| Autor |
Wiadomość |
czech22
Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 271
Tematy: 8
|
Przy prawidłowym poziomie płynu układ nie zapowietrzy się przez korek wlewu. Jednak to jakiś głupi pomysł z odpowietrzaniem. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Cygar
Forumowicz
Dni na forum: 98
Tematy: 0
|
Witam wszystkich.
Szukałem sporo w necie, ale nie znalazłem więc proszę Was o pomoc.
Mój problem polega na tym, że nie ma żadnych odpowietrzników Posiadam Punto ELX z 1995 roku z klimą (prawdopodobnie inna chłodnica niż w wersji bez klimy - zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego jest umieszczony poziomo nad chłodnicą).
Będe wdzięczny za informację gdzie mam szukać odpowietrzników.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Z tego co pisze w książce, to zbiornik nad chłodnicą był w wersjach ze wspomaganiem. Tym niemniej jeden odpowietrznik powinien być na rogu chłodnicy a drugi (jeśli jest klimatyzacja) na przewodach idących do wnętrza. |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
dario76
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 233
Tematy: 7 Skąd: Zgierz
|
| kufer89 napisał: |
| Nawiew na ciepłe powietrze, |
Według mnie nie ma to znaczenia przy samym odpowietrzaniu i nie wpływa to w żaden sposób na cały przebieg odpowietrzania.
Choć oczywiście pomaga to sprawdzić czy cały układ (łącznie z nagrzewnicą) jest odpowietrzony.
W układzie chłodzenia nie ma zaworu któryby odcinał nagrzewnicę. A sterowanie ciepło, zimno odbywa się za pomocą klapek w zespole (przewietrzania) |
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job |
|
|
|
 |
lukasik
Puntomaniak
Imię: Łukasz
Dni na forum: 352
Tematy: 9 Skąd: Wrocław
|
Witam.
Cz ktoś byłby tak dobry i wrzucił zdjęcia tych odpowietrzników na chłodnicy w na wężu do nagrzewnicy . czy to jest to- w lewym górnym rogu chłodnicy tak jakby "zębatka" a na niej umieszczony taki "dzióbek trójkątny"? Jeśli to ten to żeby odpowietrzyć należy należy kręcić tym "dzióbkiem" czy "zębatką"? I czy odpowietrzenie na wejściu w nagrzewnicę to jest również taka "zębatka" z wkręconą w nią śrubką?Czy do odpowietrzenia odkręca się tą śrubkę?Oczywiście jeśli dobrze zlokalizowałem te zaworki odpowietrzające to nie trzeba zdjęć.Ale odpowiedź na pytanie w sprawie odpowietrzania bardzo bym prosił.
Sorki za moją niewiedzę ale nie odpowietrzałem jeszcze nigdy w PI. |
|
|
|
|
 |
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 505
Tematy: 15 Skąd: Olsztyn
|
Ja mam pytanko co chodzi o grzanie, powiedzcie mi w jakim momencie zaczyna Wam grzać- tz ile jest na wskazniku tem. żeby zaczęło leciec ciepłe powietrze.
Moj wskaznik pokazuje troche ponad 1/4 i to normalna praca silinka, cos niecałe 90stC wentyl się włącza przed polową. Cieple powietrze leci dopiero przed 1/4 a potem juz daje jak z pieca.Termostat ma niecałe 1.5 roku.W czerwcu wymieniałem chlodnice i od tamtej pory nic nie robiłem.Czy to tak ma być?Zapowietrzony układ? |
_________________ Puntomaniak
Dla forumowiczów służę Euroscanem
MK1 55ED 3D 95r 153kkm
TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200 |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
marcinwrc2: nie do końca rozumiem co napisałeś. Ciepłe powietrze lecie ok. 1/4 skali, a powyżej już gorące? Jeśli tak, to chyba wszystko w porządku. |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 505
Tematy: 15 Skąd: Olsztyn
|
STax no dokładnie jest tak, moze sie czepiam i szukam dziury.S prawdziłem jeszcze jedno ,że na wolnych obrotach cały czas leci ciepłe powietrze, wiec chyba jest ok.Ale jak zgasilem autko na jakies 10 min. i ponownie odpaliłem to leciało zimne a jak przygazowałem to wtedy dopiero od razu pojawiło sie ciepełko.czyli pewnie ten typ tak ma. |
_________________ Puntomaniak
Dla forumowiczów służę Euroscanem
MK1 55ED 3D 95r 153kkm
TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200 |
|
|
|
 |
marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 529
Tematy: 7 Skąd: Katowice
|
lukasik na chlodnicy patrzac od przodu samochodu jest w lewym gornym rogu taki motylek,a drugi jest na wezu za silnikiem,takie pogretlo jakby ze sroba w srodku,to chyba to co masz na mysli...srobokretem nic nie robisz,odkrecasz sama srobe. U mnie bez pomocy klucza sie odkreca...a zadnego innego ustrojstwa na zadnym wezu nie znajdziesz... |
|
 |
lukasik
Puntomaniak
Imię: Łukasz
Dni na forum: 352
Tematy: 9 Skąd: Wrocław
|
marjan1985wielkie dzięki za odpowiedź. Odnośnie tego odpowietrznika za silnikiem <przed nagrzewnicą>- to nie odpowietrza się tego wykręcając delikatnie tą śrubkę?Czy kręci si całą tą "zębatką" ( w nią tak jakby jest wkręcona ta śrubka). Dopytuje się w tej sprawie bo nie chciałbym czegoś połamać
Jeszcze jedno pytanko: czy po kolorze płynu chłodniczego można określić mniej więcej co to za płyn tzn muszę odpowietrzyć układ a nie mam tego płynu który został wcześniej wlany. I jaki teraz muszę kupić płyn... Czy można dobrać jakoś płyn czy muszę już wymienić cały? |
|
|
|
|
 |
marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 529
Tematy: 7 Skąd: Katowice
|
Krecisz cala 'zebatka' ... nie mam pojecia po co ta sroba tam jest,a jak musisz dolac plynu,a nie wiesz jaki tam jest to kup jakis uniwersalny,albo wlej zwyklej wody destylowanej... |
|
 |
|
|