| Autor |
Wiadomość |
SOMEONE007
Puntoświr

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 264
Tematy: 18 Skąd: Rybnik / Katowice
|
| jogurt napisał: |
| bo szef chce, żeby każdy kursant jeździł z więcej niż jednym instruktorem |
popieram
każdy instruktor zwraca uwagę na co innego i zapoda innymi wskazówkami
a czasami instruktorzy przeinaczają przepisy wg siebie i wychodzi to na egzaminie miałem taki przypadek
btw jeśli ma tak być to możesz próbować tego dieselka skoro kursant będzie miał możliwość jeździć na benzynie i na dieslu
W poznaniu jest szkoła gdzie kursanci maja możliwość jazdy 2h na jednym z tych Audi TT/ BMW Z4 / CORVETTą |
_________________ Punto I 1.1 55KM SX '97/'98 <-- moje i nikomu nie oddam
Grande 1.4 75KM 360* '07/'08 <-- rodziców
PUNTO. MORE SMILE PER HOUR
wspiera moją pasję nr 2 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
charlie
Puntoświr

Imię: Don Bartolomeo
Dni na forum: 135
Tematy: 7 Skąd: Wlkp
|
GP 1.2 bez gazu, takie auto zdecydowanie jest mniej awaryjne niz 1,4 8v na lpg.
1.4 16v dla kursantow odpada, bo i po co, skoro i tak nie umia jezdzić.
Foto tej poznanskiej L-ki

| Uwagi: |
nie umieją //bbanditoss |
|
_________________ fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
italian job
 |
|
|
|
 |
jogurt
Puntomaniak

Imię: Kuba
Dni na forum: 104
Tematy: 3 Skąd: Jasna/Tczew
|
Koledzy, którzy już jeżdżą, mówią żebym lepiej prowadząc szkołę miał coś w zapasie. Dziewczynie coś kupię i przystosuję do nauki jazdy. Planuję automat z klimą, niefrancuski. Chociaż przez jakiś czas myślałem o 206 CC. Może być ciekawy, nie?? Ale to nie Punto, więc nie będę od tematu odbiegał. Ale chodzi też o ekonomię, bo każda działalność musi przynosić profit. Czy zakup Diesela będzie opłacalny ekonomicznie?? I co sądzicie o leasingu?? Czy to korzystna forma zakupu?? Wiecie, każda sprawa jest ważna  |
|
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 503
Tematy: 27 Skąd: Katowice
|
jak widzisz większość "poleca" benzyniaka ale to tylko nasze sugestje, zdania - decyzje musisz podjąć sam żeby nie było na nas jak co  |
|
 |
jogurt
Puntomaniak

|
tak właśnie myślałem. Tylko nie chciałbym potem z powodu zagazowania spędzić wieczności we wspaniałym A - eS - O  |
|
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
jogurt mam znajomego, który jakieś 2 misiące temu kupłi GP 1,4 8V z gazem - pracuje w Twojej branży zapytam go jakie są jego wrażenia i napiszę  |
|
 |
jogurt
Puntomaniak

|
byłoby fajnie. A może są jacyś instruktorzy na forum? Podzielcie się poradą, panowie. Jeden znajomy ma, wprawdzie służbowe, 1.2 LPG. Nie jest zadowolony i wolałby swojego MkIIFL 1.3 MultiJet  |
|
|
|
|
 |
emceha
Sympatyk kropek
Dni na forum: 100
Tematy: 3
|
No to ja się dołączę do dyskusji ponieważ jestem w trakcie robienia kursu na instruktora Przedemną równie ciężki wybór co do wersji silnikowej Grandziaka. Jeśli chodzi o Kropki na podtlenku LPG to niestety ale wszystkie się psują jak cholera W szkole w której będę pracował sa 3 Grande z czego 2 na gazie. Oba po 2 miesiącach jazdy na lpg zawitały do serwisu I są to właśnie 1.4 8V. Kupno diesla na eLkę to nie jest zbyt dobry pomysł. Kursant ściąga nogę ze sprzęgła - auto się toczy. Przesiada się na benzynę na egzamin, ściąga nogę ze sprzęgła - auto gaśnie. Całkiem inaczej jeździ się dieslem niż benzyną. Kwestia ekonomii diesla już tez nie wygląda tak rewelacyjnie. 3/4 jazd odbywa się w ruchu miejskim i awet diesel łyknie swoje. Chyba że masz dostęp do dobrej ropy po 3 złote to wtedy można myśleć. Wszystko zależy ile masz zarobić jogurt bo jeśli rozmawiamy o stawce 20 zeta za godzinę jazdy z kursantem swoim autem to ani bena ani diesel się nie opłaca - tylko LPG co wiąże się z wizytami w serwisie Jeśli masz dostać 30 zł/h to ja bym się zastanowił czy jest sens montować LPG. Kupić 1.4 16V gdzie teoretycznie mocniejszy silnik powinien spalić ciut mniej benzyny niż mniej wysilona ośmiozaworowa jednostka.
Co do dofinansowania to rozumiem że zakładasz własną szkołę??? Bo jeśli tylko włąsną działalność jako wielobranżowa firma z wpisaną nauką jazdy to funduszu z Unii na Grandziaka raczej nie dostaniesz. Co najwyżej do 20 tysięcy peelenów za wyposażenie biura Choć dobre i to. |
|
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 300
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
| emceha napisał: |
| W szkole w której będę pracował sa 3 Grande z czego 2 na gazie. Oba po 2 miesiącach jazdy na lpg zawitały do serwisu |
To może wina kursantów raczej ??
Swoim kropkiem właśnie 1,4 8V zrobiłem 16 tys aktualnie i NIC się nie dzieje z silnikiem ani LPG. |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
emceha
Sympatyk kropek
|
Jedi piszesz że zrobiłeś 16 tyś. km - w jakim czasie ??? Na elce auto przejeżdża dziennie od 200 do 300 km w ruchu miejskim. Co bardziej wytrwali trzaskają nawet 500 (w zależności od stopnia zaawansowania kursanat i ilości godzin dziennie) więc troszkę inaczej są traktowane te auta niż w użytku czysto prywatnym Więc twój przebieg teoretycznie instruktor może osiągnąc w ciągu 30 - 40 dni pracy. |
|
|
|
|
 |
jogurt
Puntomaniak

|
Ja na podwykonawstwo. Za 20 PLN to po odliczeniu kosztów mi z siedem stów na łapę zostanie A 30 PLN chyba na początek jest nieosiągalne. Też robię kurs. Ale myślę już przyszłościowo. Nie wiem, czy nie poczekać do FL GP? Prawdopodobnie będę się zaopatrywał w pojazd na początku stycznia. |
|
|
|
|
 |
emceha
Sympatyk kropek
|
| jogurt napisał: |
| Ja na podwykonawstwo. Za 20 PLN to po odliczeniu kosztów mi z siedem stów na łapę zostanie A 30 PLN chyba na początek jest nieosiągalne |
Ja tez na podwykonawstwo a stawka to kwestia dogadania się. 30 przy 200 godzinach miesięcznie, do zrobienia jak najbardziej. Widzisz ja mam bliżej do zakupu bo w październiku (o ile egzamin pójdzie po myśli) i dalej nie wiem co mam robić  |
|
|
|
|
 |
scisq
Sympatyk kropek
Imię: Wojtek
Dni na forum: 217
Tematy: 11
|
Witam jogurt. Prowadzę własną szkołe nauki jazdy, mam swoje Grande i zatrudniam jeszcze 7 instruktorów którzy mają swoje Grande. Prawie wszystkie GP które u mnie jeżdżą to wersje 1,4 8V z LPG. Jeden z instruktorów kupił 1,3 diesla 75KM. Ja swój samochód kupiłem używany z przebiegiem 20 tys.km. (wersja z climatronic'iem itd. ale to nie jest ważne). Od razu założyłem LPG w jednym z renomowanych zakładów w mojej okolicy (absolutnie nie w ASO Fiata) i po 45 tys.km nie mam z autem absolutnie żadnych problemów. Miałem już chyba z 5 Punto II z gazem na eLce i naprawdę mógłbym wiele o tych autach pisać, ale dopiero w GP mam sekwencje i praktycznie póki co (odpukać) nie mogę narzekać. Wersje 1.2 zdecydowanie odradzam. Są zbyt słabe, spalaja zbyt wiele oleju i ogólnie są awaryjne. U nas WORD co prawda ma wersje 1.2 ale jeśli chodzi o jazde to praktycznie w ruchu miejskim (co najważniejsze dla kursanta) nie ma zbytniej różnicy pomiędzy 1.2 a 1.4 za to Ty jeżdząc osobiście róznicę już odczujesz. Tylko jeden z moich instruktorów kupił nowe GP 1,4 8V i żeby nie stracić gwarancji założył LPG w ASO Fiata i praktycznie póki co tylko on ma problemy ze swoim GP - problemy z instalacją gazową których ASO już od 6 miesięcy nie potrafi usunąć - tragedia. Ja właśnie rozważam zakup wersji 1,4 16V na eLke. Niestety w moim rejonie nikt takim GP nie szkoli. Może ktoś może mi doradzić jak to autko bedzie się spisywało na gazie? Czy są róznice w zestopniowaniu skrzyni biegów pomiedzy wersją 1,4 8V a 1,4 16V ?? Chodzi mi o to czy kursanci bedą odczuwali jakieś poważne róznice w jeździe? Bo wersja 16V ma skrzynie 6 biegową i tego się troszkę obawiam. Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam! Wojtek |
|
|
|
|
 |
SOMEONE007
Puntoświr

Imię: Przemek
Dni na forum: 264
Tematy: 18 Skąd: Rybnik / Katowice
|
scisq myśle ze nie bo kursant rzadko kiedy włącza 5 bieg a co dopiero 6
wiem bo sam dopiero co zostałem wyszkolony, najwyższy do był 4
5 to sporadycznie jak miałem trasę Katowice - Oświęcim
ale jeździłem na PII, GP tylko juz pzred samym egzamem;]
tak więc Kursnatowi dużej różnicy nie powinno to robić ale powinno się z nim przejechać parę razy z 5 biegową żeby wiedział z czym to się je i że nie wszystkie auta mają 6 biegów szczególnie te na egzaminie  |
_________________ Punto I 1.1 55KM SX '97/'98 <-- moje i nikomu nie oddam
Grande 1.4 75KM 360* '07/'08 <-- rodziców
PUNTO. MORE SMILE PER HOUR
wspiera moją pasję nr 2 |
|
|
|
 |
bbanditoss
Moderator

|
scisq 1,4 16V ogólnie zbyt wiele na forum nie ma a gaz w nim zamontowany to chyba można te auta policzyć na palcach jednej ręki napewno Rome ma i z tego co pamiętam nie narzeka ale kiedyś w jakimś innym wątku dyskutowaliśmy i część doszła do wniosku, że jednostka 8V lepiej "przyjmuje" gaz  |
|
 |
|
|