Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Pęknięty alternetor, brak ładowania - pomocy! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
biechol
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 645
Tematy: 1

Post #17087 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!

Mam problem z Puntem:) Jakiś czas temu okazało się że mam pęknietą obudowę altermatora, więc zamówiłem z allegro nową, wzmocnioną, razem z przednim łożyskiem, no i wymieniłem. Jednak po wymianie nastąpił brak ładowania. Lampka akumulatora/ładowania wcale nie gaśnie, pomimo że akumulator jest dobry.
Co zrobić?
Moje Punto to wersja 1.1 sx z 1996r.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156

Post #17088 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Widocznie przez tą pękniętą obudowę jest gdzieś zwarcie w uzwojeniach.... albo coś zrobiłeś nie tak jak trzeba Wink

Sympatyk kropek

Post #17090 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

troche nie sprecyzowałem: Wymieniłem obudowę (przednia, tylnia) razem z uzwojeniami, przednim łożyskiem oraz szczotkami. I z uzwojeniami wszystko jest ok, przy montaży wydawało się wszystko będzie dobrze, ale po ponownym zamontowaniu po prostu jest brak ladowania.
ipIV

Post #17095 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Odepnij kable altka, odpal silnik i sprawdź czy podaje napięcie Smile No albo komp świruje i trzeba wykasować błąd ale tego nie jestem pewien...

Sympatyk kropek

Post #17098 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok, pójde sprawdzićSmile
ipIV

Post #17099 Wysłany: 04 Kwi 2007 17:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Powinno być około 14V Smile

Sympatyk kropek

Post #17102 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jednak nie ma napięcia, na cienkim przewodzie jest 2,5 V. co teraz.... Smile
ipIV

Post #17116 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No to coś jest nie tak z altkiem Smile Proponuję go jeszcze raz zdemontować i uważnie złożyć.... jak to nie pomoże... to chyba bez wizyty u elektryka się nie obejdzie...

Gość

Post #17117 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kup na Allegro nowy alternator do I-ki.
Ja za swoj zaplacilem 230 pln - nowka, faktura , gwarancja.
biechol
Sympatyk kropek

Post #17123 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no dopiero co kupiłem praktycznie pół aklta (bez wirnika i diód)Smile, składany też był już 2 razy:\
W każdym razie jeszcze raz spróbuję i ... chyba odwiedzę jakis warsztat.
dzieki za odpowiedzi!
ipIV

Post #17126 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

biechol napisał:
diód

Sprawdź czy są dobre Smile

Gość

Post #17127 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dodam jeszcze, ze samemu nie warto naprawiac go.
Kiedys kupowalem regenerowany i czlowiek z serwisu powiedzial, ze tak naprawde regeneracja polega na tym , ze prawie wszystko w nim wymieniaja.
Kupilem wtedy do I-ki alternator z Cinquecento lub Seincento z klimatyzacja - mocniejszy i z innego materialu zrobiony.
Przerobic trzeba bylo tylko kabel do kontrolki ladowania z wsuwki na otworek(nakladany na srubke i dokrecany nakretka) lub odwrotnie.
Chodzil mi dlugo.
A ostatnio kupilem nowke na Allegro u goscia ktory tylko alternatorami i rozrusznikami sie zajmuje.
ipIV

Post #17128 Wysłany: 04 Kwi 2007 18:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
biechol napisał:
diód

Sprawdź czy są dobre Smile

Może tak... ustaw miernik na napięcie zmienne i jak będzie znowu mało to raczej nie diody, ale jak będzie pokazywać około 10V to, to będą walnięte diody. BTW: Nie ma tam przypadkiem jakiegoś kondensatora?

Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 931
Tematy: 52

Post #17141 Wysłany: 04 Kwi 2007 19:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lampka kontrolna ładowania świeci sie w pełnym zakresie predkosci obrotowej: przerwa lub zwarcie diody wzbudzenia, zwarcie diód masowych, zwarcie lub przerwa z masa uzojenia wzbudzenia

lampka kontrolna swieci sie po wyłaczeniu zapłonu (silnik nie pracuje): zwarcie diód dodatnich uzwojenia twornika

napisz cos dokładniej o lampce czy mryga, czy w pełnym zakresie predkosci obrotowej swieci sie stałym swiatłem czy swieci słabym swiatłem

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
biechol
Sympatyk kropek

Post #17156 Wysłany: 04 Kwi 2007 20:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Xyś napisał:
Lampka kontrolna ładowania świeci sie w pełnym zakresie predkosci obrotowej: przerwa lub zwarcie diody wzbudzenia, zwarcie diód masowych, zwarcie lub przerwa z masa uzojenia wzbudzenia

lampka kontrolna swieci sie po wyłaczeniu zapłonu (silnik nie pracuje): zwarcie diód dodatnich uzwojenia twornika

napisz cos dokładniej o lampce czy mryga, czy w pełnym zakresie predkosci obrotowej swieci sie stałym swiatłem czy swieci słabym swiatłem

Lampka kontrolna swieci sie po przekreceniu kluczyka, po uruchomieniu silnika i na maly i na duzych obrotach zawsze pelnym swiatlem.
Napiecie na grubym przewodzie wynosi 12V, na cienkim 2,5V - przy dodaniu gazu.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat