You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 05 Maj 2025, 09:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #199095 Wysłany: 14 Gru 2008, 14:37; 
 Temat postu: błąd immo
Forumowicz

Witam! Z racji, że pisze pierwszy raz na forum chciałbym się przywitać i zwrócić z prośba o pomoc do forumowiczów.

Pare dni temu kupiłem Punto 1,2 2003 (wersja z przed FL). Mam taki problem, że immo nie rozpoznaje mi kluczyka. Probowałem z drugim i jest to samo. Żeby odpalić musze pedałem gazu wklepać fiat code. Proszę o pomoc co najlepiej zrobić w tej sprawie. Czy jest możliwe, że immo się po prostu rozkodował czy też raczej będzie trzeba cały wymienić?

Post #199196 Wysłany: 14 Gru 2008, 20:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Bydgoszcz
a moze kluczyk jest "po przejsciach" i tojest cly problem??

B -1.09.2005
C - 24.03.2006
CE - 8.03.2010

Post #199237 Wysłany: 14 Gru 2008, 21:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Ertis napisał(a):
Żeby odpalić musze pedałem gazu wklepać fiat code.

:shock: :?:

Post #199277 Wysłany: 14 Gru 2008, 23:01; 
 Temat postu:
Forumowicz

ArmyDriver napisał(a):
a moze kluczyk jest "po przejsciach" i tojest cly problem??

No właśnie nie bo jeden z kluczyków jest w ogóle nie używany i jego też nie widzi.

[ Dodano: 14 Gru 2008 22:01 ]
buladag napisał(a):
Ertis napisał(a):
Żeby odpalić musze pedałem gazu wklepać fiat code.

:shock: :?:

Jest to tzn "uruchomienie awaryjne". W książce serwisowej jest opisane jak można w ten sposób uruchomić auto gdy nie odczyta kodu z kluczyka.

Post #199278 Wysłany: 14 Gru 2008, 23:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Prawdopodobnie wysypał się imo. Poczytaj tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic818278.html .Sam tego nie naprawisz.

Post #199289 Wysłany: 14 Gru 2008, 23:24; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Jak odpalasz awaryjnie to kluczyk "matkę" w łapki i do elektryka majacego cóśkolwiek pojęcia o FIAT CODE i po ptokach. Chyba że lubisz rozwiązywać zagadki i rebusy za 80zł :D

Post #199339 Wysłany: 15 Gru 2008, 01:04; 
 Temat postu:
Trocadero wszystko jest zależne od tego czy w aucie ktoś wcześniej nie wymieniał stacyjki... Swoją drogą, koszty związane z naprawieniem tego (programowanie kluczyków itp.) będą porównywalne z kosztami usunięcia immobilisera, który akurat w Fiatach ciężko sklasyfikować jako zabezpieczenie. Koszt wywalenia immo to ok 200-250zł tylko ważne jest aby to robił ktoś kto zna się na rzeczy, a nie pierwszy lepszy elektryk.

Post #199420 Wysłany: 15 Gru 2008, 13:22; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

mrider- czytami widzę że odczytałeś mnie dosłownie :( , nie czując aluzji w słowach "i do elektryka mającego cóśkolwiek pojęcia o FIAT CODE " oraz ..." lubisz rozwiązywać zagadki i rebusy za 80zł "- akurat pisząc ten post miałem na uwadze sprawdzenie uszkodzenia przez fachowca a nie przez pana Mietka.. Post Twój popieram w pełni ( immo zabezpieczeniem :hahaha: ) w cenach wymiany immo zupelnie sie nie orientuję. Pozdrawiam.

Post #199484 Wysłany: 15 Gru 2008, 17:07; 
 Temat postu:
Trocadero przyznaję bez bicia że Twojego posta przeczytałem na szybko, bez zagłębiania się w treść...
Co do cen to nie mam rozeznania w kraju ale ktoś na forum chyba pisał że programowanie kluczyka to 180zł. O cenach z ASO nie wspominam bo są czterocyfrowe (wymiana stacyjki, zamków, immobilisera, modułu).
Fiat Code to zabezpieczenie umożliwiające pieszy pościg za złodziejem :E Auto na nieoryginalnym kluczyku nie odpali, ale po wyjęciu jednego bezpiecznika, lub zrobieniu zwarcia w dobrze dostępnym miejscu (nie będę opisywał dokładnie, bo po co) auto już odpali na zapalonej kontrolce CODE, tylko co jakiś czas będzie gasło. Mało kumatemu złodziejowi takie "ominięcie" immo zajmuje mniej czasu niż otwarcie drzwi śrubokrętem, a dogonić pieszo go można gdyż auto co kilkaset metrów się zatrzyma aby na nowo zapalić silnik :D
Mało tego, wszystkie włoskie auta mają to "zabezpieczenie", nawet te spod znaku czarnego rumaka na żółtym tle :hahaha:

Post #199500 Wysłany: 15 Gru 2008, 17:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
mrider napisał(a):
co jakiś czas będzie gasło

Jak mnie pamięć nie myli i jak mi to x lat temu tlumaczyl Pan z aso, to takie coś wlasnie wystepuje przy próbie odpalenia innym kluczykiem etc. I nie trzeba chyba nic zwierać :>

Post #199504 Wysłany: 15 Gru 2008, 18:12; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Ertis- chyba juz grzebałeś w instalacji i odłączałeś przewody z akum. Mimo to piszę ,że ja się uratowałem z tego problemu odłączając przewody z akum i odczekując ok 15 min. wydarzyło mi sie to na światlach przy przejściu dla pieszych. (kluczyk Code świecił - odpalenie było nie możliwe) Nigdy pózniej ta niespodzianka mnie nie spotkała.

Post #199545 Wysłany: 17 Gru 2008, 15:15; 
 Temat postu:
Forumowicz

Trocadero napisał(a):
Ertis- chyba juz grzebałeś w instalacji i odłączałeś przewody z akum. Mimo to piszę ,że ja się uratowałem z tego problemu odłączając przewody z akum i odczekując ok 15 min. wydarzyło mi sie to na światlach przy przejściu dla pieszych. (kluczyk Code świecił - odpalenie było nie możliwe) Nigdy pózniej ta niespodzianka mnie nie spotkała.

Tak próbowałem i niestety to nie pomogło. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli , że dopiero jak komputer podłączą to coś mi powiedzą. Byłem też u jednego elektryka, podłączył się jakimś uniwersalnym komputerem i jedyne co mi powiedział to, że pisze błąd transpodera i on tego nie naprawi. Więc chyba zostaje mi tylko ASO... :x

[ Dodano: 17 Gru 2008 14:15 ]
Po wizycie w ASO okazało się, że BODY COMPUTER do wymiany :x nowy 1200zł po regeneracji 600zł. Porażka :x :x :x :x

Post #200589 Wysłany: 19 Gru 2008, 20:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Gocław
CODE nie ma nic wspólnego z body komputerem. U mnie BODY zalane było wodą, też kazali wymienić a potem po 4 reklamacjach, że dalej świeci CODE poddali się :evil: BARANY JEDNE :twisted: (ASO: AB-CAR w Warszawie na Myszynieckiej - totalni amatorzy, wogóle się nie znają na elektryce/elektronice Fiatowskiej). Zacznijmy tak: jeżeli kluczyka masz dobry to coś zakłuca instalację CAN. Najczęściej są to świece. Jedyne które nie wywołują błedu w CANie to NGK BKR5EZ. Ewentualnie te co są na wyposażeniu fabrycznym - Fischery bodajże. Druga sprawa: jak pojawi się kluczyk na liczniku to spróbuj odpalić go trybem awaryjnym pedałem gazu. Jeżeli mimo to nie będzie się chciał odpalić to do wymiany jest centralka wtryskowa.

Ertis napisał(a):
Po wizycie w ASO okazało się, że BODY COMPUTER do wymiany nowy 1200zł po regeneracji 600zł. Porażka

też byłem na etapie wymiany BODY i okazało się, że 900zł kosztuje regenerowany. ASO fiata mają niezaktualizowane cenniki do MKII. A tak wogóle masz to taki sam post: http://fiatpunto.com.pl/post197089.html ... ht=#197089

Post #201268 Wysłany: 23 Gru 2008, 17:57; 
 Temat postu:
Forumowicz

jadak napisał(a):
Druga sprawa: jak pojawi się kluczyk na liczniku to spróbuj odpalić go trybem awaryjnym pedałem gazu. Jeżeli mimo to nie będzie się chciał odpalić to do wymiany jest centralka wtryskowa.

No właśnie ja cały czas w ten sposób odpalam... więc to chyba nie centralka wtryskowa...

[ Dodano: 23 Gru 2008 16:57 ]
No i faktycznie była to wina body komputera. W czeladzi w AUTO_ELEKTRO naprawiali go na miejscu :D :D :D W ASO przynajmniej tydzień trzeba czekać aż nowy z Włoch by przyszedł.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)