Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Wycieraczki szyb Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 475
Tematy: 5

Post #62185 Wysłany: 09 Lis 2007 16:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

<off-topic>
Trochę błędne koło się tworzy - samochody są bardziej inteligentne (wspomniane przez Ciebie systemy ABS, EBD, ESP, ASP, etc.) by zwiększyć bezpieczeństwo (przyznaj - w warunkach konieczności gwałtownego hamowania ze zmianą toru jazdy, "pompując" pedał hamulca nie masz takiej skuteczności jak ABS, co więcej - często-gęsto się o tym zapomina, że należy "pompować"), co zwiększa "rozleniwienie" i beztroskę kierowców, co znowu pociąga za sobą konieczność wprowadzania kolejnych systemów zwiększających bezpieczeństwo (jakieś systemy ostrzeżeń, aktywne tempomaty, etc.).

Inną rzeczą są oczywiście "miłe dodatki", typu inteligentne wycieraczki (czy to przednie, czy tylne), oświetlenie lub radio wygaszające się po jakimś czasie nieużywania, ostrzeżenia o niskiej temperaturze zewnętrznej i związanej z tym możliwości oblodzenia, ostrzeżenia o zbyt wysokiej prędkości jazdy...

Osobiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, jednak dobrze by było pojeździć (dłuższą chwilę) samochodem bez tego wszystkiego wspomagania człowieka by potem przesiąść się na nowocześniejszy samochód. Wcale nie żałuję, że uczyłem się jeździć Fiatem Uno (który z fajnych rzeczy miał wyłącznie lekko działający układ kierowniczy), a moim pierwszym samochodem był Fiat Panda, który co prawda miał wspomaganie kierownicy, ale nie miał ABSu (nauczyłem się prawidłowo "pompować" hamulec) ani innych automatów czy rozbudowanego komputera pokładowego, ani super mocnego silnika. Trzy lata jeżdżenia dzień w dzień, przyznajmy to, dość prostym na obecne standardy samochodem robią swoje. A przede wszystkim uczy pokory wobec sił natury (czy to wiatr, czy to przeciążenia, czy stosunek mocy do masy auta).
</off-topic>

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
lichy
Puntomaniak

Imię: Mirek
Dni na forum: 561
Tematy: 10

Post #62612 Wysłany: 11 Lis 2007 00:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

...a mi się nie chce przekręcać włącznika i czasami jak gdzieś na światłach stoję i mam włączone przednie wycieraczki, to sobie na chwilę popycham lewarek od biegów w prawo (nie ma potrzeby włączania wstecznego) i wtedy mi się na jeden raz włącza także tylna wycieraczka Very Happy
Ciekawe co sobie wtedy myśli ten co stoi za mną bo jednocześnie włącza się też światło cofania Shocked

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 576
Tematy: 8

Post #62620 Wysłany: 11 Lis 2007 01:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

lichy Ale z Ciebie dowcipniś - podejrzewam co myśli ten stojący z tyłu - kiedyś na skrzyżowaniu zobaczyłem zapalające się lampki cofania, mało nie dostałem zawału Rolling Eyes

lichy
Puntomaniak

Imię: Mirek
Dni na forum: 561
Tematy: 10

Post #62933 Wysłany: 11 Lis 2007 22:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

krowka napisał:
lichy Ale z Ciebie dowcipniś - podejrzewam co myśli ten stojący z tyłu - kiedyś na skrzyżowaniu zobaczyłem zapalające się lampki cofania, mało nie dostałem zawału Rolling Eyes

Mignięcie światłami wstecznymi to akurat jest normalne w autach z automatyczną skrzynią biegów. Jak ktoś przełącza z położenia P(arking) na N(eutral) albo D(rive), to musi przejść przez R(everse) - wsteczny.
Nie ma się czego bać.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
adchmie
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 599
Tematy: 17

Post #90123 Wysłany: 09 Lut 2008 16:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
A zauważyliście, że prędkość przednich wycieraczek jest uzależniona od szybkości jazdy? Smile Również w pracy czasowej przerwa jest krósza jak szybciej jedziemy.

Dla mnie najgorsze w wycieraczkach GP jest brak mozliwosci
ustawienia sobie recznie przerwy w trybie przerywanym

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat