Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Drżenie kierownicy przy hamowaniu - pomóżcie! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
qwert
Forumowicz

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 907
Tematy: 1

Post #508 Wysłany: 16 Lip 2006 07:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam Punto 1.1. Od pewnego czasu przy każdym hamowaniu trzęsie się kierownica. Co się dzieje Question
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 930
Tematy: 52

Post #509 Wysłany: 16 Lip 2006 08:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przyczyny:
- zły stan klocków i tarcz hamulcowych - zbyt zurzyte lub uszkodzone
- niewywazone koła statycznie i dynamicznie
-nadmierne luzy w zawieszeniu

Ale ja stawiam na tarcze i klocki Smile sprawdź ich stan bo mysle ze to jest to a jesl inie to bedziemy dalej szukac Smile

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Tematy: 13

Post #510 Wysłany: 16 Lip 2006 10:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W moim poprzednim autku, takie objawy mogły też świadczyć o luzach na krzyżaku (i to rozwiązało problem)

Jednak najczęściej takie objawy świadczą o zwichrowanych tarczach lub źle wywarzonych kołach, nie zestrojone zawieszenie lub może gdzieś skrzywiłeś felge o krawężnik?

Jak hamujesz to kierownica też Ci ucieka? (tzn. ściąga Ci autko na którąś strone)
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pitersen
Puntoświr

Imię: Piotruś
Tematy: 13

Post #515 Wysłany: 16 Lip 2006 12:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zwichrowane tarcze, do wymiany razem z klockami

tomszafa
Sympatyk kropek

Dni na forum: 735

Post #2449 Wysłany: 04 Sty 2007 18:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

qwert napisał:
Mam Punto 1.1. Od pewnego czasu przy każdym hamowaniu trzęsie się kierownica. Co się dzieje Question

Winne sa zapewne jak koledzy wyzej zauwazyli tarcze, pewnie sa krzywe Sad

Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 669
Tematy: 17

Post #12566 Wysłany: 11 Mar 2007 01:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nom niestety tarcze do wymiany to jest problem ktory powoduje ta sytuacje jak wiadomo w czasie uzytkowania tarcze zuzywaja sie staja sie ciensze a do tego temperatura i+ woda powoduje ze tarcze traca swoja prostolinijnosc glownie wlasnie przez kontakt goracej tarczy z woda ale rowniez grubosc tez ma znaczenie oraz jak sie tarcza zuzywala gdyz jak ktos nie jezdzi zbyt czesto to osadza s ie rdza ktora takze moze to powodowac i wtedy tarcza wcale nie musi byc stara.....

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PATRYKOS
Sympatyk kropek

Dni na forum: 639

Post #18144 Wysłany: 10 Kwi 2007 13:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

siemaneczko ja mam podobny problem z drzeniem kierownicy przy hamowaniu nadmienie tylko ze tarcze klocki opony-nowe felgi po prostowniu przy zmianie opon
kgorka
Puntoświr

Dni na forum: 684
Tematy: 12

Post #18155 Wysłany: 10 Kwi 2007 14:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak jak koledzy mowia tyle ze ja bym sie dokladnie przyjzal sprzegłu tzn jesli hamujesz na jakims biegu. Ja tak mialem i wina była tarcza sprzegla.
BobMF
Puntoświr

Dni na forum: 647
Tematy: 14

Post #27921 Wysłany: 23 Cze 2007 15:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja mam podobny efekt drżenia przy hamowaniu ale tylko przy wyższych prędkościach, dodam iż mam nówki tarcze i kloce [układ odpowietrzony]
najprawdopodobniej w moim przypadku jest to tylna tuleja przedniego wahacza, lewa
przy okazji ostrego hamowania lewe kółko traci prędzej przyczepność,
w tym tygodniu zjadę na warsztat, jak to nie będzie to, to napiszę

[ Dodano: 23 Cze 2007 16:22 ]
heh, dalej drży przy hamowaniu, inne gumki też wymienię
może coś nie tak z tarczą...

...drżenie występuje również przy hamowaniu bez pomocy silnika

mrider
Puntoświr

Dni na forum: 602
Tematy: 15

Post #29381 Wysłany: 23 Cze 2007 16:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie winą za drgania przy hamowaniu z wyższych prędkości były amortyzatory.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
BobMF
Puntoświr

Post #29392 Wysłany: 23 Cze 2007 17:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

amorki mam sprawne, byłem je sprawdzać i stan bardzo dobry

mrider
Puntoświr

Dni na forum: 602
Tematy: 15

Post #29462 Wysłany: 24 Cze 2007 10:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

BobMF tuleje wymieniłeś wszystkie czy tylko tylną? Zobacz również stan połączenia stabilizatorów. Jeśli w aucie wszystko masz proste, na nowych tulejach, wyważone wszystkie koła to nie ma prawa drgać. Luzy w tylnym zawieszeniu również wpływają na trakcję auta, zwłaszcza przy hamowaniu.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
BobMF
Puntoświr

Post #29466 Wysłany: 24 Cze 2007 11:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tuleje tyłu są sprawne, z przodu są już sprawne, ale właśnie gumy stabilizatora prosza się o wymianę [wizualnie, chociaż nie mają luzów]

Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 617
Tematy: 36

Post #34283 Wysłany: 20 Lip 2007 15:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

JA stawiam, na Wine Felg lub Opon, ale najbardziej i jestem pewny że to to , to masz ZWichriowane Tarcze Hamulcowe..Koszt jedne ok 30zł za dwie 60zł max Smile

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Darek Fujak
Sympatyk kropek

Dni na forum: 619
Tematy: 5

Post #34384 Wysłany: 21 Lip 2007 14:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam taki sam problem a tarcze i klocki mam nowe.Po lekturze powyższych rad pojade sprawdzić amory i wszystkie gumy.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat