Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Skrzypiące zawieszenie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
brzuzka
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 642
Tematy: 5

Post #17550 Wysłany: 06 Kwi 2007 13:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam,
Często przejeżdżając przez progi zwalniające prędkość, przednie zawieszenie w moim Punciaku II niefajnie skrzypi. Czy to już czas na wymianę niektórych elementów zawieszenia Smile ? Autko ma 7 latek i 65 000 przebiegu. W zawieszeniu nic dotąd nie było wymieniane. Dziwi mnie, że nie zawsze jest taki efekt.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam,
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #17562 Wysłany: 06 Kwi 2007 14:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam czasami takie skrzypienie ale po diagnostyce wyszło, że jest wszystko ok z zawieszeniem, ale to chyba coś od środka... Hmm...

Przyjaciel

Imię: Sebastian
Dni na forum: 929

Post #17635 Wysłany: 06 Kwi 2007 20:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tylko fachowa diagnostyka może stwierdzić czy coś jest nie tak. Samo skrzypienie nie musi oznaczać konieczności wymiany elemetów zawieszenia - ale nie jest to wykluczone Ekhm...

Puntoświr

Dni na forum: 667
Tematy: 8

Post #17655 Wysłany: 06 Kwi 2007 23:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Skrzypienie zawieszenia to stały mankament Punciaków Smile To, co skrzypi, to nie przód, a tył Smile A konkretnie tzw. "gumy" na resorach z tyłu, są na dole i na górze resoru Very Happy Znajomi z ASO dali mojemu tacie w tamtym roku specjalny smar i powiedzieli, że i tak za jakiś czas bedzie skrzypiało i fakt, skrzypiało juz po 2 miesiacach, jak samr sie wytarł i dostała sie tam woda Laughing Co do przodu, to jeszcze nie słyszałem, żeby u kogoś skrzypiało - skrzypi Ci pewnie głośno z tyłu i tylko wydaje Ci sie że to przód Embarassed Pozdrówko

ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #17657 Wysłany: 06 Kwi 2007 23:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
konkretnie tzw. "gumy" na resorach z tył

chodzi o końcówki amortyzatorów czy sprężyn? Smile

Puntoświr

Post #17658 Wysłany: 07 Kwi 2007 00:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chodzi o końcówki sprężyn, tzw. "gumy" - jak napisłem Laughing

Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Dni na forum: 929

Post #17692 Wysłany: 07 Kwi 2007 15:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kolega mówi o przodzie, a nie o tyle Wink Oczywiście może być takie odczucie , że to tył. A z tyłu bardzo częstonie skrzypią nie gumy od amorków tylko gumowe mocowania linek ręcznego. Byłem z tym dwa razy w aso jeszcze na gwarancji i siknięcie WD-40 lub czymś smarującym w spraju daje efekt Smile

Chodzi o ten element:

Image

Sympatyk kropek

Dni na forum: 642

Post #17718 Wysłany: 07 Kwi 2007 18:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wydaje mi się abym mylił skrzypienie tylne z przednim. Zwłaszcza, że zazwyczaj odgłosy te dochodzą po przejechaniu przednimi kołami przez progi zwalniające prędkość. Po świętach zawitam u mechanika, to się okaże. Generalnie to po 7 latach nie ma się co dziwić, że niektóre elementy się zużywają, ale dziwne jest to, że raz skrzypi,a innym razem nie. Mam taką teorię, że uzależnione jest to od warunków pogodowych, ale i tu wyraźnej reguły nie zaobserwowałem.
Dzięki za rady, pozdrawiam!
meti
Puntoświr

Post #17750 Wysłany: 07 Kwi 2007 21:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

brzuzka napisał:
Autko ma 7 latek i 65 000 przebiegu

Jak bedziesz miał 2 razy tyle przebiegu, to pomyśl o wymianie czego w zawieszeniu Very Happy Po takim przebiegu, to wszystki jest dopiero dotarte dobrze Wink Jedynie końcówki drążków co 20 000 km i tyle Wink Chyba, że Punciakiem ktoś po wiochach jakiś jezdził i po wertepach miał ze 140 km/h Laughing A to co rypi, to mechanik Ci przesmaruje i git Smile Jak oprócz rypienia nie zaopserwowałeś nic groznego (tzn. jak amortyzacja i sztywność auta na zakrętach jest dobra) to nie masz sie czym martwić Wink

wchpikus
Sympatyk kropek

Dni na forum: 623
Tematy: 3

Post #21463 Wysłany: 27 Kwi 2007 06:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!
U mnie tez skrzypi, ale tylko z rana, po postoju.
Mechanik wcisnal roztwor benzyny ze smarem w miejsce laczenia gdzies w zawieszeniu z przodu (nie wiem dokladnie gdzie) i troche przestalo.
To trzeszczenie to efekt tarcia metal o metal, wachacz, czy cus...
Mnie to troche denerwuje, ale nie mam ochoty rozbierac zawiechy tylko dlatego, ze skrzypi:)
Po sciezce diagnostycznej wszystko ok, nie ma luzow, wiec sie tym nie przejmuje za bardzo.
Pozdrawiam

droopi
Sympatyk kropek

Imię: Jacek
Dni na forum: 612
Tematy: 0

Post #22400 Wysłany: 06 Maj 2007 10:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Te skrzypienie dochodzi od gum które mocują stabilizator do wachacza po wymianie ich (koszt za 2 szt 30 zł) skrzypienie znikło swiadczy to o ich zuzyciu (czas parcy około 30 minut). Pozdrawiam

krs
Sympatyk kropek

Dni na forum: 703
Tematy: 7

Post #25875 Wysłany: 28 Maj 2007 07:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

byla straszna ulewa... dojechalem do domu - nie wjechlem w dziure itp, a dzisiaj zauwazylem skrzypienie tylnego zawieszenia po stronie kierowcy. nie skrzypi mocno - glownie przy wolnych predkosciach no i na nierownosciach, ale mnie to denerwuje, uda sie to obejsc bez mechanika?
Pitersen
Puntoświr

Imię: Piotruś
Dni na forum: 930
Tematy: 13

Post #25901 Wysłany: 28 Maj 2007 12:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pewnie dostał sie piasek i troche syfu, jeszcze przez wode troche przyedzewialo skrzypi Wink pojezdzisz troche to przestanie Wink

cin711
Sympatyk kropek

Imię: Marcin
Dni na forum: 619
Tematy: 11

Post #25925 Wysłany: 28 Maj 2007 16:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Standardowy problem punto II. Skrzypią gumy pod sprężynami z tyłu.

Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 653
Tematy: 23

Post #25940 Wysłany: 28 Maj 2007 18:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a ja właśnie zmieniłęm z tyłu amorki i odboje w sprężynach, wszystko łądnie skręciłęm i dopiero teraz zaczeło mi skrzypieć a wcześniej nic nie skrzypiało, napewno lewy tył Crying or Very sad dziwne że akutarat po wumianie amorków

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat