| Autor |
Wiadomość |
karol_mail
Puntomaniak

Imię: Karol
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 331
Tematy: 8 Skąd: Legionowo
|
Nie mogę się denerwować na kogoś, kogo nie znam i pewnie nigdy nie poznam. A takie pytanie poza konkursem: w sienie 1.2 z silnikiem Fire podczas zmiany akumulatora trzeba było zwiększyć prąd ładowania na alternatorze o ile pamiętam. Czy w GP podczas zmiany na 50Ah/510A też trzeba jakoś podregulować? Żeby nowe aku się nie zasiarczyło ze względu na zbyt mały prąd ładowania i za rok też nie poszło do wymiany. |
_________________ It is the war and we are a soldiers  |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 480
Tematy: 26 Skąd: Katowice
|
| karol_mail napisał: |
| Nie mogę się denerwować na kogoś, kogo nie znam i pewnie nigdy nie poznam. |
Nigdy nie mów nigdy , zawsze przed nami zlot ogólnopolski w przyszłości
Co do pytania o zwiekszanie prądu ładowania to nie wiem, ale jeśli alternatowy do wersji z klimą i bez klimy sa różne to chyba powinno się dostosować go do wiekszego akumulatorka. Mnie w srebrnym kropku wymienili akumulator 40ah varty na 40 ah centry więc nie mam tego problemu. |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
adchmie
Puntoświr

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 598
Tematy: 17 Skąd: Warszawa
|
Podniose temat
Mam pytanie do uzytkownikow, ktorym zmieniono
oryginalny akumulator 40ah na wiekszy czyli na 50ah
Czy nie ma po tej zmianie jakis skutkow ubocznych?
Odnosnie alternatorow to zgodnie ze strona fiata to modele
z lub bez klimy maja takie same alternatory ale rozne akumulatory
Czy wiadomo na pewno, ze sa inne altki?
Pozdrawiam |
_________________ GRANDE PUNTO 1.4 8V ENERGY |
|
|
|
 |
Grzegorz f
Puntomaniak

Dni na forum: 731
Tematy: 3 Skąd: Ruda Śląska
|
| karol_mail napisał: |
| w sienie 1.2 z silnikiem Fire podczas zmiany akumulatora trzeba było zwiększyć prąd ładowania na alternatorze o ile pamiętam. |
A gdzie i jak ten prąd się regulowało ????  |
_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical |
|
|
|
 |
Bartez
Puntoświr
Dni na forum: 144
Tematy: 1
|
Grzegorz f, za pomocą regulatora napięcia, który znajduje się w alternatorze Kupuje się po prostu taki, który będzie przesyłał większą wartość napięcia, aniżeli poprzedni, słabszy.
Pozdrawiam
Bartez |
|
|
|
|
 |
Grzegorz f
Puntomaniak

Dni na forum: 731
Tematy: 3 Skąd: Ruda Śląska
|
| Bartez napisał: |
Grzegorz f, za pomocą regulatora napięcia, który znajduje się w alternatorze Kupuje się po prostu taki, który będzie przesyłał większą wartość napięcia, aniżeli poprzedni, słabszy.
Bartez |
Rozumiem że wszyscy którzy chcą zwiększyć ładowanie w swoich samochodach powinni udać się do serwisów celem wymiany regulatorów napięcia na dające większą wartość napięcia.
Jak możesz to powiedz gdzie takie mocniejsze regulatory można kupić i jaką wartość napięcia powinny posiadać bo mi wiadomo że wszystkie regulatory napięcia w samochodach dają identyczne max napięcie około 14,4 V oczywiście przy sprawnej instalacji elektrycznej.
 |
_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical |
|
|
|
 |
adchmie
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 598
Tematy: 17 Skąd: Warszawa
|
| gustaw napisał: |
Witam
U mnie po zgłoszeniu problemów wgrali softa i nie pomogło.Byłem dwa razy i powiedzieli w ASO że FAP zakazało wymiany aku. Mam 50 ale w ostatim tygodniu co rano to az boję się odpalać. Mam tak odpalam i na moment jakby wszystko stawało zegarek w radio kasuje się a auto zachowuje się jak przy -30 stopni. A czasami jak zamieli rozrusznik to boje się że wszyskie "zęby pogubi" Jak myślicie chyba trzeba w ASO jakieś pisemko rzucić bo na twarz to nic z tego.Dodam że mam GB 1,5 roku a już aku ładowałem 6 razy
Co wy na to? |
Udało Ci się rozwiązac problem?
Co było przyczyną takiego zachowania Kropki?
Akumulator czy coś innego?
Pozdrawiam |
_________________ GRANDE PUNTO 1.4 8V ENERGY |
|
|
|
 |
Bartez
Puntoświr
Dni na forum: 144
Tematy: 1
|
Grzegorz f
Oj kolego, nie zrozumieliśmy się. Jeżeli Twój alternator nie doładowuje i po sprawdzeniu regulatora wychodzi, że na wyjściu z niego masz np. 13,8 V to po stratach na kablach wyjdzie na akumulatorze np. 13,4 V, czyli już za mało. W sklepie właśnie dostaniesz nowy, który zapewni odpowiednie napięcie na wyjściu
Pozdrawiam
Bartez |
|
|
|
|
 |
robert607
Sympatyk kropek
Imię: robert
Dni na forum: 47
Tematy: 1 Skąd: Łódź
|
Moja historyjka:
Z soboty na niedzielę przejechałem prawie 700 KM. Od poniedziałku do czwartku nie jeździłem.
Dzisiaj wsiadam do GP 1,4 77KM(nowy odebrałem 08grudnia) i nie chce odpalić (akumulator nie daje rady), przekręcam kluczyk a tu nic.
P.S
Jutro dzwonie do Fiat Assistance 24h
---może jakieś rady od właścicieli GP |
_________________ robert |
|
|
|
 |
autofan
Puntoświr
Dni na forum: 429
Tematy: 2 Skąd: pomorskie
|
robert607 mi wymieniali akumulator pierwszej zimy, bo pojawiał się komunikat wysoka temperatura silnika mimo że odpalałem go po nocy zimnego. W ASO stwierdzili że to akumulator i że trzeba go podładować bo jest rozładowany (pomiar areometrem - czerwone pole), ja im powiedziałem że samochód właśnie przyjechał z trasy i pracował 2 godziny więc coś jest nie tak bo powinien być naładowany akumulator. Powiedziałem, że albo akumulator nie jest ładowany(więc powinni sprawdzić alternator) albo jest on już do niczego bo nie trzyma prądu. Skończyło się wymianą na nowy akumulator o pojemności 50Ah i do dziś nie ma problemów.
Jeśli możesz to sprawdź gęstość elektrolitu areometrem, i jak już odpalisz auto to napięcie ładowania powinno wynosić ok. 14V. Przeciez po tak długiej jeździe to akumulator powinien być długo sprawny, wg mnie albo akumulator jest wadliwy i nie trzyma prądu lub nie ładuje alternator no chyba że jakieś urządzenie pobiera za dużo prądu np. alarm, radio i go rozładowuje |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy srebny |
|
|
|
 |
robert607
Sympatyk kropek
Imię: robert
Dni na forum: 47
Tematy: 1 Skąd: Łódź
|
P.S
Jutro dzwonie do Fiat Assistance 24h
Nie udało się uruchomić
Kropek pojechał do ASO |
_________________ robert |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

|
A czy do nowych GP nadal ładują padło firmy varta? U mnie bezapelacyjnie pomogła wymiana badziewia firmy warta na centrę o takiej samej pojemności (bodajże 40 Ah). Czyli u mnie nie w pojemności akumulatora był problem tylko w jakości badziewnej varty (miała przebicie wewnętrzne). |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
| Grzegorz1976 napisał: |
| (miała przebicie wewnętrzne). |
Grzegorz1976 nie miales szczescia i trafiles na taki egzemplarz  |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
Yoka
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 25 Skąd: Tychy
|
Grześ1976 u mnie było to samo. Po wymianie na Centre nie mam problemów z elektryką ani z elektroniką. Fakt ze sie rozładował mi aku Centry w samochodzie ..ale to było wtedy jak na załączonym alarmie i radiu stał sobie samochód przez całe 2 tygodnie nie ruszany  |
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V ACTIV
68.000 km
Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

|
| Thomas napisał: |
| Grzegorz1976 nie miales szczescia i trafiles na taki egzemplarz |
Akurat tu polemizowałbym. Z tego co wiem to gro egzemplarzy GP z 2006 roku miało ładowana vartę dzięki której powstało wiele tematów na tym forum w stylu "migający licznik przebiegu", "za wysoka temperatura płynu chłodniczego", "awaria air-baga" i.t.p. bzdurne alarmy spowodowane nagłymi spadkami napięcia w instalacji. I z tego co wiem to FIAT nawet dość "chętnie" wymieniał varty na centry. Ja w każdym razie się zraziłem do akumulatorów firmy varta a zaufanie trudno u mnie odbudować, oj trudno... Z centrą zero problemów pomimo tej samej pojemności. |
|
|
|
 |
|
|