Witam, byłem ostatnio na przeglądzie, kazali mi wymienić wahacze co też uczyniłem. Poza tym do niczego się nie doczepili jeśli chodzi o przód zawiecha. Jednak jak jade po kocich łbach lub wjeżdżam na krawężnik to coś stuka jakby w kolumnie kierowniczej.
Co to może być i czy jest niebezpieczne? Czytałem o wybitym krzyżaku w kolumnie kierowniczej, silentbloku silnika wspomagania itd. ale jak zlokalizować dokładnie co to jest bo czasami mam wrażenie, że zaraz koła rozłączą się z układem kierowniczym strasznie nie miłe wrażenie. Dotąd olewałem sprawę bo na przeglądach nawet nie wspominali o tym jednak teraz mam stracha
Ten mam podobna przypadłość - krawężnik, wyboje, nawet jak startuje i zmieniam bieg 1-2 potrafi zastukać. Na moje ucho idzie to z przodu od strony kierowcy. Co to może być?
Pozdrawiam,
Krzysztof
buladag Puntoświr
Imię: BULADAG
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 483
Tematy: 31 Skąd: Lake Titicaca ;)
U mnie to stukanie najpierw wiązałem z rozwalonym amorkiem, ale to nie to. Stukanie męczy mnie od początku posiadania kropka, potem doszedłem do wniosku że dochodzi ze środka samochodu. Rozmawiałem z pracownikiem ASO fiata na temat tego stukania.Powiedział mi że to stukanie może być od wyrobionej tulei we wspomaganiu kierownicy. Koszt wymiany w ASO - 200zł., więc przypuszczam że u znajomego mechanika połowa tej sumy, lub mniej.
Jeśli ktoś wie o jaką tuleję chodzi i jak można to sprawdzić samemu to proszę o jakieś wskazówki, ewentualnie opis, pomoc. Dzięki, pzdr.
EDIT:
Ktoś wspomniał o możliwości luzów na krzyżaku, tym który jest dobrze widoczny nad pedałem gazu?
_________________ Życie jest zbyt piękne i krótkie żeby się przejmować pierdołami!
Dziara Puntoświr
Imię: Mariusz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 311
Tematy: 35 Skąd: Limanowa
Mi też coś stuka z tym ze to jest na prawym kole ,wymieniłem drążek 38zl. TRW bo miał luzy i po założeniu i skręceniu ruszyłem z myślą cichej pracy zawieszenia a tu baaa ...coś jakby mniej stuka ,wiec małe wpienienie ,ale patrze i gumki od stabilizatora wybite po tej stronie.I mam nadzieje ze sie skończy na tym moje prace zawieszeniem jak narazie
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach