Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Zarówki Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Kelon
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 533
Tematy: 0

Post #47040 Wysłany: 24 Wrz 2007 10:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Glupie pytanie ale... jestescie w stanie sami wymienic zarowke jezeli przepali sie Wam w lewym kolszu , tzn. tym po stronie kierowcy ? Ja niestety nie posiadam wystarczajacych umietjnosci zeby je wymienic.. Co innego z drugiej strony gdzie dostep do tylu klosza jest o wiele latwiejszy. Moze macie jakis patent na wymiane z tej strony?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Mxs
Puntoświr

Imię: Bartek
Dni na forum: 503
Tematy: 7

Post #47041 Wysłany: 24 Wrz 2007 10:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hehe dokladnie 4 dni temu wymienailem Smile nie jest to takie trudne jak by sie wydawalo ale musisz odkrecic reflektor sciagnac oslonke puszki z bezpiecznikami, jezeli nei masz dosc sily zeby palcami ociagnac tego metalowego drucika to delikatnie srobokretem tudziez kluczem mozesz sprobowac potem to juz bajka, odpinasz kabelki z tym od żarówki bylo mi dosc ciezko ale gora dol gora dol gora dol i odszedl (oslonka tego sie troszke ulamala ale nic nie szkodzi) potem odciagasz ten drucik metalowy ktory trzyma zarowke na miejscu wyciagasz wkladasz swoja nowa (bez dotykania samej zarowki za szkolo Exclamation Exclamation Exclamation ) podlaczasz kabelki zamykasz klosz, przykrecasz i wszystko cacy:D robilem to pierwszy raz i sobie poradzilem - zycze powodzenia i cierpliwosci Cool

[ Dodano: 24 Wrz 2007 11:45 ]
sokrates napisał:
Mam Punto II z 2003 z reflektorami po zmianie i wygląda mi na to że mam w reflektorze i żarówkę H7 drogowe oraz H1 - mijania

dlugie - h7
mijania - h1

to standard

Des
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 594
Tematy: 8

Post #47043 Wysłany: 24 Wrz 2007 10:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mxs bez urazy, ale żeś sie niepotrzebnie się namotałeś. Tą żarówkę wymienią sie bardzo prosto. Zdejmujesz drucik trzymający osłonkę, wyjmuyjesz osłonkę(trzeba troszkę siły, ale wychodzi ładnie) Jednym palcem zdejmujesz drucik trzymający gniazdo żarówki(nie trzeba żadnych kabli odłączaćod gniazda) wyjmujesz gniazdo, wymieniasz żaówkę i zkładasz wszystko z powrotem uważając, żeby osłona reflektora przylegała dokładnie( aby to zrobić nalezy docisnąć ją do końca odchylając ją maksymalnie jak się od strony silnika. I tyle. Mi wymiana za pierwszym razem ( i jedynym) poszła w 5 minut...

Mxs
Puntoświr

Post #47044 Wysłany: 24 Wrz 2007 10:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hehe no tak opisalem to tak samo jak ty tylko ze w wiekszych szczegolach:D a kabelki od zarowki trzeba odlaczyc bo inaczej nie wyciagniesz jej z reflektora Razz bo jest tam ten drucik ktory trzyma zarowke na miejscu ;]

Kelon
Sympatyk kropek

Post #47045 Wysłany: 24 Wrz 2007 10:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wlasnie chodzi o to ze , w kloszu po stronie kierowcy jest cholernie malo miejsca z tylu na wymiane i swobodne operowanie reka.. Postaram sie zrobic tak , jak pisal Mxs..
Z drugiej strony wymiana idzie bezproblemowo Smile
Mxs
Puntoświr

Post #47047 Wysłany: 24 Wrz 2007 11:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No ja malych dloni nie mam wiec mialem taki sam problem:D wzialem klucz 13 i dalem sobie jakos rade z odkreceniem i poluzowaniem reflektora. A jeszcze jedno przypatrz sie jak sa srubki przykrecone zeby potem w miare podobnie go przykrecic (nie chcieli bysmy zebys swiecil innym kierowcom po oczach:P)

Kelon
Sympatyk kropek

Post #47054 Wysłany: 24 Wrz 2007 11:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak tylko skoncze robote to zabieram sie za zarowke Wink najwyzej bede mial dokladnie oswietlone drzewa pod ktorymi przejezdzam Smile - o ile uda mi sie ja wymienic Very Happy
Mxs
Puntoświr

Post #47065 Wysłany: 24 Wrz 2007 11:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

HA a to jeszce jedno pytanie ktora zarowke wymieniasz?Very Happy bo ja wymieniaelm mijania a DES mogl mowic o innej Very Happy

Kelon
Sympatyk kropek

Post #47092 Wysłany: 24 Wrz 2007 12:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mijania Wink moze pozycyjne by sie udalo , zobaczymy juz za 2h Smile
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 645

Post #47177 Wysłany: 24 Wrz 2007 17:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z pozycjami nie ma żadnego problemu, ani po jednej ani po drugiej stronie auta. Jeśli chodzi o wymianę żarówki mijania po stronie kierowcy, to temat był już poruszany wielokrotnie, wystarczy poszukać. Żeby było mało - była nawet filmik umieszczony z operacji wymiany żarówki w (o ile dobrze pamiętam ) ok 1:20 min Wink

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
Des
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 594
Tematy: 8

Post #47240 Wysłany: 24 Wrz 2007 19:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pisałem o mijania, i ja nie odpinałem żadnego kabelka, ani nie odkręcałem reflektora. Osobiście nie rozumiem cemu ludzie mają taki problem z tą wymianą...

Beton
Puntoświr

Dni na forum: 547

Post #47253 Wysłany: 24 Wrz 2007 19:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hehe znany problem z kloszem i zarowka po stronie kierowcy Razz Ja zawsze odkrecam reflektor (to tylko 3 srubeczki) i lekko go wysuwam na zewnatrz i jest troche wygodniej. Swoja droga to ciekawie to skonstruowali, chyba tylko zeby wkurzyc ludzi albo sklonic ich do wymiany zarowki w ASO.

Kocham swoja kropke Very Happy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bieluu
Sympatyk kropek

Dni na forum: 492
Tematy: 1

Post #47359 Wysłany: 24 Wrz 2007 21:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no ja sie uporalem z tym wykrecajac cala puszke bezpiecznikow i zajelo to razem okolo 5min..
ale jesli pojdzie mi np na trasie to juz gorzej Razz

Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 653
Tematy: 23

Post #47387 Wysłany: 24 Wrz 2007 22:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ludzie - wszystko się robi bez odkręcania czego kolwiek Exclamation wystarczą zwinne palce, odchyla sie pokrywe i reszta to tylko 2 paluszki, wymieniałem tak już ze 3 razy i jest OK, zreszta opisywałem już wcześniej w innym temacie

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 645

Post #47391 Wysłany: 24 Wrz 2007 22:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hubi, nie ty jeden opisywałeś, ipIV nawet filmik umieszczał Wink

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat