Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Awaria - wycieraczka przednia Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
ipIV

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #18248 Wysłany: 10 Kwi 2007 22:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Pytanie brzmi jak zdemontować plastik z podszybia i wyciągnąć wycieraczki, żeby przy okazji nie narobić większych szkód?

Normalnie Mr. Yellow Co to za problem? Razz Wink

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
misieq79
Puntoświr

Dni na forum: 668
Tematy: 14

Post #18250 Wysłany: 10 Kwi 2007 22:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wiem po co demontowac plastik... ale ok - otwiera się maskę i wykręca wkręty krzyżakiem

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ipIV

Post #18256 Wysłany: 10 Kwi 2007 22:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

misieq79 napisał:
Nie wiem po co demontowac plastik... ale ok - otwiera się maskę i wykręca wkręty krzyżakiem

Jak chcesz to porządnie zrobić, to trzeba wymontować cały mechanizm Wink Bo te zatrzaski będą wypadać Wink

Puntoświr

Dni na forum: 706
Tematy: 26

Post #19059 Wysłany: 14 Kwi 2007 10:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W Punciaku II znajomych pojawił sie pewien problem. Nie pojawia się często, ale jeżeli już to jest dość wkurzający. Chodzi generalnie o wycieraczki, o ich pracę. Z pozycji spoczynkowej w kierunku słupka idą normalnie, ale już powrót jest szarpany, i słychać coś jakby trzeszczenie (chyba jakiś bardzo szybko przełączający się mikrowyłącznik). Dzwięk podobny do tego jakby było jakieś iskrzenie, ale wiem że to jakiś mikrostyk przełącza się w ogromnym tempie. Oczywiście szyba jest wycierana do niczego...

Zjawisko występuje jedynie przy powolnej pracy wycieraczek, np. na pierwszej prędkości, jeżeli np. przytrzyma się dźwignię sterowania wycieraczek w górnej pozycji (pracują wtedy szybko) to problem się nie pojawia - tylko w przypadku "powolnego" powrotu z pozycji przy słupku do spoczynkowej. Dotyczy raczej całego mechanizmu, bo obydwie wycieraczki wtedy szarpią.

Miał to ktoś? Wie o co chodzi? No i wiela kosztuje zrobienie tego bo znoszą to już od paru lat, i chyba mają powoli tego dość. Very Happy
dymny
Puntomaniak

Dni na forum: 637
Tematy: 1

Post #19070 Wysłany: 14 Kwi 2007 11:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ka-8 napisał:
t;]Miał to ktoś? Wie o co chodzi? No i wiela kosztuje

Miał, ja mialem Very Happy
Koszt to jakies 2 godziny pracy jesli masz narzedzia.
A wyglada to tak:

- sciagasz ramiona wycieraczek, nakretka 13 pod zaslepkami
- odrecasz i wyjmujesz ten plastik ktory znajduje sie miedzy szyba a klapa maski, trzeba se z tym troche pomeczyc
- masz dostep do mechanizmu, odkrecasz go ( 2 sruby), odpinasz wtyczke- masz mechnizm w rece

- no i teraz trzeba wszystkie ciegna wyciagnac przesmarowac smarem- na foto kolor czerwony
- odkrecasz pokrywe- kolor zielony( uwaga srubki na gwiazdke szescioramienna) - smarujesz tam dobrze jakims rzadkim smarem- ja wlalem tam jeszcz troszke gestego oleju
Image
- skrecasz i cieszysz spokojna praca na 1 biegu

kapsik
Sympatyk kropek

Dni na forum: 669
Tematy: 2

Post #19228 Wysłany: 15 Kwi 2007 10:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam taki sam problem w mojej KrOpCe tylko ze jeszcze wycieraczki zatrzymuja mi sie na pierwszym biegu jakies 10 cm od maski a na szybkim biegu uderzaja w ten plaskik Ekhm... Pozdro
marcin r.
Puntomaniak

Imię: Marcin
Dni na forum: 519
Tematy: 9

Post #37985 Wysłany: 09 Sie 2007 20:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czy do takiego smarowania można użyć WD-40, czy musi być to smar np. cos jak towot?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ipIV

Post #38005 Wysłany: 09 Sie 2007 21:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wd raczej nie. coś żeby sie tam trzymało... np smar łożyskowy.

Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 547
Tematy: 5

Post #38163 Wysłany: 10 Sie 2007 14:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Do takiego smarowania polecam smar silikonowy techniczny w areozolu, kupilem coś takiego u zachodnich sąsiadów. Jest to smar podobny jak ten , którego używało się np. w magnetofonach lub video gdzie były smarowane części mechaniczne (taki biały podobny do kremu nivea)

Puntoświr

Dni na forum: 470
Tematy: 24

Post #54475 Wysłany: 15 Paź 2007 18:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A ja mam takie pytanie, czy da się jakoś naprawić ten mechanizm, gdy tak jak mnie jużsie wyrobił i straszne luzy na nim są?? a szególnie na tym środkowym mocowaniu. Da się to jakoś zregenerować czy trzeba nowy zakupić co mi sie za bardzo nie uśmiecha Sad

PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D ARANCIO CALIPSO VR.
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 645
Tematy: 7

Post #54477 Wysłany: 15 Paź 2007 19:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Da się. Sam osobiście tego nie robiłem, ale gostek w warsztacie za chyba 50 zł po prostu zaspawał mechanizm - teraz nie ma mowy aby jakiekolwiek ramię spadło i chyba tylko awaria silnika będzie oznaczała koniec mechanizmu Cool

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
niedziu
Puntoświr

Post #54480 Wysłany: 15 Paź 2007 19:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam rozumieć ze mechanik zaspawał mechanizm a potem podtoczył jego elementy??

mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 645

Post #54482 Wysłany: 15 Paź 2007 19:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No właśnie z tego co mi się wydaje, to nie podtaczał żadnych tulejek, po prostu zaspawał, żeby ramiona nie spadały, bo niestety ramię od strony kierowcy co chwilę spadało / zsuwało się Rolling Eyes

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
niedziu
Puntoświr

Post #54486 Wysłany: 15 Paź 2007 19:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a da sie to potem wszystko wymontowac jak sie to w całość pospawa, . bo poddam ten pomysł mojemu mechanikowi? Jutro to spróbuje rozmontować, jeżeli nie uda mi sie tego naprawić to mój mechanik postara się to zregenerować

marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 528

Post #57653 Wysłany: 24 Paź 2007 23:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam Cool ja mam w moim kropku bardzo dziwny problem,bo bardzo glosno chodzi silnik...jest to dosyc denerwujace Confused jezdze tak z tym od roku i dalej dziala,wiec bardzo malo prawdopodobne,ze pada czy cos w tym stylu...ktos wie czemu tak sie dzieje Question przesmarowalem caly mechanizm i nawet sinlniczek w srodku wyczyscilem i dalej to samo Rolling Eyes

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat