| Autor |
Wiadomość |
rafal997
Puntomaniak

Imię: Rafał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 313
Tematy: 5 Skąd: Gliwice
|
ja spotkałem się w sobotę na "oględzinach" z fachowcem od tego typu bolączek i mam się próbować umówić na sobotę. Jak będzie pozytywnie to się pochwalę. Wg niego usunie mi to bez najmniejszego problemu w 15minut za jakieś 30zł. Po robocie się okaże czy rzeczywiście śladu po tym nie bedzie. Podsufitki powiedział, że nie ściąga ;p |
_________________ Software is like sex, it's better when it's free
1.4 T-jet |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
grandefan
Sympatyk kropek

Dni na forum: 664
Tematy: 2 Skąd: Katowice
|
likwidacja szkody po gradobiciu - c.d. tego co opisywałem 18.08.2008.
Po tygodniu od zgłoszenia szkody wyznaczony mi został termin na dokonanie oględzin auta do wyceny szkody /GENERALI/. Na miejscu nie uzyskałem żadnych konkretnych informacji. Reczoznawca dokonujacy ogledzin powiedział, że nie jest kompetentny, ale dodał, że w ciągu kilku dni dostanę telefonicznie info od rzeczoznawcy MERYTORYCZNEGO. Tak też się stało i to już nazajutrz. Lkwidację szkody wyceniono na 956,45 PLN. Kiedy dostanę tę inform. na piśmie mogę się od niej odwoływać /np. własny rzeczoznawca itp./- jeśli się nie odwołam to dają mi te 956 i decyzja należy do mnie co z tym zrobię.
Co zrobię - jeszcze nie wiem, trochę niechętnie widzi mi się szpachla na dachu. Oczekuję propozycji od Forumowiczów. |
_________________ Grande Punto 1.4 8v 5d ACTIVE niebieski Rock'n'roll |
|
|
|
 |
dr gore
Puntoświr

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 344
Tematy: 49 Skąd: Koło
|
mam na drzwiach kilka malutkich, nawet niewidocznych wgnieceń i zastanawiam się jak je usunąć domowym sposobem
Jak zdejme tapicerke drzwi to dam radę jakoś wypchnąć te wgniotki?
wcześniej nie miałem aż tylu, dopiero po wizycie u mechanika szemranego ( o tym osobny temat ) zauważyłem jakby kilka wgniotków więcej
jeszcze nie wiem jak ale sie na tym złodzieju zemszcze  |
|
 |
Pawian
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 65
Tematy: 4 Skąd: Kraków
|
Słyszałem, że istnieje sposób z suchym lodem, ale szczegółów nie znam. |
_________________ Punto HGT
Jeżdzić trzeba tak, żeby się nie dać trafić !  |
|
|
|
 |
zyga670
Puntoświr

Dni na forum: 417
Tematy: 7
|
W necie znalazłem takie coś.
| Kod: |
| http://www.joemonster.org/filmy/4171/jak-usunac-niewielkie-wgniecenia-w-samochodzie |
Nastepnie
o nie mój patent ale może się przydać Wklejam co napisali na innym forum Może się przydać
Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!
Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.
Przejdzmy do rzeczy.
Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.
Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...
Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha
Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.
Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.
Pozdrawiam.
Tu jest film poglądowy
http://www.smog.pl/wideo/...rawa_karoserii/
a tu można kupić suchy lód
http://suchylod.one.pl/indexh.html
lub mozna nabyc suchy lod w sprayu w aptece "Reparil Ice-Spray"
200ml kosztuje ok 30-40 pln
Kolejny ciekawy sposób na wgniecenia Bardzo proste Wystarczy podgrzać a potem oziębić :
http://www.metacafe.com/watch/501379/remove_car_dent_with_airduster/
Miłej zabawy |
_________________ INSTRUKACJE OBSŁUGI DO PUNTA LINKI:
FIAT PUNTO I
FIAT PUNTO II
Potrzebujesz konto PREMIUM RAPIDSHARE ?
SPRAWDZ MOJĄ OFERTĘ !!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6441607 |
|
|
|
 |