Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Odpowietrzanie chlodnicy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
czech22
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 271
Tematy: 8

Post #177004 Wysłany: 05 Paź 2008 12:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przy prawidłowym poziomie płynu układ nie zapowietrzy się przez korek wlewu. Jednak to jakiś głupi pomysł z odpowietrzaniem.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Cygar
Forumowicz

Dni na forum: 98
Tematy: 0

Post #177099 Wysłany: 05 Paź 2008 20:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich.
Szukałem sporo w necie, ale nie znalazłem więc proszę Was o pomoc.

Mój problem polega na tym, że nie ma żadnych odpowietrzników Sad Posiadam Punto ELX z 1995 roku z klimą (prawdopodobnie inna chłodnica niż w wersji bez klimy - zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego jest umieszczony poziomo nad chłodnicą).

Będe wdzięczny za informację gdzie mam szukać odpowietrzników.
Pozdrawiam wszystkich.
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #177112 Wysłany: 05 Paź 2008 20:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z tego co pisze w książce, to zbiornik nad chłodnicą był w wersjach ze wspomaganiem. Tym niemniej jeden odpowietrznik powinien być na rogu chłodnicy a drugi (jeśli jest klimatyzacja) na przewodach idących do wnętrza.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
dario76
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 233
Tematy: 7

Post #177114 Wysłany: 05 Paź 2008 20:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kufer89 napisał:
Nawiew na ciepłe powietrze,

Według mnie nie ma to znaczenia przy samym odpowietrzaniu i nie wpływa to w żaden sposób na cały przebieg odpowietrzania.
Choć oczywiście pomaga to sprawdzić czy cały układ (łącznie z nagrzewnicą) jest odpowietrzony.
W układzie chłodzenia nie ma zaworu któryby odcinał nagrzewnicę. A sterowanie ciepło, zimno odbywa się za pomocą klapek w zespole (przewietrzania)

lukasik
Puntomaniak

Imię: Łukasz
Dni na forum: 352
Tematy: 9

Post #184375 Wysłany: 29 Paź 2008 12:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.

Cz ktoś byłby tak dobry i wrzucił zdjęcia tych odpowietrzników na chłodnicy w na wężu do nagrzewnicy Very Happy. czy to jest to- w lewym górnym rogu chłodnicy tak jakby "zębatka" a na niej umieszczony taki "dzióbek trójkątny"? Jeśli to ten to żeby odpowietrzyć należy należy kręcić tym "dzióbkiem" czy "zębatką"? I czy odpowietrzenie na wejściu w nagrzewnicę to jest również taka "zębatka" z wkręconą w nią śrubką?Czy do odpowietrzenia odkręca się tą śrubkę?Oczywiście jeśli dobrze zlokalizowałem te zaworki odpowietrzające to nie trzeba zdjęć.Ale odpowiedź na pytanie w sprawie odpowietrzania bardzo bym prosił.

Sorki za moją niewiedzę ale nie odpowietrzałem jeszcze nigdy w PI.
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 505
Tematy: 15

Post #184508 Wysłany: 29 Paź 2008 18:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam pytanko co chodzi o grzanie, powiedzcie mi w jakim momencie zaczyna Wam grzać- tz ile jest na wskazniku tem. żeby zaczęło leciec ciepłe powietrze.
Moj wskaznik pokazuje troche ponad 1/4 i to normalna praca silinka, cos niecałe 90stC wentyl się włącza przed polową. Cieple powietrze leci dopiero przed 1/4 a potem juz daje jak z pieca.Termostat ma niecałe 1.5 roku.W czerwcu wymieniałem chlodnice i od tamtej pory nic nie robiłem.Czy to tak ma być?Zapowietrzony układ?

TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #184542 Wysłany: 29 Paź 2008 19:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

marcinwrc2: nie do końca rozumiem co napisałeś. Ciepłe powietrze lecie ok. 1/4 skali, a powyżej już gorące? Jeśli tak, to chyba wszystko w porządku.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 505
Tematy: 15

Post #184591 Wysłany: 29 Paź 2008 21:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax no dokładnie jest tak, moze sie czepiam i szukam dziury.S prawdziłem jeszcze jedno ,że na wolnych obrotach cały czas leci ciepłe powietrze, wiec chyba jest ok.Ale jak zgasilem autko na jakies 10 min. i ponownie odpaliłem to leciało zimne a jak przygazowałem to wtedy dopiero od razu pojawiło sie ciepełko.czyli pewnie ten typ tak ma.

TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 529

Post #184609 Wysłany: 29 Paź 2008 22:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

lukasik na chlodnicy patrzac od przodu samochodu jest w lewym gornym rogu taki motylek,a drugi jest na wezu za silnikiem,takie pogretlo jakby ze sroba w srodku,to chyba to co masz na mysli...srobokretem nic nie robisz,odkrecasz sama srobe. U mnie bez pomocy klucza sie odkreca...a zadnego innego ustrojstwa na zadnym wezu nie znajdziesz...

lukasik
Puntomaniak

Imię: Łukasz
Dni na forum: 352
Tematy: 9

Post #184620 Wysłany: 29 Paź 2008 23:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

marjan1985wielkie dzięki za odpowiedź. Odnośnie tego odpowietrznika za silnikiem <przed nagrzewnicą>- to nie odpowietrza się tego wykręcając delikatnie tą śrubkę?Czy kręci si całą tą "zębatką" ( w nią tak jakby jest wkręcona ta śrubka). Dopytuje się w tej sprawie bo nie chciałbym czegoś połamać Smile
Jeszcze jedno pytanko: czy po kolorze płynu chłodniczego można określić mniej więcej co to za płyn tzn muszę odpowietrzyć układ a nie mam tego płynu który został wcześniej wlany. I jaki teraz muszę kupić płyn... Rolling Eyes Czy można dobrać jakoś płyn czy muszę już wymienić cały?
marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 529

Post #184655 Wysłany: 30 Paź 2008 09:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Krecisz cala 'zebatka' ... nie mam pojecia po co ta sroba tam jest,a jak musisz dolac plynu,a nie wiesz jaki tam jest to kup jakis uniwersalny,albo wlej zwyklej wody destylowanej...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat