblizu bedzie sie krecił wiatrak Twisted Evil
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #154102 Wysłany: 08 Sie 2008 00:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cyklista PIIFL chyba we wszystkich wersjach ma licznik na impulsatorze... Nie jestem do końca pewien ale niektóre PI już ten patent mają więc trochę by było dziwne aby takie w miarę młode auto miało linkę.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
cyklista
Sympatyk kropek

Dni na forum: 119
Tematy: 6

Post #154113 Wysłany: 08 Sie 2008 06:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mozliwe.Ale nie wiem jaki kolega ma licznik.Ja mam Punto z 95 i ma zwekła linke.To wszystko zalezy czy szybkosc jest wyswietlana cze zwykla strzalka.Jesli zwykla strzalka to bedzie linka.Takie moje zdanie ale moze sie myle. Smile
maxkin
Sympatyk kropek

Dni na forum: 120
Tematy: 0

Post #154121 Wysłany: 08 Sie 2008 06:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Więc jest tak: dzwoniłem do ASO by umówić wizytę, mówię co i jak, majster w ASO na to między innymi "wymień pan akumulator". Akumulator mam słaby bo zimą siadał strasznie. Podłączyłem go delikatnie na noc pod prostownik i CO!. Poranny test i nic nie słychać. Sam nie wierzę. Zdaniem ASO ( i drugiego warsztatu, przecież już gość mówił że to może coś z elektryką) to na stykach czy w centralce jakiejś.
Auto wymaga dalszych testów i porannej rozmowy z majstrem z ASO.
Frantz
Sympatyk kropek

Post #154317 Wysłany: 12 Sie 2008 16:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bingo!!! Very Happy Przynajmniej w moim przypadku, to co powodowało to buczenie to uszkodzony zawór antyparowy (lub jak kto woli elektrozawór). Wszystko jest już w porządku. Niestety robiłem to w ASO a tam czeszą po kieszeni. No ale mam zrobione , więc moge jechac w trasę.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. Dam znac po przyjzdzie czy aby na pewno nie odezwało sie po drodze.

Maxkin, jedz do mechanika, aso , jak tam chcesz, ja nie mialem czasu na szukanie tanszych zamienników. jezszcze raz pzdr.

[ Dodano: 12 Sie 2008 17:30 ]
Sprostowanie - nad morze (z Katowic) dojechałem. Z duszą na ramieniu. Niestety chłopaki w ASO pomylili się i to bardzo. Po jakichś 50 kilometrach buczenie znowu się włączyło. Przez całą trasę troch ę ciszej niz wcześniej. Im bliżej było celu tym bardziej buczenie narastało. Nic sie nie wydarzyło, no ale niepokój pozostał.
W związku z powyższym to o czym pisałem wczesniej uważam za nieaktualne (no chyba, ze miałem pecha i znowu zepsuło się to samo).....

Jak wróce od razu wale do mechanika....
yogi.g
Puntomaniak

Dni na forum: 324
Tematy: 2

Post #156216 Wysłany: 12 Sie 2008 19:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Drogą dedukcji dzieje się to tylko podczas jazdy, na biegu jałowym nie więc maxkin co do tego by miał akumulator. Ja uważam ,że jest to związane z pędem powietrza, tj jakaś nieszczelność w kabinie, ewentualnie osłona od akumulatora, no sam już niewiem co może być u ciebie . W ASO to by ze mnie skórę zdarli Szczerbol Shocked to alternator, Shocked pompa wody , Shocked rozrząd i bóg wie co jescze. Frantz sprawdź dokładnie ten wentylator ja pół roku szukałem tej usterki, wymontuj go i kajtnij się z taką prędkością przy jakiej załączało się to nieszcęsne buczenie. Bo ci mechanicy z ASO pół samochodu rozbiorą i może uda im się trafić. Powodzenia Very Happy

Sympatyk kropek

Dni na forum: 120
Tematy: 0

Post #156378 Wysłany: 13 Sie 2008 06:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kurde yogi, maiałeś rację, to pieprzony wentylator, pozostaje pytanie czy da się go zregenerować , podobno to łożysko zatopione w plastiku, nierozbieralne, czy wymieniać, po przedmuchaniu sprężonym powietrzem teraz jest tk że brzęczy cały czas. dzięki. pozdrawaim
yogi.g
Puntomaniak

Dni na forum: 324

Post #156398 Wysłany: 13 Sie 2008 07:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cena nowego ok 250 zł, ale ja psiknąłem gt 85 i trochę ustąpiło załacza sie powyżej 110 km/h Szczerbol

Sympatyk kropek

Post #159466 Wysłany: 21 Sie 2008 18:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

maxkin napisał:
Kurde yogi, maiałeś rację, to pieprzony wentylator

I ja podobnie jak maxkin mogę powiedziec podobnie. Szkoda tylko, że panowie w serwisie tak kombinowali jak kombinowali (chociaż od samego początku podpowiadałem im to rozwiązanie).

Ale zanim dojde do sedna sprawy opowiem przygód kilka wróbla ćwirka Wink - jak juz wcześniej pisałem droga nad morze była związana z buczeniem i to cały czas, wprawdzie jakby cichszym niz wcześniej ale jedenak caly czas "to" było. Na wakacjach nigdzie specjalnie nie jezdzilem to tez nie mialem czego zaobserwować.
"Ciekawostki" zaczęły się w drodze powrotnej, stojąc w którymś momencie w korku usłyszałem jakieś takie przeraźliwe buczenie/klekotanie jakby się "coś" miało zaraz rozlecieć. Na pasie obok stał jakiś stary transit i glowę dałbym uciąć, że to z jego wnętrza ten hałas się dobywa (po krótkiej chwili wsztystko się uspokoiło). Niestety ta sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie i wtedy transita na pasie obok juz nie było.
Po raz kolejny z duszą na ramieniu (tym razem jeszcze bardziej) ruszylem w drogę. W trasie jak to w trasie - buczało "normalnie", ale pare razy "klekot" jeszcze usłyszałem i to najczęściej kiedy stawałem.
Na miejsce dojechalem bez większych przeszkód (na szczęście).
I kiedy tak sobie grzecznie parkowałem na parkingu "klekot" odezwałe się ponownie, szybko wrzuciłem luz, otwarłem pokrywę i jak strzała wyskoczyłem do silnika - no i jest! To ten cholerny, pier...., je....wentylator!
Wszystko zakończyło sie dobrze ale muszę powiedzieć , że nie jechało mi sie najlepiej - świadomość, że w każdej chwili może mi się cos zepsuc nie dodawała mi otuchy.

Dzisiaj mam już wymieniony, jak na razie wszystko gra i buczy (tym razem tak jak trzeba Very Happy).

Tym samym temat można uznac za zamknięty.
Wielkie dzięki dla wszystkich za wszelkie sugestie i zainteresowanie sprawą.

Pozdrawiam Wink
dr_hook
Forumowicz

Dni na forum: 288

Post #195492 Wysłany: 30 Lis 2008 18:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie też wystepowało to "buczenie", szczególnie latem po dłuższej jeździe. Poprzedni właściciel uprzedził mnie, że może to wystąpić i ze jest to halas lożyska wentylatora chłodnicy, poradził żeby wpuścić trochę smaru i halas powinien zniknac. Probowalem to zrobic ale powiem szczerze, ze nie wiem za bardzo jak sie do tego lozyska dostac. Czy ktos moze poradzic jak to zrobic?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat