Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Problem z gazem Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
RaV
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 123
Tematy: 2

Post #148281 Wysłany: 22 Lip 2008 18:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!

Od niedawna mam problem z instalacją gazową w moim Punciaku. Pojawił się on po wymianie filtru gazu. Samochód gaśnie na postoju po przełączeniu na gaz pomimo, że jest rozgrzany. Tak jakby nie mógł zaciągnąć gazu. W czasie jazdy, gdy rozpędzę się do 60km przełączam na gaz i próbuje go odpalić tak jakby z popychu. Udaje mi się to dopiero za drugim, trzecim podejściem. Potem mogę przełączać do woli i wszystko gra, póki jest ciepły.
Spalanie nie zmieniło. Jest w normie ok. 7,5l LPG/100km

Kiedyś latem bez problemu mogłem go przełączać od razu na gaz na postoju.

Dzisiaj byłem w ASO wymienili mi filtr gazu. Myślałem, że objawy ustąpią i wszystko wróci do normy, ale jednak nie Sad

Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Emef
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 325
Tematy: 13

Post #150381 Wysłany: 27 Lip 2008 23:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a poza wymiana filtru robili ci tez regulacje?

RaV
Sympatyk kropek

Dni na forum: 123
Tematy: 2

Post #154314 Wysłany: 08 Sie 2008 13:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nic nie regulowali, bo poza tym wszystko jest ok. Ostatnio byłem nad morzem Punciakiem. Zrobiłem ok. 1kkm. Średnie spalanie wyszło w granicach 5,8l/100km LPG.

Na innym forum wyczytałem, że to może być wina zabrudzonego elektrozaworu. Za mały prąd podaje alternator, żeby go otworzyć.

Lub też za mała dawka gazu na zimnym silniku. Czym to wyregulować? Bo przecież chyba nie tą śrubką od wolnych obrotów.

Poza tym dlaczego nie mogę odpalić go zimnego na gazie? Wiem, że niektórzy jeżdżą na samym gazie i jest cacy.

Ostatnio też zauważyłem, że wskazówka od temperatury przy zgaszonym silniku nie opada mi do końca. Jaka może być tego przyczyna?

Puntoświr

Dni na forum: 529
Tematy: 8

Post #156499 Wysłany: 13 Sie 2008 11:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to ładnie Ci pali ja byłem też nad morzem ale czy trasa czy nie poniżej 8,5 l nie schodzi

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat