Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Jak u Was radzi sobie ABS na śniegu? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 814
Tematy: 20

Post #5256 Wysłany: 28 Sty 2007 15:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Fizyki nie oszukasz... Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 913
Tematy: 18

Post #5279 Wysłany: 28 Sty 2007 16:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Otóż to! Sam sprawdzałem, można skręcać z ABS nawet na śniegu, ale pod warunkiem że koła mają jakąkolwiek przyczepność! Fizy nie oszukasz... Wink

Liban
Puntoświr

Dni na forum: 722
Tematy: 8

Post #5286 Wysłany: 28 Sty 2007 17:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Teraz już wiem Laughing FIZYKI NIE OSZUKASZ Exclamation

Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37

Post #5290 Wysłany: 28 Sty 2007 18:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

u mnie nawet całkiem dobrze..oczywiscie reszta opinii jak wyzej .
ABS daje jednak mozliwość nawet naciśniecia lekko hamulca nawet przy większej prędkości, bez obaw że stracę przyczepność i polecę do rowu...

Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 487

Post #87560 Wysłany: 01 Lut 2008 18:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ABS daje mozliwosc kontroli nad kierunkiem jazdy podczas hamowania, ale zdecydowanie nie pomaga na bardzo sliskich nawierzchniach. Gdzie kola niemal odrazu wpadaja w poslizg przy hamowaniu, a system ABS stara sie za wszelka cene zapobiec utracie przyczepnosci kol. Wynikiem czesto jest znaczne wydluzenie drogi hamowania - pare postow wczesniej ktos opisal ze wpadl przez to w krzaki Szczerbol
Jedyne co zauwazylem w swoim aucie to subiektywne odczucie ze ABS jest naprawde czuly i szybko reaguje.

sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 674
Tematy: 19

Post #87588 Wysłany: 01 Lut 2008 19:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a wiecie moze który bezpiecznik odpowiada za ABS w GP bo coraz bardziej sie zastanawiam czy by tego cholerstwa nie odłączyć po prostu, bo ABS moim zdaniem bardziej przeszkadza niż pomaga, przynajmniej w zimie.

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
uzziah
Puntoświr

Post #87593 Wysłany: 01 Lut 2008 19:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo napisał:
a wiecie moze który bezpiecznik odpowiada za ABS w GP bo coraz bardziej sie zastanawiam czy by tego cholerstwa nie odłączyć po prostu, bo ABS moim zdaniem bardziej przeszkadza niż pomaga, przynajmniej w zimie.

...pomaga, pomaga... ale tak jak mowisz, niekoniecznie zima. Zalecalbym jednak nie kombinowac z wylaczaniem ABS, tylko przestawic sie na spokojniejsza (czytaj - wolniejsza) jazde Very Happy

Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #87601 Wysłany: 01 Lut 2008 19:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Liban a bez ABS u można skręcać na sniegu i lodzie??? Coś mi się zdaje że wcale Szczerbol. Jak nawierzchnia jest oblodzona to jak to kółko ma skręcić jak siły tarcia zniesione są prawie do zera? Jakbyś skręcił nagle kierownicą na lodzie nie hamując wogóle to też poszedłbyś prosto jak przecinak. Więc na lodzie nie ma cudów. A ABS mo chciażby tą zaletę że przy mocnym hamowaniu nie blokuje kół i można skręcać ( o lodzie nie mówię), ale też stabilizuje tor jazdy w czasie hamowania, nie dopuszczając do zablokowania np tylko jednego koła, co już mogłoby autko postawić w poprzek. Proponuję obejżeć jeden z wielu filmów instruktażowych o hamowaniu awaryjnym z ABSem i bez. ABS to super wynalazek, tylko trzeba umieć z niego korzystać. Ja osobiście jestem zwolennikiem tego ustrojstwa, bo wiem że może pomóc, ale też zdaję sobie sprawę że nie jest to panaceum na złe warunki pogodowe i bardzo śliską nawierzchnie.

[ Dodano: 01 Lut 2008 19:48 ]
sadoo napisał:

sadoo chyba oszalałeś! W czym ci przeszkadza? Zacznij jeździć wolniej to nagle zacznie baaaaardzo pomagać. Aha i jedno zdanie z instrukcji obsługi ABS w Grande. Cytat może nie dosłowny ale oddający sedno: "W przypadku włączenia się systemu ABS podczas hamowania, zmniejszyć prędkość i dostosować do panujących warunków drogowych" czy coś takiego. Czyli jeśli włączył nam się ABS to jest też sygnał dla nas "Wolniej bo ślisko".

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #87609 Wysłany: 01 Lut 2008 19:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo: podobno kiedyś, jak zaczęto w samochodach instalować ABS to był on razem z wyłącznikiem, ale szybko z tego zrezygnowano. Lepiej tak jak piszą inni - jedź ostrożniej, nigdy nie wiesz kiedy ABS się przyda.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jaco
Moderator

Dni na forum: 683
Tematy: 12

Post #87610 Wysłany: 01 Lut 2008 19:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo

Bezpiecznikiem tego nie załatwisz Mr. Yellow

Puntoświr

Dni na forum: 674
Tematy: 19

Post #87652 Wysłany: 01 Lut 2008 21:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a kto powiedział ze ja jeżdżę szybko, chyba tylko wy... Mad tylko bez tych systemów to ja panuje nad samochodem a nie samochód nade mną, nauczyłem sie jeździć bez ABS, i tak było mi lepiej:)

www.13poziomo.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 349
Tematy: 7

Post #87655 Wysłany: 01 Lut 2008 21:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

uzziah napisał:
pare postow wczesniej ktos opisal ze wpadl przez to w krzaki

Wydaje mi się że wpadł w krzaki bo nie dostosował prędkości do warunków Neutral
Jeździłem wieloma autami z abs , jeszcze większą ilością bez tego systemu i powiem że naprawdę się on przydaje. Ale bardzo często z obserwacji widzę że ludzie uważają że skoro mają abs czy opony zimowe to mogą bardziej szarżować w trudnych warunkach.

Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #87731 Wysłany: 02 Lut 2008 00:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
tylko bez tych systemów to ja panuje nad samochodem a nie samochód nade mną, nauczyłem sie jeździć bez ABS, i tak było mi lepiej:)

Wg mnie to złudne wrażenie. Po prostu przećwicz kilka czy kilkanaście hamowań z ABS, w różnych warunkach. Ja teraz mając ABS w życiu nie chciałbym auta hamującego na sztywno. ABS jednak właśnie wbrew temu co piszesz daje większe panowanie nad autkiem. I nawet jak wmówisz mi że świetnie umiesz w sytuacji awaryjnej nie zablokować kół, to spróbuj umiejętnościami nie zablokować tylko jednego koła, które właśnie traci przyczepność, albo jednej strony autka... Wink

[ Dodano: 02 Lut 2008 00:36 ]
Jedi napisał:
Wydaje mi się że wpadł w krzaki bo nie dostosował prędkości do warunków

Dokładnie myślę tak samo. Smile

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
uzziah
Puntoświr

Post #87751 Wysłany: 02 Lut 2008 03:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sadoo zdaje się że jesteś zbyt pewny siebie - skoro twierdzisz że "panujesz" nad autem. Zakładając że masz rację i te wszystkie systemy są niepotrzebne, dlaczego setki inżynierów nadal je wymyślają i rozwijają. Przeprowadzano niezliczoną ilość testów, które potwierdzają że elektronika w nowoczesnych autach naprawdę pomaga kierowcom i w wielu przypadkach ratuje z opresji. Wiadomo że i tak w końcu wszystko zależy od kierowcy ale podążając twoim tokiem myślenia to:
... kiedyś nie było pasów bezpieczeństwa (później nie było tych bezwładnościowych) i ludzie jeździli
... kiedyś nie było hamulców tarczowych i ludzie jeździli
...kiedyś nie było kontrolowanych stref zgniotu i ludzie jeździli
...kiedyś nie było poduszek powietrznych
... aktywnych zagłówków
... napinaczy pasów
... abs, esp, ebd (i całe mnóstwo innych)

a samochody i tak jeździły... Nie ma idealnie działających urządzeń i zawsze jest jakiś margines błędu. Poprawiają one jednak nasze bezpieczeństwo - pod warunkiem że wiemy jak z nich korzystać.

STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #87755 Wysłany: 02 Lut 2008 07:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

uzziah: maluch nie ma tych rzeczy i jeździ SzczerbolSzczerbolSzczerbol

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat