Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

awaria wspomagania kierownicy Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
saxophonic
Forumowicz

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 574
Tematy: 1

Post #28342 Wysłany: 14 Cze 2007 10:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam mam Punto II ELX 200r. i od marca problemy ze wspomaganiem kierownicy.
Raz działa , raz nie .
W ASO komputer wykazał mi awarie śilnika i jakiś błąd w centralce wspomagania.Zalecili wymianę silnike , do dzis nie mogą go zamówić, bo podobni nie-ma!
Słyszałem że podobno może to mi8eć związek z jakimiś stykami w czujniku wspomagania.
Jak może być uszkodzony silnik skoro raz działa , a raz nie.
Czy ktoś z Państwa miał podobne problemy?
Gdzie w Łodzi lub okolicach mogę naprawić poza ASO taką usterkę .
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 609
Tematy: 35

Post #28349 Wysłany: 14 Cze 2007 11:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kolego widze że jesteś nowy, ale opcja szukaj nie gryzie, przeszukaj najpirw forum a nie powielaj tematów

problemy takie jak twoje
http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=654

http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=732

http://fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=1701

gacol;]
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 676
Tematy: 24

Post #28356 Wysłany: 14 Cze 2007 12:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

http://www.fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=1114&highlight=

Nissan Micra k12 Czarne 5d 1.5 DCi 90km 2003r
Opel Corsa D Czerwone 5d 1.2 16v 80km 2007r
Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
EDi
Moderator

Post #28357 Wysłany: 14 Cze 2007 12:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gacol;] napisał:
http://www.fiatpunto.com.pl/viewtopic.php?t=1114&highlight=

jakoś ten temat przeoczyłem Wink Wink Wink

Adek4100
Puntoświr

Imię: Adrian
Dni na forum: 585
Tematy: 45

Post #28568 Wysłany: 15 Cze 2007 20:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Za szybko odpalasz, ja tak mam ale najpierw włącze zapłon odczekam 5 sekunfd i jak odpale juz działa!

Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 504

Post #40718 Wysłany: 22 Sie 2007 22:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam serdecznie

To mój pierwszy post na tym forum. Kilka razy odwiedzałem Was w poszukiwaniu różnych informacji na temat Punto II. Ostatnio spotkał mnie problem ze wspomaganiem kierownicy, podobny jak te spotykane także w tym wątku, a także w innych miejscach w sieci.
W zeszłym roku, w czasie kilku wyjątkowo upalnych dni nie działało mi wspomaganie kierownicy, świeciła się odpowiedzialna za sygnalizowanie błędu kontrolka. W tym roku problem wrócił, z dużo większym natężeniem. Praktycznie od około miesiąca wspomaganie przestało już w ogóle działać, nie zależnie od temperatury. W tym momencie zacząłem grzebać w sieci, aby zdiagnozować problem. Po jakimś czasie udało mi się znaleźć gdzieś informację, że mógł się uszkodzić lut na płytce w silniku wspomagania lub zetrzeć styki w którymś z dwóch przekaźników. Dokładnie wczoraj postanowiłem sam naprawić wspomaganie w swoim samochodzie, aby przekonać się, czy będzie potrzebna kosztowna naprawa, czy rzeczywiście problem będę mógł rozwiązać sam.
Na wstępie już teraz powiem, że naprawda zakończyła się sukcesem. Mam nadzieję, że opisane niżej czynności i przebieg naprawy może być cenną informacją dla niejednego posiadacza Fiata Punto II z takim samym problemem, zaczym uda się do serwisu.
Cała naprawa zajęła mi blisko 3 godziny, ale nie wykluczam, że ktoś doświadczony w takich bojach zrobi wszystko i w dwie godziny. Do naprawy będą potrzebne między innymi: imbus 3, nasadowe rozmiary 9 i 10, śrubokręt typu gwiazdka 8, lutownica i cierpliwość Wink
Przede wszystkim musimy wymontować silnik wspomagania: zdjemujemy osłonę wewnętrznych bezpieczników po lewej stronie kierownicy, a także osłonę z tworzywa zasłaniającą przewody i dostęp do stacyjki pod kierownicą (4 wkręty imbusowe.). Pod tą osłoną jest jeszcze do zdemontowania blaszka zamontowana na dwóch lub trzech śrubach. Po jej zdemontowaniu mamy już dostęp do gniazd, z których możemy odpiąć przewody biegnące do silnika wspomagania, jedna wiązka to przewody zasilające, pozostała to dane sterujące do komputera. Obie te wiązki widoczne też są razem z kostakami na zdjęciu nr 4. Teraz zabieramy się do odkręcenia samego silnika, którego przetrzymują trzy sróby, z którymi można sobie dać radę za pomocą nasadowego 9mm, z tym, że jedna z trzech jest trudno dostępna (za silniczkiem) i w tym momencie przydają się jakieś "przedłóżki" i trochę cierpliwości. Po wymontowaniu silnika zabieramy go do miejsca, gdzie możemy spokojnie użyć lutownicy. Na początku delikatnie odklejamy gumę uszczelniającą, którą już po naprawie widać także na zdjęciu nr 4. Sama płytka przymocowana jest czterema śrubkami typu gwiazdka - rozmiar 8, aby jednak ją wyjąć musimy jeszcze odlutować przewody zaznaczone pomarańczową elipsą na zdjęciu nr 1. Po wyjęciu płytki nie musiałem długo szukać winowajcy... zdjęcie nr 2. Jeden ze styków przekaźnika stracił kompletnie "kontakt" ze ścieżką. Przy okazji poprawiłem cyną z domieszką kalafonii, wszystkie luty przy przekaźnikach - zdjęcie nr 3. Uwaga, jak widać na zdjęciu na płytce znajdują się także delikatniejsze elementy półprzewodnikowe, wrażliwe na bardzo wysokie temperatury, łatwo je spalić lutownicą tranzystorową, także tamtych lutów lepiej może nie poprawiać... o ile oczywiście właśnie tam nie pojawił się np. zimny lut powodujący niedziałanie wspomagania.

Zdjęcie nr 1
Image
Zdjęcie nr 2
Image
Zdjęcie nr 3
Image
Zdjęcie nr 4
Image

Po tej operacji z powrotem wszystko składamy, "zlutowujemy" i skręcamy. Po powrocie do samochodu najwięcej czasu pewnie znowu stracimy przy dokręcaniu silnika w swoje miejsce. Zaczym przykręcimy zasłony z tworzywa możemy sprawdzić czy naprawa się udała. Jeśli nie, jest jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia: przekaźniki. Na zdjęciu nr 1 widać wyraźnie producenta i model. W silniku użyte są dwa takie same przekaźniki, nie wiem jak jest z ich dostępnością w sklepach elektronicznych, ale jakiś czas temu widziałem na ebayu za 3 czy 4 Euro od sztuki, w opisie aukcji było nawet podane, że są to przekaźniki do silnika wspomaganie w Puncie. Zawsze to mniejsza inwestycja niż kilkaset złotych w serwisie...
Na koniec pozostaje mi życzyć bezawaryjnej pracy naszych samochodów,a w razie problemu jak opisany na początku, bezproblemowej naprawy we własnych zakresie za 0zł Wink

Pozdrawiam
Luc

PS. Wykorzystane zdjęcia są mojego autorstwa, wykorzystanie ich do celów komercyjnych tylko i wyłącznie na podstawie mojej pisemnej zgody.

Ostatnio zmieniony przez Luc_ST dnia 24 Sie 2007 00:08, w całości zmieniany 1 raz
HIPER
Puntomaniak

Imię: Daniel
Dni na forum: 516
Tematy: 6

Post #40736 Wysłany: 22 Sie 2007 22:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

O i flaszkę mu dać za to... napewno "Puntowcom" to posłuzy... i nikt z nas wariata w warsztacie nie będzie robił... Smile

Moderator

Post #40764 Wysłany: 23 Sie 2007 07:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pozwoliłem sobie lekko zmienic forme graficzną twojego tekstu nie zmieniając zawartości merytorycznej i zrobic z niego manuala, którego umieściłem tutaj http://fiatpunto.com.pl/post40763.html#40763

mam nadzieje że nie masz nic przeciwko, jeżeli tak to prosze o pw to poprawimy, uzupełnimy, usuniemy manuala

pozdrawiam
EDi

Luc_ST
Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 504

Post #41005 Wysłany: 24 Sie 2007 00:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

EDi napisał:
mam nadzieje że nie masz nic przeciwko, jeżeli tak to prosze o pw to poprawimy, uzupełnimy, usuniemy manuala

Oczywiście, nie mam nic przeciwko, najwyżej proszę o usunięcie zauważonych błędów ortograficznych, szczególnie w ostatnim akapicie proszę poprawić na "z powrotem" i "zlutowujemy Wink

Pozdrawiam
Luc
kefas85
Sympatyk kropek

Imię: Piotrek
Dni na forum: 507
Tematy: 8

Post #42030 Wysłany: 29 Sie 2007 19:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hmm
Mam pytanie to znaczy że gołe Punto II nie ma wspomagania to dziwne bo ja mam kropka niby bez wspomagania a kreci mi sie kierwonica tak jakbym to wspomaganie, co prawda w miejscu kreci sie dosyć cieżko ale jak tylko rusze samochodem to juz kierwonica chodzi lekko. Moze mi to ktos wytlumaczyć ??? SmileSmileSmile Pozdo:)
HIPER
Puntomaniak

Imię: Daniel
Dni na forum: 516
Tematy: 6

Post #42128 Wysłany: 30 Sie 2007 09:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wspomaganie działą także na miejscu. Jego działąnie słychać jako gwizd silniczka. A podczas ruchu samochodu nie matarcia statycznego i kierownica chodzi dużo lżej.

[ Dodano: 30 Sie 2007 10:33 ]
jak dla mnie to trudna sprawa. Może zacznijmy tak:

1. Czy silnik od wspomagania wydaje jakies niepokojące dzwięki? Piszczy, szemrze, trajkocze?
2. Czy występuje to przy skrajnych położeniach czy na wyprostowanych kołach?
3. Czy objaw wystepuje na postoju czy podczas jazdy?
4. Czy podczas jazdy po nierównościach słychać stuki od ukladu kierowniczego?
5. Czy ostatnio było coś robione z układme kierowniczym lub czymś co może mieć z tym związek?

Ja bym zawężył poel poszukliwań do dwóch rzeczy - SILNIKA lub jego STEROWANIA.

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #42179 Wysłany: 30 Sie 2007 11:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kefas85
Ściągnij skrzynkę bezpieczników i jak masz To:
Image

Jak nie masz tego, to nie masz wspomagania. Każde wspomaganie w kropku II/IIfl/grande ma funkcję city.

Forumowicz

Imię: piotrek
Dni na forum: 372
Tematy: 0

Post #76684 Wysłany: 01 Sty 2008 21:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam kolegów z forum , jestem tutaj nowy ,ale bardzo wiele sie już od was nauczyłem .
moja żona ma punto 2 ze wspomaganiem i niedawno jej przesało działać,
przeglądłem kable ,bezpieczniki i nic nie znalazłem.
przypadkiem szukając na necie znalazłem ta forum i przeczytałem post kolegi Luc_ST i to napisał okazało sie w 100% trafne w moim przypadku .

Tak więc wielkie dzięki dla kolegi z forum ,a jeśli ja będę mógł pomóc w problemach innych kolegów to na pewno napisze .
Very Happy Very Happy Very Happy
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Silvan
Puntomaniak

Dni na forum: 599
Tematy: 4

Post #76737 Wysłany: 02 Sty 2008 09:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niestety wspomaganie w FL ma inną konstrukcję i niema przekaźników na silniku więc nie wiem co może powodować podobne objawy w MK2 FL ?

Forumowicz

Imię: Andrzej
Dni na forum: 330
Tematy: 0

Post #91154 Wysłany: 12 Lut 2008 19:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

WITAM! Jestem nowym posiadaczem kropki i od razu chciałem wyrazić wdzięczność LUC_ST. Kupiłem punciaka dla żony wbrew opinii wszystkich znajomych, którzy z pogardą wyrażali zdanie o tej marce. Ale dla mojej kobiety uroda tego autka była naj..! więc mamy. Rzeczywiście jest urokliwy, ma klimę, ABS, el. szyby, komp. pokładowy i wspomaganie. No właśnie i tu w drodze od sprzedawcy (auto przyjechało z Berlina) wspomaganie powiedziało basta. Mina mi zrzedła, że znajomi powiedzą : a nie mówiłem! Ale nie poddałem się, poszukałem w necie i znalazłem to forum i temat, który mnie interesował. Przeczytałem post LUC_ST i do dzieła. Właśnie wróciłem z garażu szczęśliwy jak dziecko, bo wszystko poszło jak z nut. Jota w jotę był to ten sam mankament -- zimne luty na płytce - aż 3!!!!! Poskładałem i działa jak masełko. Dziękuję kolego, mieszkasz za miedzą to zapraszam na dobre piwo.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat