| Autor |
Wiadomość |
Chicane
Puntoświr

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 319
Tematy: 6 Skąd: Grzegorzew
|
co do ciśnienia to na tej drugiej dyszy oryginalnej( przed pasazerem) jest minimalnie mniejsze ale i tak jest ok-powtarzam -MINIMALNIE,plyn doprowadziełem wlaśnie z tej drugiej dyszy,w sumie jest ok-niezle pryska .niedługo zacznie sie jesień i ciągłe opady i błoto,nie chciałem już patrzeć jak wycieraczka szoruje po suchej szybie. |
_________________ LOST YOU SOMEWHERE
Grande Punto 1,4 Active +pak.comfort,szary Revival |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 602
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
Miałeś dobry pomysł Chicane z tą trzecią dyszą. Wygląd nie jest najważniejszy jeśli tylko dysza spełnia swoje zadanie. Prosiliście mnie jakiś czas temu o zdjęcie moich spryskiwaczy "w akcji" więc zamieszczam:
Jak widać jest to fotka zrobiona w czasie postoju ale jadąc nawet szybko wygląda to prawie tak samo (nie udokumentowane ale musicie mi uwierzyć na słowo - nie miałem kierowcy żeby zrobić zdjęcia w czasie jazdy). |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
mars32
Sympatyk kropek
Imię: marcin
Dni na forum: 196
Tematy: 0 Skąd: Warszawa
|
Wydaje mi się, że rozwiązałem problem nisko psikających spryskiwaczy, jedynie, co trzeba zrobić to
lekko pchnąć wąskim śrubokrętem dysze i pojawi się szparka między podstawą spryskiwacza a listwą podszybia, w którą należy wsunąć kawałek wąskiej czarnej gumy, co zmieni kąt dyszy i płyn zacznie psikać wyżej aż pod sam dach z taką siłą, że podczas postoju na światłach można spryskać szyby z tylu stojącego samochodu.
Proste i 100% skuteczne.  |
_________________ GP 1/4-5D |
|
|
|
 |
Dave
Puntomaniak
Dni na forum: 677
Tematy: 6
|
Do tematu (dawno jak widzę zapomnianego ) W instrukcji GP jest informacja o tym, ze za pomoca malego śrubokręta można regulować dysze spryskiwaczy. Więc jak to jest - mozna czy nie można? W ASO oczywiście w ogóle NIE WIEDZĄ o takich problemach Obecnie psikają czymś w rodzaju zraszacza (nie widać osobnych strumieni wody) na ok. 1/3 wysokości szyby. |
|
|
|
|
 |
Chicane
Puntoświr

|
Dave nie mozna regulować bo spryskiwacze w GP nie mają dysz regulowanych tylko na stałe zamocowane po jednej dyszy na spryskiwacz.a tak na marginesie- co to za regulacja poprzez podkładanie czegokolwiek pod dysze??  |
|
|
|
 |
Dave
Puntomaniak
|
Z moich obserwacji wynika właśnie to co napisałeś No ale cytuję instrukcję: "Spryskiwacze szyby przedniej reguluje się poprzez pochylenie dysz". Czyli taka zmyłka Jest też fragment o sprawdzaniu drożności za pomocą szpileczki. A może po prostu tak ma być. Mam tu na myśli "rozdrobnioną" wodę, która dostaje się na szybę. Może to nie muszą być strugi wody. Przecież każda dysza kształtuje to inaczej. Przy zatrzymanym samochodzie pryska może drobno ale za połową szyby. |
|
|
|
|
 |
jogurt
Puntoświr

Imię: Kuba
Dni na forum: 151
Tematy: 4 Skąd: Jasna/Tczew
|
Ja w Doblo miałem fajne sikajki. Dawały konkretnie, ale były za daleko od szyby, bo na masce. Trzy strużki. A nie można by sobie założyć na podszybie innych niż oryginalne?? Niekoniecznie z Linei?? To chyba najgorsze, co w Grande może być, te sikawki W służbowym mnie tylny spryskiwacz denerwuje, bo płyn nie zdąży dolecieć do dolnej części szyby i hic! już go wycieraczka drapnęła. A ktoś pisał, że dużo płynu idzie. Napisałbym, że baaaaaaaardzo dużo... |
_________________ Ford Sierra 2.0 DOHC EFi 1992
88 kW/120 PS, silnik N9C, skrzynia MT75
Polaris Grijs
Podtlenek Ekonomii  |
|
|
|
 |
herman9
Puntoświr

Imię: Patryk
Dni na forum: 139
Tematy: 8 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Dave
Puntomaniak
|
Wiec jak to w końcu rozwiązali (lub też nie)? Warto jechać do ASO i wymienić listwę czy pozostaje tylko zdać się na ich podkładki, wałeczki czy też wyginanie dyszy na siłę lub męczyć się we własnym zakresie? (co jak dla mnie jest wręcz okrutnie zabawne przy nowym samochodzie)
Czy jest oficjalny i jedynie słuszny oraz skuteczny sposób podniesienia spryskiwaczy w GP?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Chicane
Puntoświr

|
Dave ale czy podniesenie coś daje skoro i tak spryskiwacze na środek szyby tam gdzie sie kończy ta długa wycieraczka nie podają płynu??? czemu nie zamontowali trzech spryskiwaczy>? szyba jest dość duża i powinny być 3 a nie 2 spryskiwacze,bo inaczej długa wycieraczka szoruje po suchym ,nie zauwazyliscie tego? ,ja już zapomniałem o kłopocie ze spryskiwaczami  |
|
|
|
 |
Dave
Puntomaniak
|
Podniesienie daje chyba tylko (a może aż) tyle, że płyn dostaje się na wyższą część szyby i jest trochę szerzej rozpryskiwany (później styka się z szybą) ale... faktem jest, że trzeci spryskiwacz byłby bardzo na miejscu! Tym bardziej, że z tego co widzę na listwie jest trzeci wytłok do środkowej dyszy, tylko... pozostał pusty! Co to za patent, nie mam pojecia
Czyli z tego co zrozumiałem nadal nie ma oficjalnego i skutecznego sposobu poprawienia sytuacji? Mozna wymieniac listwe w ASO i to albo cos minimalnie poprawi albo pogorszy (taka loteria)... Czy tak?
Pozdrawiam
Dave |
|
|
|
|
 |
Wełniacz
Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 54
Tematy: 1 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Oczywiscie Fiat dalej nic nie zrobil... odebrałem tydzien temu GP MY08 i powyzej 60km/h spryskiwaczy nie mam a i na postoju ledwo co daja rade  |
_________________ GP Estiva Blue and Me MY 2008 Exotic 1.4 8V 77KM |
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 602
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
Po 4 miesiącach testów szczerze polecam dysze z Linei. Już zapomniałem, że były jakieś problemy ze spryskiwaniem szyby  |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
Wełniacz
Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 54
Tematy: 1 Skąd: Lidzbark Warm.
|
Jutro chyba czeka mnie 1 wizyta w ASO w Olsztynie, gdyż niedlugo jade 600km do Krakowa a w taka pogode bez spryskiwaczy to moze byc to nawet niebezpieczne
Umówiony jestem na 15.00 w Olsztynie i na moje pytanie czy znaja problem ze spryskiwaczami odpowiedzieli, ze tak i wiedza jak temu zaradzic
[ Dodano: 15 Gru 2008 19:16 ]
Cos w serwisie pogrzebali i nawet przy 120 wyrzuca spryskiwacz nad wycieraczki ale wąską strugą, ale jest duzo lepiej niz bylo bo w sumie powyzej 60 to w ogole nic nie bylo ze spryskiwaczy. |
_________________ GP Estiva Blue and Me MY 2008 Exotic 1.4 8V 77KM |
|
|
|
 |
Bahama70
Puntoświr

Dni na forum: 63
Tematy: 12 Skąd: Jarocin
|
Ja się przyzwyczaiłem... Psikam na postoju , albo przy wolnej jeździe. Nie mam zamiaru nic grzebać, bo jeszcze popsują  |
_________________ Grande Punto Energy 1.4 77KM listopad 2006 |
|
|
|
 |
|
|