Jestem tutaj nowy i przymierzam sie do zakupu puntolota jak w temacie
Do tej pory moje punto doświadczenia ograniczają się do punto mk1 1.1 SX które było w rodzinie w latach 1996-2002 i trzeba przyznać że sprawowało się bez zarzutu
Ok to tyle tytułem wstępu, przejdźmy do meritum.
Przymierzam się do zakupu:
Punto Sporting 1.4 16v 95KM 6 biegów 69000km, rocznik 2004
W związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych kolegów
1. Co sądzicie o tej jednostce napędowej ? (awaryjność, spalanie, dynamika)
2. LPG - zamierzam sporo jeździć więc zastanawiam się nad instalacja, do takiego silnika to chyba tylko sekwencja ? jak uważacie ? ewentualnie jaka marka instalacji i przybliżony koszt takiej imprezy? (motor 1.4 16v)
Z góry dzięki za wszelkie uwagi, rady i propozycje oraz pozdrawiam serdecznie wszystkich puntomaniaków.
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Kuba DST Przyjaciel
Imię: Kuba
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 776
Tematy: 51 Skąd: Strzelin
_________________ Punto mk1, 1.1 '99r. "Sole" + LPG
http://fiatpunto.com.pl/topic1976.html
Nowe fotki komentujcie i głosujcie w ankiecie jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił
Mam ten silnik (843A1000) w moim Punto IIFL 5D Dynamic
Jak sugeruje jego numer konstrukcja pochodzi z Lancii Ypsilon (843) i jest to pochodna znanego z Punto II silnika SUPER FIRE 1.2 16V
Zmiany to powiększona pojemność skokowa (1368cm3), 4 cewki zapłonowe w głowicy, zmodyfikowane oprogramowanie centralki BOSH ME 7.2 MOTRONIC Silnik osiąga moc 95KM przy5800obr i max moment 128Nm przy 4500obr W mojej "cywilnej" wersji współpracuje ze skrzynką 5 biegową C514, a więc jest nieco stłumiony, ale i tak jeździ wspaniale. Warunek: jeżeli chcesz z niego wykrzesać oferowane 95KM i 128NM musisz go kręcić do 4-5000obr - wtedy moment obrotowy ma tzw "górkę" Za to jeżdżąc na 2-3000 obrotów spala naprawdę niewiele (4.7 na trasie - 7.5 w mieście)
jednym słowe "dla każdego coś dobrego", auto bezproblemowo wyprzedza nawet z kompletem pazażerów na pokładzie, puste oferuje olbrzymią frajdę z jazdy (polecam szersze opony 185 bo standartowe 165 oferują zbyt słabe trzymaie w zakręcie oraz na mokrej nawierzchni) Obecnie mam na liczniku 60 000km i najmniejszych problemów z silnikiem ) szczerze polecam tą wersję, w połączeniu z 6 biegową przekładnią sportinga może dawac olbrzymią przyjemność z jazdy przy ograniczonym (w porównaniu z 1. aptycie na paliwo i o niebo lepszej kulturze pracy (w porównaniu z 1.9 JTD)
Adek4100 Puntoświr
Imię: Adrian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 585
Tematy: 45 Skąd: Kropka
booker bierz ! Super chodzą Punta! Jeszcze 1.4 95KM to marzenie ! Ja moim 1.2 16v przecigłem Passata 1.9 TDI tego 100 KM , To wyobraź sobie co robi Sporting.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach