Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Felgi do Grande Punto Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
taurus
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 926
Tematy: 1

Post #918 Wysłany: 02 Lis 2006 19:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam po dłuższej nieobecności.
Pytanko jak w temacie. Zamierzam kupić komplet: felgi(może alumy) + opony zimowe. Ale na jakie parametry zwracać uwagę? Z jakich innych modeli pasują do naszego GP felgi?

Pozdrawiam

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 912
Tematy: 18

Post #919 Wysłany: 02 Lis 2006 23:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zrobiłem podobnie jak mój znajomy w drugim Grande w Morągu. Zamówiłem felgi stalowe używane 14" zamiast standardowych 15" - koszt 40-50 ziko sztuka + nowe oponki Dębica Frigo 2 jakieś 160 ziko sztuka. To najlepsza ze wszystkich opon na śnieg, gorsza na mokrym, słaba na suchym (według testu w aktualnym numerze Motoru). Oponki oczywiście o podpowiednio wyższym profilu z racji mniejszej felgi a więc 175/70 R14 zamiast 175/65 R15 Smile Zwracać uwagę należy na rozstaw śrób w feli, powinno być 4x100 (poprawione bo wcześniej omyłkowo napisałem źle i nawet nie zauważyłem!!!), a od jakiego modelu pasują to nie wiem ale bodajże VW Polo miały taki rozstaw, zresztą gość z serwisu już wie skąd wziąć bo znajomemu załatwił i to w znakomitym stanie Smile We wtorek mają już być, puki co zaskoczony przez śnieg śmigam powoli na letnich Very Happy

Ostatnio zmieniony przez golab dnia 08 Lis 2006 20:32, w całości zmieniany 3 razy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
golab
Przyjaciel

Post #920 Wysłany: 02 Lis 2006 23:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

PS. Wogóle to kiedyś w poprzednim aucie miałem poprzedni model Dębicy Frigo to na śniegu nie mogły mnie wyprzedzić większe i szybsze auta Smile Z kolei jak droga wyschła i zaczynało sie robić ciepło to troche nosiło bo jest miękka mieszanka, ale poraz kolejny decyduje sie na Dębice (koncern Goodyear) tym razem Frigo 2 Cool
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 930
Tematy: 36

Post #921 Wysłany: 03 Lis 2006 08:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no własnie ja dzis kupuje zimówki...chyba wiec frigo 2...Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 931
Tematy: 13

Post #924 Wysłany: 03 Lis 2006 14:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie ma to dużego znaczenia, jeżli założe mniejsze stalówki tak jak mówicie te 14-stki pod zimówki?
golab
Przyjaciel

Post #925 Wysłany: 03 Lis 2006 15:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Oczywiście że nie. Znajomy dał mi sie przejechać swoim Grande na 14stkach i zimówkach i (przynajmniej przy normalnej jeździe) prowadził się normalnie (on kupił wogóle jakieś najtańsze opony CEAT czy jakoś tak Very Happy ). Dlatego ja też mam już zamówione 14stki felgi ale oponki Dębica Frigo 2. Różnica to jest taka, że mając dwa komplety zmieniasz opony kiedy chcesz, nie czekasz w kolejkach na zmianę, nie płacisz za każdorazową wymianę, no i masz tańszą oponkę, oszczędasz zatem czas i pieniądze. Najtańsze 15stki w naszym rozmiarze to Fulda Kristall Gravitio, wogóle jest to specyficzny rozmiar i jest mało modeli takich opon. Co prawda u mnie w Morągu nie byłoby problemu z ich kupnem bo rozmawiałem z kolesiami z serwisów, ale np. Dziobel wyżej napisał że w Szczecinie jest problem. A za Dębice Frigo 2 zapłacisz około 160 złotych + koszt felg. Jest jeszcze Fulda Kristall Montero 2 dość tania i dobra, no ale cena 190 złotych, do tego pan z serwisu powiedział że nie warto dopłacać bo obydwa modele są bardzo podobne Smile Całość więc wyniesie cie to gdzieś tyle ile wyniósłby koszt opon w rozmiarze 15". Smile Oczywiście profil musi być odpowiednio większy żeby średnica całości się zgadzała, czyli 70 zamiast 65...
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 931
Tematy: 13

Post #928 Wysłany: 03 Lis 2006 20:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki.
Dzióbel
مدير

Post #931 Wysłany: 03 Lis 2006 21:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no jednak bedzie zakup przez internet...niestety w mieście nie dostałem opon w moim zasięgu finansowym.
Myślę że bedzie to fulda za 190zł ...jutro zamawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wujek V
Puntoświr

Dni na forum: 713
Tematy: 8

Post #5042 Wysłany: 25 Sty 2007 21:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

golab napisał:
Zwracać uwagę należy na rozstaw śrób w feli, powinno być 4x100 (poprawione bo wcześniej omyłkowo napisałem źle i nawet nie zauważyłem!!!),

Przede wszystkich witam wszystkich serdecznie jako, że to mój pierwszy, choć nie ostatni post na tym forum Smile
Na początku tygodnia odbieram Kropka (1.4 8v, 5d, błękit metallic, elektryka, klima, radio i takie tam) i mam właśnie jedno pytanko związane z tym co napisał Kolega golab..

Jesteś pewny, że w GP jest 4x100?? Od zawsze kojarzę że Fiaty miały 4x98 i koledzy od CC czy SC kombinowali z pływającymi śrubami żeby zakładać alu od Opli, VW itp..
Pytam, bo tak się składa, że mam na stanie z oplowskie stalówki z prawie nowymi zimówkami, więc składałoby się idealnie. .Tylko czy na mur-beton-100% w GP jest 4x100?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
Dzióbel
مدير

Post #5047 Wysłany: 25 Sty 2007 22:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wyślij priva Emilowi Smile od niego otrzymasz odp. Smile

ps.witam cie wujek V Smile

Puntomaniak

Dni na forum: 731
Tematy: 3

Post #5054 Wysłany: 26 Sty 2007 05:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wujek V napisał:
golab napisał:
Zwracać uwagę należy na rozstaw śrób w feli, powinno być 4x100 (poprawione bo wcześniej omyłkowo napisałem źle i nawet nie zauważyłem!!!),

Przede wszystkich witam wszystkich serdecznie jako, że to mój pierwszy, choć nie ostatni post na tym forum Smile
Na początku tygodnia odbieram Kropka (1.4 8v, 5d, błękit metallic, elektryka, klima, radio i takie tam) i mam właśnie jedno pytanko związane z tym co napisał Kolega golab..

Jesteś pewny, że w GP jest 4x100?? Od zawsze kojarzę że Fiaty miały 4x98 i koledzy od CC czy SC kombinowali z pływającymi śrubami żeby zakładać alu od Opli, VW itp..
Pytam, bo tak się składa, że mam na stanie z oplowskie stalówki z prawie nowymi zimówkami, więc składałoby się idealnie. .Tylko czy na mur-beton-100% w GP jest 4x100?

Na pewno w Grande Punto jest 4x100.

Puntoświr

Post #5066 Wysłany: 26 Sty 2007 12:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No to już drugi poza poprawą jakości wykończenia i materiałów plus romansu Fiata z GM hihi Smile

Dzięki za konkretną odpowiedź Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
golab
Przyjaciel

Post #5069 Wysłany: 26 Sty 2007 14:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam Wujek V! Cool

Wujek V napisał:

Tak było napisane w katalogu jaki mieli w serwisie ogumienia! Też im powiedziałem że ma 4x98, ale gość sprawdził i było 4x100... Wink Z tym że ja pytałem o drugi komplet zwykłych felg na zime! Lol

Wujek V
Puntoświr

Post #5087 Wysłany: 26 Sty 2007 15:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No nic, wyjdzie przy zmianie kół, najwyżej będę biegał szukać śrub pływających Wink
golab
Przyjaciel

Post #5088 Wysłany: 26 Sty 2007 16:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Albo pontonu... Mr. Green

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat