Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Przeglądy grande punto 1.4 8v - co należy wymieniać!? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Yoka
Moderator

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 646
Tematy: 22

Post #150937 Wysłany: 29 Lip 2008 07:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hamulcowy płyn wymienię. To jednak bezpieczeństwo.

Zastanawiam się nad tym chłodniczym. Chciałbym zlecić ASO aby sprawdzili jego jakość i jeśli jest ona marna to go wymienili...aczkolwiek obawiam sie, iż z założenia stwierdzą, że należy go wymienić. W końcu to dla nich zysk. Poziom płynu chłodzenia jest taki sam i zawiera się poniżej znaku maximum i nigdy (nawet na chłodnym silniku) nie spada poniżej minimum.

Szlamu w zbiorniczku nie widze...aczkolwiek kolorek staje sie płynu brunatny. Chyba czas na wymianę ......

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Chicane
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 283
Tematy: 6

Post #151136 Wysłany: 29 Lip 2008 19:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wczesniej przez 8 lat miałem Seicento, co 15 tys. wymiana oleju ,filtrów oleju i powietrza,co 30 tys,dodatkowo wymiana swiec i filtra paliwa, co dwa lata wymienialem płyn hamulcowy i chlodniczy, i powiem Wam szczerze ,teraz w grande Punto ktore mam bede robił tak samo Very Happy

daras
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 19

Post #151308 Wysłany: 30 Lip 2008 07:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane napisał:
wczesniej przez 8 lat miałem Seicento, co 15 tys. wymiana oleju ,filtrów oleju i powietrza,co 30 tys,dodatkowo wymiana swiec i filtra paliwa, co dwa lata wymienialem płyn hamulcowy i chlodniczy, i powiem Wam szczerze ,teraz w grande Punto ktore mam bede robił tak samo

Za 20 lat jak kupisz prom kosmiczny to też będziesz wymieniał olej co 15 tyś. km.?
Wink

Chicane
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 283
Tematy: 6

Post #151383 Wysłany: 30 Lip 2008 11:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a myslisz daras ze w promie będzie olej do wymiany? Very Happy ,a tak powaznie dlatego wymienialem co 15 tys. bo robilem tyle w roku,więc albo co rok albo co 30 tys. w przypadku Grande,poczytaj instrukcje Very Happy ,i wiem ze przez rok nie zrobię 30 tys. więc raczej bedzie to po roku i pewnie okolo 15 tys. Very Happy ,Ty daras możesz wedle mnie woóle nie wymieniać Very Happy -Twoja sprawa i Twój Grande.pozdrawiam.

Yoka
Moderator

Post #151388 Wysłany: 30 Lip 2008 11:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras ale ja bym uważał z zakupem promu kosmicznego marki fiat Wink

daras
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 19

Post #151394 Wysłany: 30 Lip 2008 12:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chicane napisał:
Ty daras możesz wedle mnie woóle nie wymieniać Very Happy -Twoja sprawa i Twój Grande.pozdrawiam

A w ogóle czytałeś moje wpisy w innych tematach technicznych, zwłaszcza związanych z przeglądami?
Czy lecisz ostatni wpis + własne "mądrości"?

[ Dodano: Sro Lip 30, 2008 12:11 pm ]
Yoka napisał:
ale ja bym uważał z zakupem promu kosmicznego marki fiat

W moim przypadku to w ogóle nie wchodzi w rachubę - boję się latać Smile

Marek
Sympatyk kropek

Dni na forum: 643
Tematy: 3

Post #151776 Wysłany: 01 Sie 2008 07:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przegląd mechaniczny nie ma nic wspólnego z przeglądem nadwozia - lakieru. Jeżeli z warunków eksploatacji (np: krótkie przebiegi poniżej 1000km/miesiac, trudne warukni - wcześniej opisane) wynika że wymiana oleju powinna nastąpić po roku (co rok), to wymieniamy olej, odpowiednie filtry i zgłaszamy przegląd nadwozia. W odpowiedniej rubryce ksiązki gwarancyjnej powinien być dokonany wpis o wykonanym przegladzie nadwozia. Za rok robimy to samo - wymiana oleju , filtra i przegląd nadwozia - oczywiście z wpisem. Gdy osiągamy 30000km wykonujemy przegląd zgodnie z wykazem czynności w instrukcji użytkownika Z WYŁĄCZENIEM WYMIANY OLEJU I STOSOWNEGO FILTRA ORAZ BEZ PRZEGLĄDU NADWOZIA.
Tak interpretuję zapis w instrukcji użytkownika i gwarancji.
Jest to opis sytuacji gdy mamy niskie przebiegi. W powyższym przypadku może się zdarzyć sytuacja że 1 przegląd wystąpi po upływie gwarancji mechanicznej (2 lata).
Yoka
Moderator

Post #151777 Wysłany: 01 Sie 2008 07:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

w przeciągu 2 lat miałem 2 przeglądy Wink (robie przeglad co 20 kkm bo w te fiatowskie 30 kkm nie wierze)

uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 450
Tematy: 18

Post #157466 Wysłany: 16 Sie 2008 12:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja rowniez zrobilem przegla po roku i okolo 20 tys kilometrow. Zaplacilem za taka usluge 170 zl + wlasne czesci. Nie uwazam zeby to byl bardzo duzy wydatek. Nawet jesli robic to co rok. Chyba jednak warto dbac o auto i nie oszczedzac na wszystkim. Oczywiscie to decyzja kazdego z wlascicieli aut.

Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 251
Tematy: 15

Post #157513 Wysłany: 16 Sie 2008 16:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a ja zrobiłem sobie przegląd przy stanie licznika 12600 km.Uważam,że nie było co czekać do 30 tys. i wcześniej sobie się umówiłem Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat