Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Zakup Punto II. Pytania przed zakupem. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
AnDrEv
Sympatyk kropek

Imię: Andrzej
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 630
Tematy: 2

Post #20424 Wysłany: 20 Kwi 2007 20:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A wiec zacznę od tego obecnie jestem posiadaczem Fiata Punto I SX 1.2 bezyna ale w maju planuje zmienić na nowszy model wiadomo Fiat Punto II Smile Teraz do was pytanie:) tzn parę ich bedzie

1) Jaki silnik najlepiej wybrać Oczywscie w benzynie i ma być ekonomiczny bo ten Fiat I nie mogę narzekać za 20zl obraca 90km co daje 5.3l na 100 km

2)Jaki Gaz zamontować do Punta II jakiej firmy wy macie co sadzicie i jak wam instalacja działa (Wielopunktowy wtrysk musi być ?)

3)Jaki przebieg max może mieć zęby sie jeszcze nacieszyć puntkiem nie odwiedzając warsztatów

4)Na co zwrócić szczególnie uwaga przy zakupie

5)Czy pula około 15 tys zł syknie na to?

Uwagi:
Przykleiłem Very Happy //ipIV
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #20425 Wysłany: 20 Kwi 2007 20:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

1. Jak lubisz silnik kręcić wysoko - ten dźwięk silnika na wysokich obrotach Mr. Yellow Mr. Yellow to bierz 16V, a jak jeździsz spokojnie to 8V Razz
2. sekwencyjny ale dokładnie jaki to nie wiem Wink
3. Myślę że max 50 000km
4. trudno powiedzieć.... najlepiej przed zakupem wrzucić kilkanaście fotek tutaj, to eksperci coś na pewno wyczają Wink w każdym razie czy kierownica nie jest za bardzo wytarta - przy 50 000km powinna być niemal jak nówka, pedały tak samo.... ale odp na to pytanie dokończą eksperci Smile
5. zależy, ale raczej tak Wink nie licząc kosztu montażu gazu Wink

Przyjaciel

Imię: Grzegorz
Dni na forum: 929
Tematy: 57

Post #20427 Wysłany: 20 Kwi 2007 20:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wybór jest niewielki gdyż najwięcej modeli na rynku wtórnym jest wyposażona w silnik 1.2 8V. Czasami można napotkać diesla 1.9 .
Ja osobiście polecam silnik 1.2 8V pomimo niewielkiej mocy dobrze radzi sobie z samochodem. Jedynie na trasie podczas wyprzedzania trzeba być przewidywalnym.

Myśle że gaz nie jest potrzebny gdyż auto pali niewiele. Jeśli już chcesz auto z gazem to poszukaj takich ogłoszeń w których już jest zainstalowana owa instalacja.

W cenie do 15 tyś kupisz auto z 2000/2001 roku. Najczęściej mają one około 100 tyś przebiegu. Nie jest to dużo i można jeszcze sporo pojeździć bez remontu. Jeżeli jeszcze trafi się egzemplarz od osoby która dbała o auto to możesz być spokojny o silnik.

Pamiętaj aby sprawdzić czy nie ma wycieków(szczególnie z pokrywy zaworów, bo to bolączka silników FIRE), sprawdź stan amortyzatorów czy nie przeciekają. Najważniejsze to sprawdzić czy auto nie było bite. W tym wypadku dobrym rozwiązanie jest miernik do lakieru lub poproszenie jakiegoś znajomego mechanika aby udał się z tobą na miejsce zakupu.

Ogólnie PUNTO to dobre auto, nie wiem jak jest z jego awaryjnością po tylu latach, bo mój ma na razie ,,tylko,, 4 i przejechane 20 tyś.
Wiem tylko że w modelach z przed liftingu często psuły się centralki.

Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników, na pewno jeszcze ktoś coś napisze.

Pozdrawiam

Fabbrica Italiana Automobili Torino

Punto z potężnym 1.2 V8
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
puntomaniak
Sympatyk kropek

Imię: Damian
Dni na forum: 629
Tematy: 1

Post #20432 Wysłany: 20 Kwi 2007 21:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Poleciłbym ci silnik 1.2 8V. Jest on eknomiczyny i sprawdza się w każdej sytuacji.

Sam posiadam Punto II 1.2 8V z 2000 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Przejechałem już 100 tysięcy kilometrów i samochód według mnie jest niezawodny. W mojej rodzinie jeszcze dwie osoby posiadają mk II i także nie nażekają.

15 tysięcy starczy na kropeczke z 2000 roku, może z 2001.

Grzyws napisał:

Jak już napisałem w mojej rodzinie jeżdżą razem trzy punta II. Wszystkie są modelami z przed liftingu i w rzadnym jeszcze nie popsuła się centralka, więc chyba nie musisz się bać

ipIV

Post #20436 Wysłany: 20 Kwi 2007 21:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzyws napisał:

I pękały obudowy alternatorów Mr. Yellow Ale mi centralka nie padła Smile

Przyjaciel

Post #20437 Wysłany: 20 Kwi 2007 21:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z tą centralką to nie musi być reguła. Po prostu ojciec rozmawiał z jednym mechanikiem który mu to mówił.

Punto z potężnym 1.2 V8
ipIV

Post #20445 Wysłany: 20 Kwi 2007 21:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Poza tym warto sprawdzić czy wszystkie "przeguby" mechanizmu wycieraczek się nie rozpinają - poruszać nimi Wink

Ogólnie jeszcze warto przeczytać te tematy:

http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=483
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=1050
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=794
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=1108
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=451

Wink

Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 653
Tematy: 23

Post #20446 Wysłany: 20 Kwi 2007 21:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

co do gazu ja mam zwykłą instalacje i jest super bez zadnych problemów ale zakładaną w ASO Lawato chyba czy jakoś tak

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
AnDrEv
Sympatyk kropek

Imię: Andrzej
Dni na forum: 630
Tematy: 2

Post #20516 Wysłany: 21 Kwi 2007 13:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

He można dostać mieszanych odczuć ale Coś ciężko dorwać nie bitego punciaka do 50tys km przebiegu i to z LPG każdy na allegro i innych portalach ma prawie 90-120 tys przebiegu może znacie jakieś jeszcze portale prócz allegro motto i gratki gdzie można popodziwiać auta:)

Fakt ze do zakupu aż 1-2 tyg + oczekiwanie na jakiś ładny okaz bo nie chce byle czego brać może uda sie coś do 80tys km trafićSmile no i musi mice 2/3 drzwi + (ten budzik z tymi funkcjami lepszymi wyczytałem z linków które podaliście)

Teraz proszę o linki do serwisów sprzedaży aut

A co do LPG to muszę mieć to bo auto ma służyć do dojeżdżania do pracy nie duzo nie mało 150km dziennie co daje około 3 tys na miesiąc + miasto itp
I pytanko czy do punta montuje sie Wielopunktowy wtrysk czy sekwencyjny ?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grzyws
Przyjaciel

Post #20598 Wysłany: 21 Kwi 2007 19:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Poszukaj w ogłoszeniach w gazetach. Tam bardzo często ogłoszenia dają starsi ludzie którzy nie mają internetu. Po nich auta są naprawdę w dobrym stanie.

Punto z potężnym 1.2 V8
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 653
Tematy: 23

Post #20655 Wysłany: 21 Kwi 2007 22:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gaz jaki chcesz jeden i drugi moze byc, tylko dobrze założony

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
RzLukas
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 666
Tematy: 16

Post #20839 Wysłany: 22 Kwi 2007 20:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja bym Ci doradził zorietuj sie najpierw w swojej okolicy czy ktoś nie sprzedaje Punciaka. Ja dzieki znajomemu zo około 16 tys kupiłem Punto II z roku 2002 z instalacją gazową sekwencyjną przejechane miał zaledwie ok 56 tys km . Samochód mogę powiedzieć że bardzo zadbany. Pozdro
A tutaj daję link jak wygląda
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=907

http://fiatpunto.com.pl/topic907.html
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Emer
Puntomaniak

Dni na forum: 645
Tematy: 6

Post #20881 Wysłany: 23 Kwi 2007 11:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

niedawno byłem w podobnym położeniu i udało mi się zakupić ponto II 2002 z przebiegiem 90 tys, 5d silnik 8V, fakt, że bez bajerów el.szyb, wspomagania i komputera.
za cenę 15 tyś myślę, że można poprzebierać w rocznikach 2000-01 tak to już napisali koledzy, co do przebiegów to trzeba się liczyć z 90-120 tyś, czas trafiają się okazje, ale rzadko. nie ma się co czarwoć, autko musi mieć swój przebig, mniejsze są podejrzane. zreszta oglądałem punciaka z 2002 roku który miał przebieg 107 tys, ale faktycznie wewnątrz wyglądał na 207 tyś, miał tak poprzecieraną tapicerkę, pedały, kierownicę.
co do poszukiwań, to przede wszytskim polecam gratka.pl są bardziej rozsądne ceny i więcej ofert niż na otomoto (przynajmniej w moim regionie), jest jeszcze np www.auto.pl , ale generalnie oferty się powtarzją.
co do gazu, to chyba też bym sobie odpuścił, autko o tak małej pojemności, nie pali za dużo, a jak jeszcze dowalą akcyzę to może Ci się nie zwrócić.

cycek21
Sympatyk kropek

Dni na forum: 635
Tematy: 1

Post #20999 Wysłany: 24 Kwi 2007 07:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

podobnie jak kolega ja również niedawno miałem do dyspozycji 15 tyś na autko,,, początkowo odbiło mi na punkcie rovera 214 ... ale jak przez przypadek natrafiłem na mojego punciaka 1,9 JTD to brałem bez zastanowienia,,, 2001, 140 tyś km,,, i jeszcze oryginalne amortyzatory,/po wymianie sprzęgła i rozrządu + pompa wody- ks serwisowa/ ,, technicznie świetnie utrzymany,, wizualnie MASAKRA poobcierany na każdym błotniku, );z tego też faktu kupiłem go za 10500 zł,, + opłaty bo auto sprowadzone z francji,, generalnie całość,, z nowymi oponami, olejami, rejestracja etc.. kosztowała mnie 14500.. / PALI MAŁO,,, ZA 30 zł w trasie robisz spokojnie 200 km,,, w mieście ok 6 litrów wciąga,,, TO CHYBA PODOBNIE JAK NA GAZIE , osiągi bardzo przyzwoite - wszystkie 1,4- 1,6 trzaskam w trasie aż sie dziwią -a to z racji dobrego przyśpieszenia na trójce i czwórce,,).. polecam więć JTD
TO CO GO DRĘCZY TO WYCIEKI OLEJU Z USZCZELEK W SILNIKU I MISCE OLEJOWEJ,,, reszta OK,, przejechałem nim już 14 tyś,,,

Puntomaniak

Dni na forum: 645
Tematy: 6

Post #21043 Wysłany: 24 Kwi 2007 12:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cycek21 napisał:
podobnie jak kolega ja również niedawno miałem do dyspozycji 15 tyś na autko,,, początkowo odbiło mi na punkcie rovera 214 ...

też przez chwilę nad nad nim myślałem, bardzo ładne autko i miałem nawet ofertę, ale w końcu trochę przeraziłem się cen części
cycek21 napisał:
polecam więć JTD

ale w Polsce raczej JTD za tą cenę trudno będzie kupić, chyba że na podobnych warunkach jak Ty.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat