Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Stukanie / tarcie podczas jazdy - skrzynia biegow ? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dzordz
Sympatyk kropek

Imię: Dawid
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 477
Tematy: 1

Post #157302 Wysłany: 15 Sie 2008 19:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,

Mam spory problem.
Gdy jadę, mam wciśnięty pedał gazu słychać stukanie, tarcie z przodu samochodu, czuć lekkie drganie na kierownicy.
Dzieje się to na każdym z biegów. Gdy tylko spuszczę pedał gazu czy też wcisnę sprzęgło - dźwięki ustają. Dodać należy, że im więcej dodaje gazu tym odgłosy silniejsze.
Odgłosy powstają więc tylko wtedy kiedy moc jest przenoszona na koła
W miarę kiedy samochód rozgrzewa się ( po przejechaniu 30 km.) odgłosy częściowo ustają. Słychać je jeszcze podczas jazdy na nierównościach lub też gdy samochód jedzie pod górkę czyli wtedy, kiedy samochód nie jest w poziomie lub też zawieszenie mocno pracuje na nierównościach.
Po przejechaniu kolejnych kilometrów (bardziej rozgrzane auto) odgłosy ustają bez względu na ukształtowanie jezdni czy też sposób jazdy.
Czy to może być coś związanego z skrzyni biegów?
Problem powstał kiedy to wymieniłem alternator (samochód był podniesiony pod kątem 45 stopni i opuszczony.

Proszę o poradę bo sam nie wiem co to może być.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 539
Tematy: 37

Post #157305 Wysłany: 15 Sie 2008 19:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzordz: hmm, a dobrze ten alternator przykręciłeś? Może ma minimalny luz i się telepie? Mało to prawdopodobne, ale...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dzordz
Sympatyk kropek

Post #157308 Wysłany: 15 Sie 2008 19:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Oj to na pewno nie to, alternator sprawdzałem już kilkukrotnie - wszystko dokręcone i pasek odpowiednio naciągniety w jednej płaszczyźnie z wałem korbowym.

mrider
Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #157388 Wysłany: 15 Sie 2008 23:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wymieniłeś alternator... Czy jest on aby sprawny? Paska pewnie nie wymieniałeś, być może jest w jednym miejscu bardziej wyciągnięty (od starego altka) i dlatego tak się dzieje.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Dzordz
Sympatyk kropek

Post #157431 Wysłany: 16 Sie 2008 10:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzisiaj ostatecznie rozwiązałem kwestię alternatora. Usunąłem pasek i przejechałem 300m. - słychać tarcie.
Zastanawiam się teraz czy to nie jest coś związanego z przeniesieniem napędu. Półosie?, przesunięta masa antywibracyjna?
Poszukam w specyfikacji w jakiej odległości powinna być ustawiona masa antywibracyjna od skrzynki.
Może coś to pomoże. Sad

Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 895
Tematy: 53

Post #157563 Wysłany: 16 Sie 2008 19:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

olej w skrzyni masz ? Szczerbol

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
czerwona strzała
Puntomaniak

Imię: Damian
Dni na forum: 215
Tematy: 8

Post #158033 Wysłany: 18 Sie 2008 10:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gdzies jakies łozysko, musisz sie dobrze wsłuchac Smile

Dzordz
Sympatyk kropek

Post #158333 Wysłany: 18 Sie 2008 21:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przesunąłem o pół centymetra bliżej skrzyni biegów masę antywibracyjną na półosi i pomogło Very Happy Very Happy Very Happy
Swoją drogą oleju też troszeczkę brakowało ... 400 ml do poziomu.
Można latać dalej ... oby jeszcze kolejne 180 tyś. przeleciał Very Happy
Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Ja_szczur
Puntoświr

Imię: Jarek
Dni na forum: 539
Tematy: 54

Post #158759 Wysłany: 19 Sie 2008 21:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzordz napisał:
Przesunąłem o pół centymetra bliżej skrzyni biegów masę antywibracyjną na półosi i pomogło Very Happy Very Happy Very Happy
Swoją drogą oleju też troszeczkę brakowało ... 400 ml do poziomu.
Można latać dalej ... oby jeszcze kolejne 180 tyś. przeleciał Very Happy
Pozdrawiam i dziękuję za rady.

A możesz zrobić fotę jak ta masa wygląda?

Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #158777 Wysłany: 19 Sie 2008 22:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja_szczur "plastikowy" walec założony na najdłuższej półośce (tej od strony pasażera). Nie da się nie zauważyć Smile

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat