Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Wentylator chłodnicy - klepie jak rozregulowany rozrząd! :D Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
LAU1976
Puntoświr

Imię: Norbert
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 465
Tematy: 21

Post #59785 Wysłany: 02 Lis 2007 13:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czy silnik do tej plastikowej kraty musi być przynitowany? Czy mogę rozwiercić stare nity i nowy silnik przykręcić na miejsce starego? scratch Question

I czym się różni taki silnik o wersji z/bez klimy? Mocą? Confused

[ Dodano: 02 Lis 2007 14:47 ]
A co Szanowni Koledzy Klubowicze na coś takiego?

http://www.unto.pl/wentylator-chlodnicy-fiat-punto-punto-valeo-p-78.html?cPath=14

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36

Post #59798 Wysłany: 02 Lis 2007 14:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Obadaj. Fotki. Później zrobie z tego Mały Poradnik...

http://adas.w.tkb.pl/WentylatorPolonez/

JA wstawiłem wentylator od Poloneza za 20zł. Przeżyje całego Kropka Twisted Evil

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156

Post #59801 Wysłany: 02 Lis 2007 14:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

warto klejem do śrub skleić nakrętkę z śrubą, a nawet dać 2 nakrętki, bo jak sie poluzuje i włączy to może narobić bigosu Ekhm...

[ Dodano: 02 Lis 2007 14:25 ]
po drugie jakoś nie jestem przekonany do polonezówki i wstawiłem właśnie taki z unto.pl, mała uwaga aby kupić od razu ze śmigłem, bo zdjąć to z wałka silnika - masakra Ekhm...

Puntoświr

Post #59804 Wysłany: 02 Lis 2007 14:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Coś nie mam przekonania do tego z Poldka - raczej słabo się znam na dopasowywaniu części (np. kostki) i zaplecze warsztatowe tez mam raczej znikome. A chciałbym załatwić to w ciągu jednego dnia - czyli wyjąć jeden włożyć drugi.

I chyba tez wezmę ten wiatrak z unto.pl, bo pojeździłem dziś trochę po Wwie i najtańszy znalazłem za 310 zł!!!! Shocked Najdroższy za 438 zł. Oczywiście już z tą plastikową kratą, ale i tak nie mam pytań. pale

Post #59807 Wysłany: 02 Lis 2007 14:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lau:

Kluczyk 10
Kluczyk 13 najlepiej łamany, no chyba ze chcesz odkręcać zamek klapy
Wiertarka z ostrym wiertłem do rozwiercenia nitów
6 podkładek, 6 nakrętek, 3 śrubki

1)
odkręcasz zamek klapy a potem pod nim nakrętkę mocującą od góry chłodnicę
2) wyciągasz górne mocowanie chłodnicy
3) odpinasz kostkę
4) wykręcasz 4 srubki 10 mocujące ramkę wentylatora do chłodnicy
5) wentylator twój Smile
6) rozwiercić nity
7) przykrecić nowy wraz ze śmigłem
8 ) zamontować w odwrotnej kolejności Smile

Puntoświr

Post #59808 Wysłany: 02 Lis 2007 14:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV faktycznie nie pomyślałem, że śruby mogą się poluzować i przy niepomyślnych wiatrach mogę mimowolnie wystąpić w "Oszukać przeznaczenie 4" Very Happy .
Coś będę musiał wymyślić na z tymi nitami... Confused

Post #59810 Wysłany: 02 Lis 2007 14:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja kropelką skleiłem Smile
kropelka > nakrętka > kropelka > druga nakrętka > i jeszcze kropelka z góry i jak ostatnio patrzałem trzyma sie dobrze Wink

Puntoświr

Post #59811 Wysłany: 02 Lis 2007 14:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki ipIV za instrukcje. Zrobię to. Będę jak Tommy Lee Jones w 'Ściganym', jak Jarząbek w 'Misiu', jak Kobieta Pracująca w '40latku' i dam radę!!! Very Happy Laughing

Post #59812 Wysłany: 02 Lis 2007 14:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jeszcze jeden szczegół: jakbyś jakimś cudem chciał odkręcić śmigło to jest tam lewy gwint.

ale kup od razu ze śmigłem, bo prędzej je zniszczysz niż ściągniesz Laughing Wink

Puntoświr

Post #59815 Wysłany: 02 Lis 2007 15:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wiem, wiem, zaglądałem tam trochę i generalnie tam jest niezły syf, więc spodziewam się, że bez kilofa nie pójdzie Very Happy .

Zaraz kupię na unto.pl silnik ze śmigłem, zanim się rozmyślę. Smile

Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 446
Tematy: 11

Post #59827 Wysłany: 02 Lis 2007 15:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
ja kropelką skleiłem Smile
kropelka > nakrętka > kropelka > druga nakrętka > i jeszcze kropelka z góry i jak ostatnio patrzałem trzyma sie dobrze Wink

do tego są (chyba) inne specyfiki! Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LAU1976
Puntoświr

Post #67519 Wysłany: 01 Gru 2007 14:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wreszcie zmusiłem się i zająłem tym wiatrakiem. Dziś przysłali mi nowy, kompletny wiatrak VALEO. Identyczny jak ten co mam zamontowany. Koszt 216 zł. Wystarczy odkręcić cztery śruby i rozłączyć kostkę, a zamontować nowy...

Ciekawe ile zajmie mi czasu zabranie się za tę naprawę... Ekhm... Smile

[ Dodano: 01 Gru 2007 15:08 ]
I po sprawie Very Happy . Potrzebny był tylko klucz 9tka (najlepiej oczkowy łamany) i 1/2 godziny. Sprawa tak prosta, że szkoda forsy na załatwianie tego w warsztacie. Jakby kogoś czekała wymiana to polecam sklep:

http://www.magnetimarelli.pl/

Pozdr Exclamation salut

Sympatyk kropek

Dni na forum: 436
Tematy: 16

Post #74288 Wysłany: 24 Gru 2007 04:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Miałem to samo.Gdy stałem na światłach i włączył się wentylator to wydawał takie dźwięki ,że kierowcy z innych samochodów i przechodnie patrzyli w moją stronę.Pomyslałem ,że Magneti Marelli się skończył.Kupiłem na Allegro jakiś nieoryginalny, firmy niewiadomo jakiej i założyłem.Tak szybko jak go załozyłem tak szybko go wymontowałem.Ten co prawda nie piszczał ale za to z powodu złego wyważenia śmigła wpadał w takie drgania ,że cały przód samochodu i kierownica wpadały w wibracje.Odesłałem go i przysłali mi nowy ,który jeszcze bardziej drżał.Postanowiłem się przeprosić ze starym wentylatorem.Tak jak juz na forum ktoś pisał wpuściłem do tulejek silniczka najpierw trochę oleju a potem jakoś małym śrubokrętem trochę smaru.Stary wentylator do dzisiaj a minęło 8 miesięcy nie wydaje oprucz szumu ,żadnych obcych dźwięków.Właśnie przpomniał mi ktoś z forum,że to była firma UNTO.Nie kupujcie od nich wentylatorów chyba ,że orygnały.

[ Dodano: 24 Gru 2007 05:13 ]
LAU1976 napisał:
Wiem, wiem, zaglądałem tam trochę i generalnie tam jest niezły syf, więc spodziewam się, że bez kilofa nie pójdzie Very Happy .

Zaraz kupię na unto.pl silnik ze śmigłem, zanim się rozmyślę. Smile

Nie kupuj wentylatora na UNTO bo będziesz miał to samo co ja.Drgania kierownicy i całego przodu samochodu z powodu źle wyważonego wiatraka.Taki syf tam sprzedają.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36

Post #74298 Wysłany: 24 Gru 2007 09:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja włożyłem od poloneza.. jak kupowałem kropa tez już był od poloneza..ale idiota poprzedni właściciel, wziął i skrzydła pospiłowywał, wiec już nie były wyważone, i temu miał drgania i sie szybko rozleciał..ja dałem dystanse i nie musiałem spiłowywać skrzydełek by nie zaczepiały o plastik obudowy.. I powiem tak. Oryginał od Poloneza, jest super, nic nie drży, a jaka moc, tak chłodzi, dmucha, że na sam Podmuch Pcha Kropa do Przodu. Polecam Very Happy.

http://adas.w.tkb.pl/WentylatorPolonez/

Koszt 30zł Nówka !! Trwałość...przeżyje Kropa Smile

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
maciek01m
Sympatyk kropek

Imię: Maciek
Dni na forum: 281
Tematy: 1

Post #116180 Wysłany: 17 Kwi 2008 21:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

[ Dodano: 01 Gru 2007 15:08 ]
I po sprawie Very Happy . Potrzebny był tylko klucz 9tka (najlepiej oczkowy łamany) i 1/2 godziny. Sprawa tak prosta, że szkoda forsy na załatwianie tego w warsztacie. Jakby kogoś czekała wymiana to polecam sklep:

http://www.magnetimarelli.pl/

Pozdr Exclamation salut[/quote]

Był problem ze zdjęciem wentylatora?? bo chce sie jutro za to zabrać Smile ile tych srub ? łatwy dostęp? przy okazji trzeba cos innego zdjąć?

- Oba nauka jazdy Wink -

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat