Na początek witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. Nie lubię "wjeżdżać" na forum z tematem o swoim aucie, ale pomyślałem, że to jest wybitnie tematyczne i na początek pokażę czym jeżdżę.
Mój egzemplarz to 3-drzwiowa "kropka", która na świat przyszła w 2001 roku, pierwsza rejestracja to październik. Jeździła nim kobieta, ja nabyłem go jako auto używane w 2007 roku (czerwiec). W momencie kupna auto miało przebieg 39 110 km. Po ponad roku użytkowania na liczniku jest już 52600 km.
Mój egzemplarz ma pod maską 1,2 litrowy motor - jednak jest to wersja 16 zaworowa - moc maksymalna to 80 KM. Wyposażenie jest przyzwoite: 2xairbag, centralny zamek (bez pilota), elektryczne szyby, blokada skrzyni. Brakuje klimatyzacji choć w tym czasie nie była przecież tak popularna jak obecnie. Po pewnym czasie dokupiłem radio z MP3 marki Watson - ma USB i absolutnie spełnia moje wymagania dotyczące audio. I tu plus dla Fiata - ma naprawdę niezłe głośniki (ja mam 4).
Jakie są moje odczucia dotyczące użytkowania auta? Po pierwsze silnik, jest naprawdę niezły, gdy auto nie jest obciążone bdb radzi sobie z masą pojazdu, pomaga niezłe zestopniowanie skrzyni biegów, choć żeby "coś się działo" trzeba kręcić motor powyżej 3000 obr/min. Wtedy wyprzedzanie nie nastręcza większych problemów. Przejdźmy do spalania - auto służy mi głównie w weekendy ( na studiach wolę tramwaj lub autobus) i raczej na krótkich dystansach - typowa jazda miejska, dużo zatrzymań, pasażerowie na pokładzie - w takich warunkach auto spala około 8 litrów. W trasie: 4 facetów plus pełny bagażnik ( dynamiczna jazda głównie po górach) wyszło mi 7,5 litra. To chyba niezły wynik.
Jak z trzymaniem się asfaltu? Niestety, moje opony już dokonują żywota i auto się wyraźnie ślizga, jednak ogólne zachowanie pojazdu jest łatwe do przewidzenia. Mogłoby być trochę twardsze ale to przecież miejskie wozidełko klasy B. Co mogę powiedzieć, to to, że nie kładzie się tak jak Clio II.
W środku jest dość miejsca dla 4 osób, piąta już wchodzi na wcisk, z przodu jest całkiem komfortowo, fotele mogłyby lepiej trzymać.
Czy coś się działo w czasie eksploatacji? Było parę rzeczy:
1. Tłumik - odpadł w drodze z Wrocławia..
2. Gałka skrzyni biegów, wyskakiwała - została sklejona, na razie się "trzymie"
3. Fotel pasażera - problemy z przesuwaniem - spowodowane najprawdopodobniej nieumiejętnym obchodzeniem się z nim przez współpasażerów. Na dniach będzie w serwisie dochodzenie.
4. Zerwane lusterko prawe podczas pobytu na ulicy - wiadomo, życie.
Ogólnie jestem zadowolony z eksploatacji - Punto to naprawdę dobre auto na "pierwszy raz". Oczywiście ma pewne wady albo swoje "dziwoty"(sprzęgło twarde jak w sportowym aucie ).
Poniżej fotki mojej kropki:
Ogólne:
Wnętrze:
Ostatnio zmieniony przez kaczy87 dnia 17 Sie 2008 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Hm. Nie jezdziles kiedys maluchem? Bo koles o podobnej ksywie i chyba z Twoich okolic kiedys sie udzielał na pewnym forum..
Nie, nie, Punto to moje pierwsze auto, na forach się udzielam (AutoGaleria, Exoticcars), ale to nie mogłem być ja.
Co do planów - na pewno w na wiosnę trzeba będzie kupić nowe opony, ContiEcoContact dokonują już żywota.
Felgi? Myślałem, jednak kto wie jak potoczą się losy i kiedy przyjdzie zmieniać auto - nie chcę pakować wielkiej kasy bo wiem, że za kilka lat będę kupować coś innego. Delikatne ospojlerowanie może, z tymże musiałbym się wgryźć w temat i poszukać namiarów na "sprzęt". Nie chcę wieśniaczyć auta i "upiększać" go na siłę. Wolę, żeby zostało tak jak jest niż kupować jakiś badziew na allegro a potem zamykać oczy na sam widok auta.
Silnik to naprawdę wielki zaleta Punto, wyobrażam sobie miny pewnych kierowców w większych i mocniejszych autach, kiedy nie są w stanie mi odjechać. Oczywiście to kwestia odpowiedniego biegu - na niskich obrotach rewelacji nie ma.
_________________ Exoticcars - egzotyczne samochody na drogach i w salonach
Auto Motor i Sport - świat motoryzacji
domurst Puntomaniak
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 301
Tematy: 1 Skąd: JG/WRO
Mam podobne zdanie jak Ty co do spojlerów - Punto to nie Golf III.
Co do oponek to polecam Fuldy - opona moim zdaniem lepsza od EcoContactów, a przy tym znacznie tańsza.
Oczywiście zazdroszczę silniczka, bo z moim 8v męczę się w moich Sudetach. Koloru nie zazdroszczę bo mam identyczny Kropka ogólnie bardzo ładna - jeszcze tylko ładne alu i dla mnie ideał.
Co do oponek to polecam Fuldy - opona moim zdaniem lepsza od EcoContactów, a przy tym znacznie tańsza.
Przyłączam się, za namową ciotki która robi w branży ostatnio obulismy puntolota w fuldy i sprawują się nieźle. W koncu zaczął hamowac No ale po zdjęciu zjechanych do włókien pirellek nie ma co sie dziwic
[ Dodano: 18 Sie 2008 23:10 ]
kaczy87 napisał:
adi.degora napisał:
Hm. Nie jezdziles kiedys maluchem? Bo koles o podobnej ksywie i chyba z Twoich okolic kiedys sie udzielał na pewnym forum..
Nie, nie, Punto to moje pierwsze auto, na forach się udzielam (AutoGaleria, Exoticcars), ale to nie mogłem być ja.
Szkoda Miło byłoby spotkac kogos ze starej maluchowej gwardii Ale i tak witamy na forum
chmiel Sympatyk kropek
Dni na forum: 266
Tematy: 1
Również nie przepadam za spojlerami, może jakaś delikatna ładnie zgrana lotka, ale to musiała by być wyjątkowa a takich nie widziałem . Kolor Rosso Tiziano ? bo podobny do mojego. Motorek bardzo ładny, a to że na niskich obrotach rewelacji nie ma to normalka jak dla 16v silnika, więc nie ma się czym przejmować.
Ps: Opis jak auto test z gazety
Krzycho90 Puntoświr
Imię: Krzysiek
Dni na forum: 787
Tematy: 91 Skąd: Mielec
Bardzo ładny samochodzik, podoba mi si bo wszystko o nim napisałeś, dałeś sporo fotek
Bezawaryjnej jazdy i zapraszam do mnie
_________________ Punto mk1, 1.1 '99r. "Sole" + LPG
http://fiatpunto.com.pl/topic1976.html
Nowe fotki komentujcie i głosujcie w ankiecie jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach