Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Naprawa wgnieceń bez lakierowania...np. po gradobiciu :( Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
rafal997
Puntomaniak

Imię: Rafał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 349
Tematy: 7

Post #158220 Wysłany: 18 Sie 2008 17:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja spotkałem się w sobotę na "oględzinach" z fachowcem od tego typu bolączek i mam się próbować umówić na sobotę. Jak będzie pozytywnie to się pochwalę. Wg niego usunie mi to bez najmniejszego problemu w 15minut za jakieś 30zł. Po robocie się okaże czy rzeczywiście śladu po tym nie bedzie. Podsufitki powiedział, że nie ściąga ;p

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
grandefan
Sympatyk kropek

Dni na forum: 701
Tematy: 2

Post #162858 Wysłany: 29 Sie 2008 07:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

likwidacja szkody po gradobiciu - c.d. tego co opisywałem 18.08.2008.
Po tygodniu od zgłoszenia szkody wyznaczony mi został termin na dokonanie oględzin auta do wyceny szkody /GENERALI/. Na miejscu nie uzyskałem żadnych konkretnych informacji. Reczoznawca dokonujacy ogledzin powiedział, że nie jest kompetentny, ale dodał, że w ciągu kilku dni dostanę telefonicznie info od rzeczoznawcy MERYTORYCZNEGO. Tak też się stało i to już nazajutrz. Lkwidację szkody wyceniono na 956,45 PLN. Kiedy dostanę tę inform. na piśmie mogę się od niej odwoływać /np. własny rzeczoznawca itp./- jeśli się nie odwołam to dają mi te 956 i decyzja należy do mnie co z tym zrobię.
Co zrobię - jeszcze nie wiem, trochę niechętnie widzi mi się szpachla na dachu. Oczekuję propozycji od Forumowiczów.

Puntoświr

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 380
Tematy: 49

Post #183928 Wysłany: 28 Paź 2008 00:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mam na drzwiach kilka malutkich, nawet niewidocznych wgnieceń i zastanawiam się jak je usunąć domowym sposobem Smile

Jak zdejme tapicerke drzwi to dam radę jakoś wypchnąć te wgniotki?

Evil or Very Mad wcześniej nie miałem aż tylu, dopiero po wizycie u mechanika szemranego ( o tym osobny temat ) zauważyłem jakby kilka wgniotków więcej Crying or Very sad

jeszcze nie wiem jak ale sie na tym złodzieju zemszcze Evil or Very Mad

Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 101
Tematy: 4

Post #183951 Wysłany: 28 Paź 2008 07:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Słyszałem, że istnieje sposób z suchym lodem, ale szczegółów nie znam.

zyga670
Puntoświr

Dni na forum: 454
Tematy: 7

Post #184183 Wysłany: 28 Paź 2008 19:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W necie znalazłem takie coś.

Kod:
http://www.joemonster.org/filmy/4171/jak-usunac-niewielkie-wgniecenia-w-samochodzie

Nastepnie

o nie mój patent ale może się przydać Wklejam co napisali na innym forum Może się przydać

Pewnie nie jeden z was ma pare wgniotów mniejszych lub wiekszych na swoim autku i zastanawia sie ile bedzie kosztowala naprawa tego i czy warto, bo przeciez nie da sie tego wyklepac a jedynie zaszpachlowac i pomalowac caly element. Nic bardziej mylnego!!!
Wystarczy miec tylko troche SUCHEGO LODU Suchy lód to dwutlenek węgla w postaci stałej. Ma on temperature okolo -80 C i rozpuszczajac sie zamienia sie calkowicie w gaz nie powodujac mokrych plam. Reszte doczytajcie sobie w wikipedii.
Przejdzmy do rzeczy.
Bierzemy bryłke suchego lodu, ZAKLADAMY REKAWICZKI przed wzieciem tego do rąk bo jak wiadomo mozna sie przymrozic.
Przykładamy kostke lodu do wgniota na jakies 20-30 sekund (bedzie troszke dymilo ale bez obaw to tylko gaz ktory przede wszyskim jest obojetny, czyli nie jest trujący). Po ok. 30 sekundach odstawiamy i nie dotykamy karoserii az do momentu odparowania z karoserii resztek oszronienia. Powtarzamy czynnosc w zaleznosci od wielkosci wgniota od 3 do 10 razy. Proste nie ? Sam sie zdziwilem jak po godzince takich robót mialem idealna blaszke Zasada dzialania tego jest prosta... po przylozeniu lodu o temp. -80C blacha naszego auta kurczy sie i NACIAGA. Przez co automatycznie sie prostuje...
Cena suchego lodu to ok. 30zł za 10kg. Taniocha
Wyprobowalem i jestem zachwycony... prosto latwo, bez lakiernika i kosztów typu 200-300zł za malowanie elementu. Radze sprobowac.
Niestety nie mam fotek z tych eksperymentów bo bylem tak zachwycony dzialaniem tego gowienka ze calkowicie o wszystkim innym zapomnialem.
Pozdrawiam.

Tu jest film poglądowy
http://www.smog.pl/wideo/...rawa_karoserii/

a tu można kupić suchy lód

http://suchylod.one.pl/indexh.html

lub mozna nabyc suchy lod w sprayu w aptece "Reparil Ice-Spray"
200ml kosztuje ok 30-40 pln

Kolejny ciekawy sposób na wgniecenia Bardzo proste Wystarczy podgrzać a potem oziębić :
http://www.metacafe.com/watch/501379/remove_car_dent_with_airduster/

Miłej zabawy

Potrzebujesz konto PREMIUM RAPIDSHARE ?
SPRAWDZ MOJĄ OFERTĘ !!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6441607
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marcio
Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 186
Tematy: 3

Post #184289 Wysłany: 28 Paź 2008 23:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ciekawe ale czy lakier nie popęka? Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dr gore
Puntoświr

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 380
Tematy: 49

Post #184406 Wysłany: 29 Paź 2008 14:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nawet fajne ate zeby wypaliło.

Najpierw to by trzeba sprawdzić na czymś dopiero potem robić auto.

مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 931
Tematy: 37

Post #184420 Wysłany: 29 Paź 2008 14:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

http://fiatpunto.com.pl/topic2278-15.html

(proszę modów o podklejenie...lub przeniesienie całego wątku w odpowiednie miejsce...)

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #184425 Wysłany: 29 Paź 2008 15:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzióbel: zrobione.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat