Kupiłem samochód jakieś pół roku temu. Kupiłem go i wiedziałem że mam do wymiany nagrzewnicę. Dodatkowo koleś zamontował przycisk do ręcznego włączania wentylatora bo powiedział mi że te fiatowskie czujniki coś szwankują i wentylator się nie włącza. Jeździłem tak no i parę razy zapomniałem włączyć wentylator i przegrzałem silnik co spowodowało dmuchnięcie uszczelki i poszła mi woda do oleju. Zrobiłem żeby wiatrak sam się włączał. Po prostu nie było styku na wtyczce kabla którym się podłącza wentylator i dla tego nie kręcił. Zmieniłem uszczelkę. No i okej wiedziałem że jeszcze nagrzewnica cieknie więc wiadomo czemu woda ubywa w układzie. Ostatnio zrobiłem i tą nagrzewnicę. Zmieniłem ją na nową. Ale kłopot z ubytkiem wody nie zniknął. Dodatkowo zauważyłem że mam cały czas mokry pod spodem końcowy tłumik. Co jest nie tak że woda idzie do wydechu w takich ilościach. Dodam że woda do silnika się nie dostaje bo poziom oleju się nie podnosi i nie widać białego osadu na korku od wlewu oleju.
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
PROPONUJE SPRAWDZIC SZCZELNOSC CALEGO UKLADU CHLODZENIA BO MOZE GDZIES KAPAC TYLKO ZE TEGO NIE WIDAC,A JESLI DALEJ NIC NIE BEDZIE WIDAC TO MOZNA KUPIC TAKI SPECJALNY PROSZEK USZCZELNIAJACY W SKLEPIE MOTORYZACYJNYM. CO DO WODY W TLUMNIKU TO NORMALY OBJAW PRZY KATALIZATORZE
Uwagi:
Nie krzycz! //ipIV
Dni na forum: 694
Tematy: 4 Skąd: CK
Jeśli auto zagotowałeś kilka razy to nie wieże że coś więcej nie poszło często pękają pierścionki, a w twoim przypadku może gdzieś głowica nie wytrzymała i woda się przedostaje do komory spalania a dużo ubywa nie kopci na białawo??
_________________ Punto Gt1
Ja_szczur Puntoświr
Imię: Jarek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 574
Tematy: 56 Skąd: Siedlce
Zagotować to go niezagotowałem bo mi ani para nie poszła spod machy, ani nie śmierdziało w kabinie, ani woda nie szumiała. Po prostu go lekko przegrzałem i dmuchnęło uszczelkę.
No trochę ubywa. Tak w ciągu 3 dni z maksimum robi się minimum, albo i nawet poniżej. Czy kopci na biało to nie zauważyłem.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
cubus1 Puntoświr
Imię: Kuba
Dni na forum: 604
Tematy: 15 Skąd: WND
A właśnie Panowie, co to może być, jak na zimnym silniku z rury wydechowej wydobywa się tak jakby para...taki biało-szary dymek... Po rozgrzaniu problem znika...
cubus1 nie jezdzisz czasem na gazie?? Jesli tak to przy zilnym silniku parownik nie moze dobrze nagrzac gazu i nie spala sie wszystko dokladnie (paliwo - LPG ) a jak jest silnik rozgrzany to parownik w pelni wykonuje swoje zadanie i jest ok.
_________________ mk1 SX 1.2 60KM '99 z kierownica po prawej stronie
cubus1 Puntoświr
Imię: Kuba
Dni na forum: 604
Tematy: 15 Skąd: WND
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach