Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Przeglądy/wymiany - co ile km? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
DeeL
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 550
Tematy: 8

Post #37718 Wysłany: 08 Sie 2007 18:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Muszę wymienić gumowe nakładki na pedały, ponieważ mam już wytarte. Czy ktoś z Was orientuje się ile kosztują takie nakładki i czy jest jakiś problem z wymianą?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
HIPER
Puntomaniak

Imię: Daniel
Dni na forum: 516
Tematy: 6

Post #40743 Wysłany: 22 Sie 2007 23:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pasek + rolka - najlepiej co 90 - 100 tyś km, rożnie z tymi rolkami bywa a poco ma przetrzeć pasek:)

Olej co 15 tyś - ja brykam na Castrol Magnatec 10W-40 i narazie jest OK, choć te jeździłem na seleni. Wydaje mi sie że Castrol jest rzadszy.

Skrzynia? Oj musze tam zajrzeć - powiem jak coś podziałam.

Płyn hamulcowy - co 3 lata.. ja raz wymieniłem już bo miałem wrażenie że ma już dużo wody (jest higroskopijny) i może mi zrobić ZONK-a w zimie na minus 25 stopni.

Klima - co rok - standart, 10 % czynnika ucieka przy użytkowaniu co jest normą.

świece co 15 - 20 tyś km - latam na benzynie .. nie mam gazu.

Chlodnica -ja mam DYNAGEL-a od 2 lat i nic tam nie planuje.

Filrt powietrza - tak jak świece i olej - wolę częściej

Paliwo - wiadomo NI MA... uważać co sie leje Smile

Filtr od nawiewu - co 2 lata - choć można co rok.. to szyby nie parują :0

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #40744 Wysłany: 22 Sie 2007 23:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
świece co 15 - 20 tyś km - latam na benzynie .. nie mam gazu.

No co ty Laughing bez przesady
40kkm

pierwszy raz były wymieniane przy 39kkm, teraz mam 74kkm i jeszcze nie myślę nad ich wymianą... jak będę miał 80kkm na budziku, to wymienię Wink

HIPER napisał:
Filrt powietrza

max co 20kkm

Puntomaniak

Imię: Daniel
Dni na forum: 516
Tematy: 6

Post #40746 Wysłany: 28 Sie 2007 08:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

heh ipIV...

co do filtru to mam FILTRONA - robi sie osad na przepustnicy i nie bardzo jest go czym zmyć jak sie na nim długo jeździ. Jeśłi tam sie syfi - lepiej dbać o wtryski. Pewnie dlatego że opary oleju z michy tam trafiają ( do komory filtru) ... - 25 zł nie pieniądze...

świece - rzeczywiście często... Polska iskra jedno elektrodowa z wyżłobieniami na elektrodzie - pali od kopa nawet w zimie i nie gubi zapłonów - ale sie szybko wypala - dlatego częściej. Smile

[ Dodano: 28 Sie 2007 09:15 ]
no może ja coś dopowiem.

Panowie idźcie do mechanika i zobaczcie jak oni zakladają paski - to się nie zdwiwicie czemu pękają, piszczą, lub siada pompa wodna. Pasek w Fiatach producent zalecał wymieniać co 100k km teraz nawet zwiększyli do 120k km, pod warunkiem że wymieniamy także rolkę! (choć ja sobie nie wyobrażam inaczej). Prawidłowo założony pasek nie powinien mieć luzu a KONTROLOWAĆ SIĘ go powinno co wymiane oleju.
Kontrola wygląda tak:

Założony pasek nie powinien być postrzępiony, podarty ani spękany. Luz jaki powinen mieć, pozwolić ma tylko na przekręcenie go o 90 stopni pomiędzy wałkiem rorządu a pompą wodną i bez wykonywania ruchu wałem tak samo powinno być pomiędzy wałem a rolką. Jezeli jest to wymaina lub korygowanie naciągu to powinno sie wykonać kilkanaście obrotów wałem i ponownie sprawdzić naciąg.

To jest wiedza zaczerpnięta od kumpla który parcował w polskim oddziale gwarancyjnym GATES-a, i sam zauważał że połowa ludzi pracujących po serwisach to ludzie którzy niewiedzą czym się różni pasek zębaty od mikropaska - nie mówiąc o takich rzeczach jak kontrola naciągu. Ja swój pasek wymieniłem po 125k km i nie mam żadnych problemów teraz. Ostanio sprawdzałem po wymianie oleju i żadnych różnic.

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #41710 Wysłany: 28 Sie 2007 09:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To co dopisałeś to ja dobrze wiem Smile

Jeszcze warto dodać 120kkm lub 3 do 5 lat.

Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 609
Tematy: 23

Post #48248 Wysłany: 27 Wrz 2007 09:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja robię przegląd 16V-a co rok. Teraz jedynie zakończę przygodę z Mobilem i wleję tak jak do Grande Shella 5W-40.

niedziu
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 470
Tematy: 24

Post #49013 Wysłany: 29 Wrz 2007 20:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja kupilem właśńie punto II SX 1.2 8V z 2000roku z przebiegiem 83kkm, poprzedni właściciel mówił ze wymienił rozrząd w ASO ale jakoś w papierach nie mogę znaleść faktury na to....Raz piszecie ze należy go wymienić co 60kkm a raz że co 90-100kkm, i myślę czy by sie tym jeszcze w tym roku nie zająć??

PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D ARANCIO CALIPSO VR.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
marcin r.
Puntomaniak

Dni na forum: 519
Tematy: 9

Post #49062 Wysłany: 29 Wrz 2007 22:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja wymieniłem rozrusznik po 6 latach i przy 60 000 km. Zależy kiedy Ci padnie - tak jak mój Very Happy
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 646
Tematy: 7

Post #49066 Wysłany: 29 Wrz 2007 22:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

niedziu, kupiłeś auto i z zasady powinno się wymienić pasek rozrządu + rolka napinająca, ewentualnie pompa wody. Koszty nie są tragiczne a w razie awarii zaoszczędzone dużo nerwów i czasu.
Mimo wszystko polecałbym Ci to zrobić przy następnej okazji.

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
rallypl
Puntoświr

Dni na forum: 510
Tematy: 11

Post #49165 Wysłany: 30 Wrz 2007 11:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

DeeL napisał:
Muszę wymienić gumowe nakładki na pedały, ponieważ mam już wytarte. Czy ktoś z Was orientuje się ile kosztują takie nakładki i czy jest jakiś problem z wymianą?

Problem jest, bo trzeba je wcisnąć na swoje miejsce Wink Ja polecam metalowe nakładki , po dwa otworki na podał. Z wierceniem nie ma problemu bo dwa pedała sa plastikowe, tylko nie pamiętam które Wink
niedziu
Puntoświr

Post #50525 Wysłany: 04 Paź 2007 09:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ha nareszcie dogrzebałem sie w papierach, rozrząd był wymieniany w tamtym roku przy przeiegu 73 kkm (teraz mam przejechane 83) wiec wydaje mi się że narazie mogę spokojnie jezdzić, ale niczego nie można być pewnym Smile
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 646
Tematy: 7

Post #50783 Wysłany: 04 Paź 2007 21:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jeśli masz to w "wiarygodnych" papierach, to masz na razie spokój z paskiem rozrządu. W tej sytuacji proponował bym tylko pilnować okresowych przeglądów "co przebieg", czyli co każde 20 kkm filtry powietrza/oleju i olej, co 40 kkm świece i nie pamiętam co ile płyn hamulcowy i w chłodnicy - reszty grzechów nie pamiętam, musiałbym wygrzebać instrukcję Wink

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
niedziu
Puntoświr

Post #50885 Wysłany: 05 Paź 2007 09:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no to wymiana płynów ustrojowych czeka mnie na początku czerwca, poza tym tylko kontrole Smile
remind
Puntoświr

Dni na forum: 660
Tematy: 8

Post #76685 Wysłany: 01 Sty 2008 21:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

cycek21 napisał:
witam
jeżdże na oleju SELENIA .
to dobry olej? JEST COŚ LEPSZEGO W TEJ CENIE (NIE UKRYWAM ŻE DOSYC WYSOKIEJ) ?
CHĘTNIE BYM ZAMIENIŁ NA CASTROL MAGNATEC ALBO MOBIL 1.....
SELENIA REKOMENDOWANA JEST PRZEZ FIATA WIĘC TAKIM ZALEWAŁEM ZAWSZE,,,
DOODAM,,,,,, DBAM O SWÓJ SAMOCHÓD,,, JEŚLI JEST COŚ LEPSZEGO TO NAPISZCIE,,,

MOJA KROPKA MA SILNIK 1,9 JTD 2001r 140 TYS PRZEB/

Image

do diesla to neste turbo lxe 10W40. od paru lat moi znajomi leją i nikt nie narzeka a przebiegi robią duże.

Kropuś
Puntomaniak

Imię: Mariusz
Dni na forum: 392
Tematy: 9

Post #80627 Wysłany: 10 Sty 2008 23:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Temat byl odlegy w czasie ,ale powiem ze ja leje Elfa i jest ok i zmieniam go co 10000 tys. a rozrzad do 80000tys.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat