Można i tak, tylko nie wiem jaka jest w zamrażarce temp. bo wydaje mi się że trzeba być przygotowany gdzieś na - 25/-30
podalem domowy sposob zawsze mozna umiescic termometr w zamrazarce i zobaczyc jakie sa warunki .... ale nawet i takie sprawdzenie bedzie lepsze anijezeli zadne
nie chce zakladac nowego tematu, ubylo mi plynu z chlodnicy (jest ciagle ten zalany przez fiata (czyli wnioskuje ze paraflu?) czy moge dolac czy musze wylac wszystko i kupic nowy i uzuplenic? Czy paraflu mozna mieszac?
Najlepiej dolej Paraflu, płynów do chłodnicy NIE WOLNO mieszać (np. zalany jest teraz paraflu a dolewasz firmy xxx - nawet jak kolor się zgadza to nic nie znaczy, NIE ROBIĆ TAK)
Płyn dolewany musi mieć identyczny skład jak płyn, który znajduje się w chwili obecnej.
Paraflu wcale nie są złe
Nie wiem ile lat masz autko, ale może już czas wymienić cały i mieć spokój Bo stary już pewnie ma dużo gorsze właściwości...
Ja wymieszałem Jak rok temu zmieniałem pompę wody to spuściłem zielony fabryczny do poziomu pompy wody (z układu wyleciało 3,5l na 4,5 poj.) i uzupełniłem niebieskim petrygo Od września do marca przelatałem na tym i nic się nie stało ;>
No ale nie róbcie takich eksperymentów u siebie, bo traficie na płyn na innej bazie i kisiel się zrobi Albo straci niską temp krzepnięcia.
Dni na forum: 327
Tematy: 6 Skąd: Zamość
Troche mi czasu zbraklo i dopiero w czwartek bylem na kompie. Wyszla jedna swieca do wymiany. Kupilem, wymienilem i juz sie kontrolka nie pali Zostal mi jeszcze termostat. Mam w zwiazku z tym pytanie. Chce kupic oryginalny termostat FIAT z allegro, ale musze podzwonic najpierw do sprzedajacych i sie zapytac czy bedzie pasowal do punto jtd, bo jest ich tam pare rodzajow ogolnie do jtd. Jesli nie zamowie z allegro, to kupie u siebie w InterCarsie jakis zamiennik. I tu pytanie: jakich firm termostaty pozakladaliscie przy wymianie. Troche sie zorientowalem i znalazlem 3 glownych producentow: Wahler, Vernet i Behr(podobno na pierwszy montaz szly one).
[ Dodano: 10 Paź 2008 19:16 ]
Witam ponownie. Punciak juz po wymianie termostatu i trzyma 90 stopni jak w buzke strzelil . Kupiłem termostat firmy Vernet za 210zl. Pojechalem do garazu i wymienilem. Dalem rade bez wyciagania aku i jego polki:D Plyn chlodniczy mialem lac Paraflu, ale wlalem rozowe Borygo. Dla nastepnych wymieniajacych 5l w zupelnosci starcza. Zostalo mi jeszcze 0.5 litra. Resztki paraflu nie pogryzly sie z Borygo, takze mozna smialo lac. Dzieki wszystkim za pomoc. Piszcie w razie problemow.
oli7 Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 72
Tematy: 3
Hej!!!
Mam pytanie do UKI 1906!!!
Pisałeś że wymieniłeś termostat na firmy Vernet.
Mógłbyś napisać jakie ma oznaczenie ten termostat???
Mój ma oznaczenie Vernet 6869.88J.
Bo właśnie też kupiłem tej firmy ale bedę zakłądał za tydzień a w ciągu paru dni muszę w sklepie powiedzieć czy pasuje bo potem mi nie przyjmą z powrotem.
Z góry dzięki.
uki1906 Puntoświr
Imię: Łukasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 327
Tematy: 6 Skąd: Zamość
oli7 sorry, ze dopiero dzisiaj odpisuje, ale nie mialem czasu sprawdzic wczesniej. Moj ma to samo oznaczenie, czyli Vernet 6869.88J. Smialo zakladaj. Powodzenia i cierpliwosci zycze, bo trzeba sie troche nameczyc .
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach