Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Piszczące i blokujące się hamulce Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
grzechom1
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 132
Tematy: 2

Post #157357 Wysłany: 15 Sie 2008 21:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
Mam Punto I z 1999 roku i ciągle mam problemy z przednimi hamulcami. Problem pojawił się jakieś 3 lata temu. Pewengo dnia w lecie postawiłem auto w garażu i czuć było swąd palących się hamulców. Tarcze hamulcowe były bardzo gorące. Samochód trafił do prywatnego mechanika i ten powiedział, że trzeba zeszlifować klocki hamulcowe. Tak zrobił i dodatkowo założył je nie tą stroną, którą powinien. Zrobiły się straszne wżery na tarczach i później auto trafiło do autoryzowanego serwisu. Tam wymienili tarcze na tarcze od seicento i dali nowe klocki. Wymienione zostały także przewody, bo podobno były już rozciągnięte. Troszke mnie kosztowała ta wymiana, ale niestety nic to nie pomogło. Hamulce nadal same hamowały. Punciak znów zawitał do FIATA i tam zostało zabrane na dotarcie. Poprostu mechanik wziął auto i zrobił nim kilkadziesiąt kilometrów, bo powiedział, że trzeba je dotrzeć przez ostre hamowanie.
Po kilku dniach problem znów powrócił. Samochód trafił do kolejnego mechanika i ten rozebrał szczęki i nalał kilka kropel oleju pod uszczelkę (gumkę) na tłoczku. Wydawało się, że problem zniknął. Wszystko dobrze działało do zimy, gdy olej najprawdopodobnej został wypłukany. Potem samemu już stosowałem tą metodę kilku kropel oleju pod gumkę i dawało to pozytywny efekt.
Teraz jakiś tydzień temu problem znów się pojawił. Podczas skręcania hamulce zaczęły piszczeć. Tarcze znów bardzo nagrzewały się. Całe kołpaki były czarne od startych klocków hamulcowych. Odkręciłem koło, wyjąłem klocki i okazało się, że guma od tłoczka jest rozerwana. Zadzwoniłem do kolejnego mechanika i ten kazał kupić nowe 2 tłoczki z gumką. Po wymianie, niestety lewa tarcza znów bardzo się nagrzewa i piszczy przy skręcaniu. Prawa ma 'normalną' temperaturę (jak to po hamowaniu). Teraz mechanik radzi kupić nowe klocki hamulcowe i wymienić je.
Czy to pomoże?
Miał ktoś już taki problem z hamulcami?
Co zrobić, by wreszcie wszystko dobrze działało?
Proszę pomóżcie, bo już tracę nadzieję, że kiedykolwiek te hamulce będą działać poprawnie... Sad
Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
bodek600
Sympatyk kropek

Dni na forum: 322
Tematy: 8

Post #157373 Wysłany: 15 Sie 2008 22:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

moim skromnym zdaniem powinieneś rozłozyć zaciski wyczyścić tłoczki zamontować nowe uszczelki i powinno pomóc miałem tak w akcencie
jeszcze mozesz sprawdzić przewody hamulcowe moze skorodowane od wewnątrz,ktoś pisał o takim przypadku
pozdrawiam i zycze udanej diagnozy
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 556
Tematy: 14

Post #157387 Wysłany: 15 Sie 2008 23:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dokładnie tak jak napisał bodek600, poza tym tych mechaników omijaj z daleka jeśli zależy Ci na życiu i sprawnym aucie.
Te szlifowanie klocków i zakładanie na odwrót... Za to powinni zamykać w więzieniu! Evil or Very Mad

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
czech22
Puntoświr

Dni na forum: 223

Post #157494 Wysłany: 16 Sie 2008 15:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

grzechom1 sprawdzałeś, czy zacisk bez oporów się przesuwa na śrubie. Poza tym śrubę osłaniają dwie gumki, można je sprawdzić , czy nie popękały. Samo jarzmo również może stawiać opory, warto przeczyścić miejsce osadzenia klocków.Jak porządne przeczyszczenie i wymiana uszczelnień nie pomoże , to wymień cały zacisk.
lukasz.mrozik
Puntomaniak

Imię: Łukasz
Dni na forum: 236
Tematy: 14

Post #157597 Wysłany: 16 Sie 2008 21:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie chcę tworzyć nowego tematu więc zadam pytanie tutaj. Wiecie może gdzie można kupić gumki osłaniające śrubę (trzpień) na której trzyma się zacisk? Moich praktycznie już nie ma, a nie chcę kupować nowego zacisku...

grzechom1
Sympatyk kropek

Post #157607 Wysłany: 16 Sie 2008 21:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

bodek600 Tłoczki są zamontowane nowe, uszczelki też, dziś kupiłem nowy przewód i też będę go wymieniał.
czech22 Zacisk przesuwał i przesuwa się bez oporów. Ostatnio wymeniałem te dwie gumki na śrubie o których wspominałeś. Oki, przeczyszczę miejsce osadzenia klocków.
P.S. (Dzięki za rady Smile )
czech22
Puntoświr

Post #157612 Wysłany: 16 Sie 2008 22:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Image
tak to wygląda w przypadku zacisku Bedix/gumki osłaniające/.Można kupić w zwykłym sklepie motoryzacyjnym. Przed zamontowaniem najpierw wkręć śrubę, a potem lekko wbij do zacisku.Wcześniej wybij metalową tulejkę ze starej gumki.
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 884
Tematy: 151

Post #157613 Wysłany: 16 Sie 2008 22:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

grzechom1 napisał:
bo powiedział, że trzeba je dotrzeć przez ostre hamowanie.

pffffffffff Rotfl Szczerbol Szczerbol Szczerbol Szczerbol zmień aso Szczerbol Szczerbol Szczerbol Szczerbol Tarcze i klocki dociera się właśnie hamując bardzo delikatnie przez pierwsze kilkaset km...

bodek600 napisał:
moim skromnym zdaniem powinieneś rozłozyć zaciski wyczyścić tłoczki zamontować nowe uszczelki i powinno pomóc miałem tak w akcencie

j/w + wymiana gumek sworznia prowadzącego + ewentualnie sworznia jak jest w złym stanie Smile

lukasz.mrozik napisał:
Nie chcę tworzyć nowego tematu więc zadam pytanie tutaj. Wiecie może gdzie można kupić gumki osłaniające śrubę (trzpień) na której trzyma się zacisk? Moich praktycznie już nie ma, a nie chcę kupować nowego zacisku...

Intercars -> klik

Sympatyk kropek

Post #158754 Wysłany: 19 Sie 2008 21:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kupiłem nowe klocki hamulcowe, jednak są one bardzo grube, porównując do tych moich starych. Obawiam się teraz, że skoro na wytartych klockach koło mi hamuje, to że na nowych będzie jeszcze gorzej...
Gdzieś usłyszałem, że nowe klocki trzeba troszkę zetrzeć na szlifierce. Czy to prawda?
sebakrop
Sympatyk kropek

Imię: Seba
Dni na forum: 286
Tematy: 1

Post #158801 Wysłany: 20 Sie 2008 06:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

... poza tym do smarowania tłoczków jest specjalny silikon :]. U mnie było podobnie w prawym kole czasami popiskiwalo i szybcies sie zużyły klocki, wiec spierwsze co zrobilem to wlasnie kupno silikony do smarowania tloczków koszt ok 14zł. Następnie rozkrecenie i rozebranie zacisku, wyczyszczenie i przesmarowanie. Po takim zabiegu od roku mam spokój Smile ... co do mechaników tez nie chce się wypowiadać ale wole sam cokolwiek zrobic w kropce :]
czerwona strzała
Puntomaniak

Imię: Damian
Dni na forum: 204

Post #158856 Wysłany: 20 Sie 2008 10:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nic niewolono scierac !! zaporowadz do ozadnego mehanika, kup nowe tarcze i klocki i Ci on zrobi, w co jak co ale w hamulce dobre powinno sie zainwestowac, no i niech Ci je dobrze odpowietrzy

Puntoświr

Post #158926 Wysłany: 20 Sie 2008 13:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

grzechom1 ktoś wprowadza Cię w błąd. Klocki docierają się same przez ok. 150-200km. Przy okazji sprawdż grubość i stan tarcz. Jezeli są zbyt cieńkie to wymień.
pulkownik
Puntomaniak

Imię: Marek
Dni na forum: 474

Post #159175 Wysłany: 20 Sie 2008 23:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak można ścierać klocki na szlifierce ?! Może jeszcze oddać tarcze żeby trochę podtoczyli Very Happy . Z nowymi klockami to nie można gwałtownie hamować bo mogą się pokruszyć. Muszą się one najpierw dopasować do tarczy. Co to za mechanicy, ja sam nie jestem mechanikiem - tylko z zamiłowania, ale takie podstawowe rzeczy wiem. Może ci mechanicy liczą na niewiedzę użytkowników. Jak by mi powiedział mechanik żeby zetrzeć klocki na szlifierce to bym go chyba zabił śmiechem Laughing

Puntoświr

Dni na forum: 524
Tematy: 7

Post #159429 Wysłany: 21 Sie 2008 16:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV widzę że nie wiesz jak dociera sie klocki Very Happy a o ASO nie masz pojęcia bo nie serwisowałeś pewnie nigdy auta więc nie pisz głupot jak docierać klocki. Dziękuje.
pulkownik
Puntomaniak

Imię: Marek
Dni na forum: 474

Post #159565 Wysłany: 21 Sie 2008 22:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie rozumiem Cię mariano italiano, chcesz nam powiedzieć że klocki powinno się docierać gwałtownie hamując Question

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat