Mam punto z 2004 roku. Podczas jazdy samochodem muszę cały czas korygować tor jazdy, bo auto jedzie raz w prawo, a raz w lewo. Są to minimalne ruchy kierownicy. Raczej nie ma luzów w układzie kierowniczym, bo minimalny ruch kierownicą zaraz jest widoczny na kołach. Proszę o poradę, co jest przyczyną.
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
PrzemekN Puntomaniak
Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 519
Tematy: 18 Skąd: Bytom
Mam punto z 2004 roku. Podczas jazdy samochodem muszę cały czas korygować tor jazdy, bo auto jedzie raz w prawo, a raz w lewo. Są to minimalne ruchy kierownicy. Raczej nie ma luzów w układzie kierowniczym, bo minimalny ruch kierownicą zaraz jest widoczny na kołach. Proszę o poradę, co jest przyczyną.
Koła masz wyważone?
_________________ --
Przemek
Fiat Punto 2FL 1.2 8v
piterpos Forumowicz
Imię: Piotr
Dni na forum: 521
Tematy: 0 Skąd: Katowice
Witam Wszystkich!
Mam dokładnie ten sam problem w Punto 2fl z lipca 2007. Po pierwszej wizycie w ASO usłyszałem że to kwestia przyzwyczajenia do wspomagania elektrycznego. Przy ponownej wizycie (wg pracownika ASO) została sprawdzona geometria (wszystko ok), przeprowadzona została próba na kołach z innego samochodu (bez zmian), wezwany spec z fiata badał przekładnię kierowniczą swoim laptopem. Na koniec powiedzieli mi że została wyregulowana przekładnia kierownicza ( podobno zbyt spasowana była). Dzisiaj odebrałem auto i niestety stwierdziłem że problem pozostał. Zero komfortu jazdy - podczas jazdy na wprost non stop trzeba kierować bo zjeżdża raz na prawo, raz na lewo. Będę próbował dalej coś z tym zrobić, bo auto jest na gwarancji.
PrzemekN Puntomaniak
Imię: Przemek
Dni na forum: 519
Tematy: 18 Skąd: Bytom
Witam Wszystkich!
Mam dokładnie ten sam problem w Punto 2fl z lipca 2007. Po pierwszej wizycie w ASO usłyszałem że to kwestia przyzwyczajenia do wspomagania elektrycznego. Przy ponownej wizycie (wg pracownika ASO) została sprawdzona geometria (wszystko ok), przeprowadzona została próba na kołach z innego samochodu (bez zmian), wezwany spec z fiata badał przekładnię kierowniczą swoim laptopem. Na koniec powiedzieli mi że została wyregulowana przekładnia kierownicza ( podobno zbyt spasowana była). Dzisiaj odebrałem auto i niestety stwierdziłem że problem pozostał. Zero komfortu jazdy - podczas jazdy na wprost non stop trzeba kierować bo zjeżdża raz na prawo, raz na lewo. Będę próbował dalej coś z tym zrobić, bo auto jest na gwarancji.
W 5 Fiatach Punto II FL, którymi jeździłem nie zauważyłem czegoś takiego, więc to raczej nie jest normalne.
_________________ --
Przemek
Fiat Punto 2FL 1.2 8v
EDi Moderator
Imię: Dawid
Dni na forum: 611
Tematy: 35 Skąd: Dębica
Witam Wszystkich!
Witam najprawdopodobniej masz czujnik momentu skrętu walnięty (droga zabawa) i dlatego ASO będzie cię zwodzić do końca gwarancji.Wymiana kolumny to 1500zł więc jest o co walczyć, u mnie jest tak samo z tym że usterka ta występuje okresowo wystarczy ruszyś samochodem do przodu a kierownica sama się lekko przekreca ale to moje domysły pozdr
piterpos Forumowicz
Imię: Piotr
Dni na forum: 521
Tematy: 0 Skąd: Katowice
Trochę to trwało, ale opłacało się czekać. Wymienili mi przekładnię kierowniczą. W opisie naprawy napisali: "wymiana przekładni kierowniczej brak możliwości regulacji luzu osiowego" - cokolwiek to znaczy jestem bardzo zadowolony - autko jeździ prosto.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach