Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Jak u Was radzi sobie ABS na śniegu? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Jaco
Moderator

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 683
Tematy: 12

Post #87762 Wysłany: 02 Lut 2008 08:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax

Idąc tym tropem, może rozpalajmy ogień krzemieniami ?

ABS to dobra rzecz jest.

Wiadomo, że do rajdów NIE Laughing

Ale w normalnych warunkach potrafi czasem uratować.

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #87768 Wysłany: 02 Lut 2008 08:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jaco napisał:
STax

Idąc tym tropem, może rozpalajmy ogień krzemieniami ?

ABS to dobra rzecz jest.

Wiadomo, że do rajdów NIE Laughing

Ale w normalnych warunkach potrafi czasem uratować.

Ja nie mówię, że ABS jest zły, broń Boże, jeździłem już z ABS'em i wiem, że może pomóc, chociaż osobiście też wolę autko bez niego. Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #87791 Wysłany: 02 Lut 2008 10:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni...

Nie no sorry, ale to już pitolenie. Proponuję więc żebyś następne autko kupił bez jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa i na dodatek odkręć jeszcze wszystkie śruby z kół zostawiając po jednej. Wtedy będziesz się maksymalnie koncentrował i kontrolował, bo nie będziesz miał złudzenia ze jest bezpiecznie. Aha wyjmij przednią szybę bo ona daje złudzenie mniejszej prędkości niż jest naprawdę. Usuń tłumik, bo jak auto cicho jedzie to wydaje się że wolno i broń Boże nie zapinaj pasów bezpieczeństwa. Wtedy to już maksymalna kontrola.

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 932
Tematy: 13

Post #87800 Wysłany: 02 Lut 2008 11:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 napisał:
Cytat:
Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni...

Nie no sorry, ale to już pitolenie. Proponuję więc żebyś następne autko kupił bez jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa i na dodatek odkręć jeszcze wszystkie śruby z kół zostawiając po jednej. Wtedy będziesz się maksymalnie koncentrował i kontrolował, bo nie będziesz miał złudzenia ze jest bezpiecznie. Aha wyjmij przednią szybę bo ona daje złudzenie mniejszej prędkości niż jest naprawdę. Usuń tłumik, bo jak auto cicho jedzie to wydaje się że wolno i broń Boże nie zapinaj pasów bezpieczeństwa. Wtedy to już maksymalna kontrola.

To nie prościej przesiąść się na rower? Szczerbol
...sorry, musiałem Wink

Do wszystkiego trzeba mieć głowe, jej nic nie zastąpi.
ABS to stary wynalazek, zarobił na siebie, jest prostym a jednocześnie skutecznym urządzeniem.
Koledzy, trzeba iść z postępem i korzystać z takich dobrodziejstw.

Wiadomo ze ABS nie poradzi sobie w każdych warunkach np. lód, podobnie jak pasy bezpieczeństwa w wyjątkowych przypadkach zapięte mogą wyrządzić więcej szkód niż przynieść pożytku.
Ja patrze na to ogólnie i z dystansem.

Puntoświr

Dni na forum: 455
Tematy: 7

Post #87827 Wysłany: 02 Lut 2008 12:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja nie wiem ale też bym chciał mieć ABS, jeździłem autkami z ABS i jest to o wiele lepsza jazda (czyt. bezpieczniejsza).

Nawet na lodzie i po śniegu lepiej się tym jeździ, a jeszcze przecież jest taki wynalazek jak hamowanie biegami o którym nigdy nie możemy zapomnieć.

Potrzebujesz konto PREMIUM RAPIDSHARE ?
SPRAWDZ MOJĄ OFERTĘ !!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6441607
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26

Post #87970 Wysłany: 02 Lut 2008 21:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Teraz skojarzyło mi się kilka zabawnych surrealistycznych tłumaczeń właścicieli samochodów, dlaczego ich auta nie są wyposarzone w dane elementy:
1. Moja koleżanka z pracy (Hyunai Getz): "Nie wzięłam auta z klimatyzacją, bo to mi szkodzi na zatoki Szczerbol " Tak jakby wstydem było powiedzieć, że taka wersja jest po prostu kilka tysięcy droższa i po prostu nie styknęło kapusty

2. Mój brat (Hyundai Accent): Moje auto nie ma poduszki powietrznej, ale to nawet lepiej, bo noszę okulary i taka wybuchająca poduszka mogłaby zrobić mi krzywdę Szczerbol (Jakby nie można było powiedzieć, kupiłem autko w fajnej promocji z kilmą za małą cenę, ale zaoszczędzili akurat na bezpieczeństwie)

3. Teraz te pokrętne tłumaczenia o lepszej kontroli w czasie hamowania bez ABS Szczerbol

4. A teraz najlepsze: Mój kumpel (Daewoo Matiz wtedy jak to mówił): Elektryczne szyby są do niczego, bo jak wpadniesz do rzeki to nie możesz odkręcić okien, zeby się wydostać (Było to jakieś 6-7 lat temu ale do tej pory mu docinam z tego powodu i śmiejemy się do łez) Laughing Laughing Laughing

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jaco
Moderator

Post #87974 Wysłany: 02 Lut 2008 21:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 napisał:
4. A teraz najlepsze: Mój kumpel (Daewoo Matiz wtedy jak to mówił): Elektryczne szyby są do niczego, bo jak wpadniesz do rzeki to nie możesz odkręcić okien, zeby się wydostać (Było to jakieś 6-7 lat temu ale do tej pory mu docinam z tego powodu i śmiejemy się do łez) Laughing Laughing Laughing

Shocked Laughing cyclops pale rendeer Nemo WoOt? Smile

Powiem Ci konkretne wytłumaczenie - musze to zapamiętać Mr. Yellow

Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 487
Tematy: 18

Post #88008 Wysłany: 02 Lut 2008 22:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 Very Happy niesamowite tlumaczenie kumpla o szybach elektrycznych ha ha ha... takie podsumowanie chyba konczy dywagacje na temat czy ABS jest potrzebny Szczerbol

joovie
Sympatyk kropek

Dni na forum: 264
Tematy: 1

Post #117227 Wysłany: 21 Kwi 2008 07:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Śniegu co prawda już nie ma, ale ostatnio chciałem wypróbować swój ABS i troche się zdziwiłem. Sucha droga prędkość ok 50km/h i na maksa po hamulcach. Auto stanęło dęba ale z piskiem opon i bez specjalnych efektów po nogą (nie czułem żeby mi się pedał hamulca odgryzał). To moje pierwsze auto z ABSem i tak się zastanawiam czy to norma żeby ABS mi dopuszczał hamowanie z piskami?

Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 647
Tematy: 7

Post #117576 Wysłany: 21 Kwi 2008 20:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

joovie, moim skromnym zdaniem nie powinno tak być... aktualnie też poruszam się moim pierwszym autem z ABSami i, podobnie jak ty, testowałem to w normalnych warunkach. Autko stanęło niemalże dęba, ale wyrażnie czułem działanie ABSu... pedał pulsował, spod kół wydobyło się jedynie kilka spektakularnych pisknęć... ale system zadziałał jak należy.
Sugeruję ci sprawdzić sprawność układu ABS w twoim autku.

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
joovie
Sympatyk kropek

Dni na forum: 264
Tematy: 1

Post #117851 Wysłany: 22 Kwi 2008 14:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mwas, dzęki za opis zachowania się ABS'u, zrobie jeszcze testy i jak się nic z tym hamulcem nie będzie działo to udam się do ASO - mam jeszcze tylko 3 tygodnie gwarancji więc szukam teraz dziury w całym.

Możesz mi jeszcze powiedzieć jak to jest z trzymaniem prostego toru jazdy podczas takiego hamowania? Powinien iść jak po szynach czy to nie ma już związku z ABS'em?

Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 576
Tematy: 8

Post #117903 Wysłany: 22 Kwi 2008 16:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziś miałem okazję przetestować awaryjne hamowanie na suchym asfalcie, na czerwonym wjechał jakiś debil. Słychać było popiskiwanie opon i spory hałas pompy ABS (gdybym nie sprawdzał na śliskim, to bym pomyślał, że Kropek się rozpada) - o efekcie masażu stopy nie wspomnę Wink . Autko trzymało tor jazdy jak po sznurku Very Happy

MatiGP
Puntoświr

Imię: Mateusz
Dni na forum: 295
Tematy: 10

Post #117957 Wysłany: 22 Kwi 2008 19:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja również nie mam ABS-u i raczej nie jest to dla mnie problem Wink

Moderator

Post #118003 Wysłany: 22 Kwi 2008 20:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

joovie

Przy prędkości 50 km/h na suchej nawierzchni to może faktycznie ABS nie pracował zbyt wiele, co innego na mokrej.

Proponuję rozpędzić się trochę bardziej i wtedy po hamulcach, i patrz czy za Tobą nikogo nie ma bo GP ma dobre hamulce Mr. Yellow

Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 253
Tematy: 18

Post #132436 Wysłany: 05 Cze 2008 19:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czekam na 1-wszy:D

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat